Published On: 4 Mars, 2016

Dhjetëra hektarë tokë në “Veternik” shkak i akuzës voluminoze për shpronësim të paligjshëm (Video)

Parcelat e tokës në një sipërfaqe prej 36.5 hektarë janë të përfshira në akuzën e ngritur dje nga prokuroria, ku pretendohet se ato u shpronësuan në mënyrë të paligjshme dhe u dëmtua shteti në vlerë prej 100 milionë eurosh.

Në aktakuzë janë të përfshirë gjyqtarë, avokatë, biznesmenë dhe blerës, raporton KTV.

Por i akuzuari kryesor për këto toka Dukagjin Emrëllahu thotë se tokën nuk e shpronësoi por ju dha atij pasi fitoi gjyqin ndaj AKP-së, si kundër shpërblim që nuk u zbatua kontrata e lidhur në 2000 për koncesion për 99 vjet për planë Urbanistik me PIK-un ndërmarrje Bujqësore e Fushë Kosovës, tokë kjo në Veternik.

Emerllahu thotë se aty investoi 3 milionë euro, por toka ju mor me proces gjyqësor pasi serbët ofruan fakte se ishte e tyre, dhe pas kësaj në një proces tjetër gjyqësor ku kishte paditur AKP-në, ish-gjyqëtarja Nexherie Hoti kishte vendosur në favor të tij dhe në 2003 do ta bënte pronarë të vetëm të 36.5 hektarë tokës bujqësore që ishte pjesë e PIK-ut.

Por pronari i kësaj parcele ku po ndërtohet lagjja “Hasani Prishtina”, thotë se parcelat e tij nuk ka të bëjnë fare me akuzat e prokurorisë pasi zotohet se tokat i bleu nga pronarët serbë.

Madje Prishtina i cili pretendon se është stërnipi i Hasan Prishtinës thotë se e gjithë akuzat ndaj tij, ndaj gruas së tij janë të motivuar nga të tjerë persona e që sipas tij janë të politikës.

Prishtina pranon se bleu tokë nga Emërllahu dhe atë e vërteton më këto dy kontrata por që sipas tij ato janë më të larta se sa lagjja dhe kanë sipërfaqe prej 5.5 hektarë tokë.

Të çuditshëm e quan faktin se në aktakuzë u përfshin edhe blerësit, edhe vetë Emërllahu i cili zotohet se shiti tok aq sa ia kishte investuar, madje bërë të ditur se ka iniciuar padi për dy prokuror të Eulex-it , Maria Bahmie dhe Danillo Cecarella në Bruksel.

Përveç Emërllahut dhe Prishtinë, prokurori Danilo Cecarella në mesin e të akuzuarve ka futur edhe ish-gjyqtarja e Gjykatës Komunale të Prishtinës, Naxharije Hoti, zyrtarët e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, Bahrije Uka e cila është bashkëshortja e Mehmet Prishtinës, Gani Ademi e Reshat Fetahu.

Prokuroria nëpërmjet një njoftimi elektronik njoftojë të enjte se të 23 të akuzuarit lidhën me tjetërsimin e pronave të shtetit.
“Aktakuza përfshinë 29 pika të veprave penale, duke përfshirë krimin e organizuar, pastrimin e parave, lëshimin e vendimeve gjyqësore të paligjshme, shpërdorimin e pozitës zyrtare, falsifikimin e dokumenteve zyrtare dhe grabitjen”, thuhet një njoftimin e shkurtë të Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...