Published On: 4 Shkurt, 2016

Dheu të qoftë i lehtë Nënë Hyra!!

 

Neki Lulaj

 

Dheu të qoftë i lehtë Nënë Hyra!!

 

(Kushtuar nënës të Smajl, Adem dhe Fazli Hajdarajt lokës së dy  deputetëve të Republikës së Kosovës)

1.

E kishim mes nesh nënë Hyrën

Ia dëgjonim frymën në e zanet e bekuar

Ia ndjenim hapin

Kur vinte mes nesh me buzagazin e ëmbël të  moshës

Dhe ishim me të në Dugaivë të Rugovës

Kur merrnim nga zoti bekimin e madh dritëpraruar

Kur ishim me të me nusën e Arif Rekës

Sikur kishim thesaret e pafund të mbarë botës.

2.

Ia dëgjonim këshillat

E rrëfimet për vitet e gjata që jetuam

Për Rugovën dhe trimat

Që mbetën të lidhur me lirinë e tokës

Dhe ecëm me të

Ku kishte lule, gurë dhe gjemba të drizuar

Në gjunjët e lodhur

Na rizgjohej aq shpejt dhe urimi i foshnjës

3.

Dhe jemi me të

Në kujtimet që zgjohen si agimet e artë të Pejës

Në një fjalë të pathënë

Që fshihet në një arkëz ku ka vetëm margaritarë

Dheu të qoftë i lehtë Lokja Hyrë

Ku ballin dhe trupin e ftohtë ke mbështetur

Dhe kujtimi yt

I mbetur te sytë, te fjalët e mençura  çdo ditë të flasë

4.

Ne ishim me të

Gjunjë më gjunjë , sy më sy dhe dorështrënguar

U rrokëm në grykë

Sikur të ishim dy Rugova, dy Sharre, dy Tomorë e dy Korabë

Lahuta e stërgjyshit

Ta thotë amanetin e saj që kaherë rri zgjuar

E nipërit e palindur

Kurrë të mos skuqen nga turpi i fajtorit të pafaj

 

Ngrije kokën nga varri Smail dhe Adem

E vini prapë  mbi krye Plisin e bardhë si kapuç Sharri!

Hej, Baca Fazli…

Tregomë për atë fjalë të pathënë të nenës Gjyshes së Hekurt!

E ti, Fazli…..

Tregomë për sytë e saj që mundnin ortekë mali!

E ju nipër e mbesa

Flisni për uratat  që do të rizgjohen në shekuj!

Do të jetojmë

Më frymën e nënë  Hyrës si era që lulet i çel

Jetojmë

Me fjalëurtën që i bënte dhe lisat të këndojnë

Zotit t’i lutemi

Që shpirti i saj të qetësohet në tokën e shtrenjtë

Tokës t’i lutemi

Çdo kokërr dheu ti ribëhet lule për kurorë.

 

Pasha këtë dhe

Fort krenar jam që e njoha Loken Hyrë

Njoha djemtë

Që kurrë nuk harrojnë puthjen e saj të bekuar

Ej, Mixhë

Mos harroni t’ia vini bajrakun në arkëmort e në fytyrë

Si në një gjumë

Me një rizgjim vitesh si hoji i mjaltuar

5.

Në Dugajevë të Rugovës së Pejës

Një nga një do numuroj hapat e Lokes

nga sepetja e vjetër

Do ta nxjerr furkën e leshit të duarve të saj

e prapë

Këtu në mërgimin e largët me shumë gjuhë bote

për të do të lutem

Për atë engjëll të bardhë në qiellin parajsë

 

5.

Ne ishim me të.

Ne jemi me të…

 

Kaslautern, 22 korrik, 2015

 

 

A JEMI NE?

 

A jemi ne

Shtegtarët e tokës me shkop druri?

Apo zogjtë e qiellit me flatra që lundrojnë në qiell…?

 

A jemi krijesat e zotit

Të spërkatur me pluhur meteorësh

Që kemi në krye fokë e një… diell?

 

A jemi ne

Të ftohur në dimrin e thinjur

Apo të ngrohur me rreze maji

Kur lulet sërish kanë rilindur ??

 

A jemi ne

Njerëzit  me të dashurit e Zeusit

Dëshmitarët që i mallkuam gozhduesit e mjerë???

 

Ikëm nga moçalet

E bashkë u ngjitëm lart dora dorës

Me stola qielli

 

Shkallëve të pavdekësisë

Në prehrin e tokës kokën e vumë në gurin e varrit

Ish jastëku prehri

i Nënë Lokës, i ngrohtë, i shtrenjtë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...