Published On: 21 Shtator, 2016

Detaje rreth punësimit të infermierëve kosovarë në Gjermani

Programi Gjermano-Kosovar, i Arsimit dhe Karrierës në Shëndetësi, organizuar nga Qeap-heimerer, po vazhdon zhvillimin institucional me projekte ndërkombëtare.

Bukurie Kamberi, lansuese e programit më të ri ‘’Arsim dhe karrierë’’ për punësimin e infermierëve kosovarë në Gjermani, ka thënë se kjo është një mundësi e mirë dhe tejet pozitive për të rinjt kosovarë në lëminë e mjekësisë.

Kamberi, për Klan Kosova tha se fillimisht nga ky program do të punësohen 250 infermierë kosovarë, derisa për çdo vit pritet të vazhdojë një iniciativë e tillë.

‘’Ky program vjen si bashkëpunim i Kosovës me institucionet shëndetësore të Gjermanisë.’’

‘’Lidhjet me Gjermaninë i kemi të thjeshta qysh kohë më parë. Duke parë gjendjen e banorëve në Gjermani, ky shtet ka hulumtuar gjatë duke kërkuar nga vendet e ndryshme punëtorë adekuat që mund të kryejnë kujdes shëndetësor në këtë periudhë’

‘’Programi si i tillë zgjat 8 deri 12 muaj maksimumi, të gjithë ata që kanë përfunduar infermierinë do mund të instaloheshin në këtë program.’’

‘’Kushtet për të qenë pjesë e këtij programi për punësim janë: të jesh infermier i diplomuar –Bachelor, si dhe duhet të kenë të përfunduar kursin profesional të gjuhës gjermane B1 dhe B2.’’

‘’Këta të fundit do të testohen në këtë fushë dhe në si përfundim rezultatet e tyre tregojnë rreth vendimit për të qenë i punësuar’’

‘’Fitimi i punës në Gjermani, është një garanti e programit.’’

‘’Këta punëkërkues marrin kontratë afatgjate dhe me leje qëndrimi në Gjermani afatgjatë. Ajo çfarë është e obligueshme, del të jetë se punëkërkuesi nuk lejohet të shkëpusë kontratën e parë të punës e cila është dyvjeçare.’’

‘’Por kjo nuk i detyron ata që të jenë nën ombrellën tonë. Edhe pas dy vjetëve punë në institucionin në fjalë ata kanë të drejtë të kërkojnë punë në secilin institucion tjetër shëndetësor, ngjajshëm sic bëjnë të gjithë punëkërkuesit e tjerë në shtetin e Gjermanisë.’’

‘’Qysh në fillim të programit, kanë synim të tyre qëllimin se në cilin sektor punojnë dhe në cilin institucion. Në bazë të marrëveshjes, programi ynë dërgon çdo vit rreth 250 infermierë nga Kosova për të punuar në Gjermani”, ka përfunduar Kamberi, njofton Klan Kosova.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...