Published On: 4 Shkurt, 2016

Dështon ligji anti-duhan: Tendat e improvizuara nëpër kafiteri si dhoma gazi (Foto/Video)

Ligji për kontrollin e duhanit që ndalon tymosjen në ambiente të mbyllura, me qëllim ruajtjen e shëndetit për qytetarët, ka rezultuar të jetë me efekt edhe më negativ se sa në kohën kur konsumimi i duhanit lejohej në secilën hapësirë. Shumica e lokaleve hoteliere kanë improvizuar hapësira për konsumim të duhanit, të cilat janë krejtësisht të mbyllura, dhe për dallim nga ambientet e mbrendëshme, ato nuk posedojnë fare ventilim, duke u shndrruar kështu në dhoma gazi ku thithin tym duhanpirës e joduhanpirës. Ndonëse hyrja në fuqi e ligjit për kontrollin e duhanit në vitin 2013 u mirëprit me shumë entuziazëm nga qytetarët, kjo gjë ndryshoi pak më vonë, kur lokalet filluan të bëjnë tenda të improvizuara pa kushte adekuate për duhanpirësit.

Një ligj i mirë, është vetëm atëherë kur zbatohet plotësisht, në të kundërtën efekti i tij mund të jetë edhe më i dëmshëm se sa mosekzistimi fare i tij. E njëjta gjë po ndodhë me ligjin anti-duhan. Institucionet e Kosovës e kanë nxjerrë atë, por kanë ngecur në fazën e implementimit të tij.

Pavarësisht se ligji e ndalon, duhani vazhdon të konsumohet në shumicën e lokaleve hoteliere në vend. Ndërsa, pjesa tjetër e lokaleve kanë krijuar hapësira improvizuese ku lejohet konsumimi i duhanit, por që nuk ofron asnjë kusht për këtë, pasi janë hapësira komplet të mbyllura, dhe pa ventilim fare, raporton lajmi.net.

Duhani6

Besnik Gashi  nga Prishtina tha për lajmi.net se po përballet me shumë probleme nga ndarjet që po i bëjnë lokalet për duhanpirësit, pasi mungesa e ventilimit të ajrit po ua vështirëson edhe frymëmarrjen e po ashtu edhe qëndrimin komod.

“Unë si duhanpirës po kam më shumë probleme tash me këto ndarjet që po i bëjnë lokalet, pasi në këto pjesë nuk po ka ventilim dhe po bëhet shumë tym. Para hyrjes në fuqi të këtij ligji lokalet të paktën kanë pasur ventilime dhe kishte më pak tym, tash është bërë shumë keq”, tha ai.

Por përveç duhanpirësve, po e pësojnë edhe ata që nuk janë konsumues të duhanit.

Edhe Kreshnik Bytyqi i cili thotë se nuk është duhanpirës, atij i duhet që për shkak të shoqërisë  të shkojë në vende ku lejohet duhani. “Po e kam shumë vështirë me qëndru se në këto pjesët e ndara nga mungesa e ventilimit po bëhet shumë tym, shpesh dhe është ftohtë, dhe ndodh që nga njëherë të kem probleme me frymë marrje, por për hatër të shoqërisë më duhet me nejt”, shtoi  ai.

Këtë shqetësim e ngrit edhe Faik Hoti, Koordinator Kombëtar për Kontrollin e Duhani i cili vlerëson se tendat e improvizuara jashtë ose ngjitur me lokalet e gastronomisë, të cilat nuk i kanë tre anë të hapura janë improvizuar në kundërshtim me ligjin.

Faik Hoti

“Në fakt ato janë shëmtia e qyteteve tona. Fatkeqësisht, pushtetet lokale në komuna kanë dështuar që t’i largojnë ato, duke vështirësuar kështu zbatimin e ligjit. Për më keq, ato hapësira të improvizuara në atë mënyrë, u ngjajnë dhomave të gazit dhe pasojat do t’i përjetojnë ata që qëndrojnë në ato hapësira dhe të ekspozuar ndaj duhanpirjes së drejtpërdrejtë”, theksoi Hoti për lajmi.net.

Megjithëse ai pranon se ligji për Kontrollin e Duhanit ka sjellë disa ndryshime pozitive të cilat thotë se nuk mund të mohohen, ka edhe shkelje të shumta si nga individë, ashtu edhe nga subjekte të ndryshme afariste, që denoncohen nga vet qytetarët, e që hasen gjatë inspektimeve të ekipeve të ndryshme të inspektorëve.

Hoti tha se Ministria e Shëndetësisë nuk është e kënaqur me nivelin aktual të zbatimit të këtij ligji që kishte një fillim impresionues, por konsideron se angazhimet në këtë drejtim do të vijnë duke u shtuar dhe se me kohë, shoqëria do të ndërgjegjësohet.

“Ministria, ka nxjerrë një udhëzim administrativ për shenjat e ndalimit të duhanit dhe definimin e hapësirat e jashtme ku lejohet e ku jo të pihet duhani dhe me një qarkore informative janë njoftuar komunat për këtë, por përgjithësisht, tendat apo hapësirat e tilla, në kundërshtim me ligji, janë improvizuar para shumë lokaleve”, tha ai ndër tjerash.

Duhani2

Tutje, Hoti thotë se ka edhe vende të atilla që janë të hapura dhe janë në vijë me ligjin, sidomos te ato subjekte që sipas tij kanë treguar pjekuri duke e zbatuar atë, por shumica janë ngritur në kundërshtim me ligjin.

Ai fajëson inspektoratët në nivel të komunave, pasi që sipas tij, ata kanë përgjegjësi që të kujdesen për zbatimin e ligjeve në komunat ku veprojnë.

“Sigurisht, në këtë aspekt, disa komuna janë në gjumë dimëror dhe i kanë mbyllur sytë përpara shkeljeve që bëhen dhe kjo është për keqardhje, sepse askush nuk ka më shumë përgjegjësi për qytetarët e tyre se sa qeverisja e zgjedhur prej tyre”.

Duhani4

Përndryshe gjobat e shqiptuara ndaj shkelësve janë prej 50 euro për persona fizik e deri në 500 e 3000 euro për menaxher dhe pronar të subjekteve që kanë shkelur ligjin.

Duhani1

Nga data 22 maj e vitit 2013, Ligji për kontrollin e duhanit ka hyrë në fuqi. “Merr frymë lirshëm”, ishte mesazhi që u jepej kosovarëve nga ajo ditë./lajmi.net

Duhani

TweetShareEmailLinkedin 

– See more at: http://lajmi.net/tendat-e-improvizuara-neper-lokale-rrezikojne-shendetin-e-duhanpiresve/#sthash.7L6b2TYj.dpuf

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...