Published On: 1 Shtator, 2016

Dështimi i Demarkacionit, fitore e popullit

Nga Skënder MULLIQI

Të gjithë qytatarët të ejtën i kishin drejtuar sytë dhe mendjën më shumë  arsye  nga kryeqyteti ku ishte caktuar séanca e Kuvendit të Kosovës për ratifikimin apo mos ratifikimin  e Demarkacionit . Krahas tubimit ishte thirrur edhe protesta e radhës  nga VV pas asaj të mbajtur në Pejë, e që ishte masovike. Demarkacioni që një vit e më shumë  është  bërë tema qendrore politike në Kosovë. Ishte bër më shumë  arsye sepse Demarkacioni ishte firmosur  nga Thaçi dhe Mustafa  pa e bërë fare transparente këtë punë madhore . Pazarët politike  pa hanxhin dyshohet së i kishin bërë para prakisht presidenti  Hashim Thaçi bëshk më Skender Hysenin në vitin 2013 më kryeministrin e Malit të Zi , Millo Gjukanoviqin.  Diqka që nuk bëhët transparente nuk mund të jetë edhe e qendrueshme. Çkado që tentohet të bëhët më nguti dhe në fshehtësi është e dëmshme sa do e vogët qoftë ajo punë, e jo  një punë  kapitale  siq është  shënimi i vijës kufitare më Mal të Zi. Presidenti Thaçi dhe kryeministri Mustafa kan menduar që lehtë do të kaloj ratifikimi sipas verzionit të tyre  .Një mori faktesh krejt më ndryshe nga qeveria i paten  ofruar ekspertet e lëmisë së demarkacionit në tubimin e përbashkët. Ky tubim shpërfaqi gjithë marifetet dhe mos transparencën qeveritare para opinionit të gjerë public .Së si ka shkuar ecuria e ngjarjeve rreth temes së demarkacionit  tashmë është informuar opinioni.Ti kthehemi ecurisë së tubimit të Kuvendit të Kosovës  lidhur më  Demarkacionin. Deputetet ishin të detyruar të presin afër dy orë nga koha kur ishte caktuar të mbahet  ky takim  . Kjo vonesë ishte një tregues së diqka nga taborri pushtetarë nuk po shkon si e kan planifikuar. Pas disa diskutimeve për një temë tjetër, në foltore doli kryeministri , Isa Mustafa për ta zyrtarizuar para deputeteve vendimin e Qeverisë për tërhjeqjën e Projektligjit për Demarkacionin. Ai në arsyetimin e tij tha së e tërheq Projektiligjin për ta dorëzuar në Kuvend në një kohë tjeter pasi të diskutohet sërish, dhe për kushtet e vura nga grupi paralamentar të Listës Serbe e cila nuk mori pjesë  .Kjo ishte pak nga kronologjia së si rrodhën ngjarjët, mbrenda dhe jashtë kuvendit ku ishin tubuar  protestuesit shumë paqësor nga mbarë Kosova .Nga ajo që lexohet midis rreshatave si thuhet , vlenë të përmendet së kjo qeveri PDK dhe LDK është degraduar dhe është duke i numëruar ditët e fundit  të saj. Kjo shtyerje e seancës gjoja për një kohë më të volitshme sipas Mustafës nuk e han pazari . E qendrushme është fakti së Thaçi dhe Mustafa nuk i kishin votat e nevojshme për ta zyrtarizuar kufirin më Mal të Zi. Natyrisht së presioni i madh nga opozita dhe populli , e kishte bër të vetën . Ishte një fitore e madhe    kjo për qytetarët  karshi  kastës politike  në pushtet . Kjo nuk ishte vëtem një fitore e thjesht e bllokut opozitarë por ishte rënje faktike e Qeverisë. Kjo qeveri dhe këta njerëz po të kishin pak  ujë në sy siq thotë një fjalë e popullit, do ta kishin paraqitur komplet dorëheqjën , duke iu  lëshuar vend zgjedhjeve si zgjidhja më fatlume për kapërcimin e gjendjës së acaruar politike .Me të drejtë u konkludua nga Konjufca së qeveritarët nuk i kishin votat .Nuk ndodhi ndonjë eskalim i sitautës gjatë mbajtjës së këtij takimi , të cilën gjë do ta dëshironin  pushteti.Vëtem më metoda demokratike mund të largohet ky pushtet i korruptur dhe i mbushur më plotë afera të Prontos, dhe i mbushur më plotë dukuri tjera negative të cilat janë bërë tashmë të pa  durueshme . Nuk i duron populli i lodhur në skam dhe mjerim social , i cili është sovrani i këtij vendi. Ky mos votim  ishte hapi i parë drejtë largimit nga pushteti të këtij pushteti të cilët iu kan sosur rrenat .Nuk mbahet gjallë një pushtet më metodat e dhunës si në komunizëm. Arrestimet e Donika Kadaj -Bujupit dhe Aida Dërgutit janë tregues së ky pushtet frikacak i zhytur  deri në fyt në mëkate , nuk e ka larg edhe   ditën e largimit…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...