Published On: 3 Maj, 2016

Dëshmia rrëqethëse për masakrën e Studimes nga forcat serbe: Grupi parë na plaçkiti, i dyti hodhi granata, i treti ekezkutoi pa mëshirë

  • Për një orë e gjysmë, serbët vranë 118 shqiptarë të moshave dhe gjinive të ndryshme. Ata vranë fëmijë e gra, gra shtatzëna, njerëz të moshës mesatare dhe arsimtarë.

Në kujtim të masakrës së Studimes në Vushtrri, ndoshta më të tmerrshmes në Kosovë të kryer në një ditë të vetme gjatë luftës nga forcat serbe, Gazeta SHQIPTARI.EU boton një dëshmi rrëqethëse të njërit prej të mbijetuarve.

Vushtrri,
Me 27 mars 1999, forcat e RFJ-së dhe të Serbisë filluan të digjnin shtëpitë në qytetin e Vushtrrisë dhe gjithashtu dogjën xhaminë në qytet. Më 2 maj, forcat e RFJ-së dhe të Serbisë sulmuan një numër fshatrash në verilindje të Vushtrrisë, duke përfshirë fshatrat Skromë, Sllakofc, Ceceli dhe Studime e Epërme.

Fshatarët u detyruan të lëshonin shtëpitë e tyre dhe shumë nga shtëpitë dhe dyqanet e tyre ishin të djegura. Fshatarët, si dhe individët të zhvendosur më parë nga komunitetet tjera në komunën e Vushtrrisë, ishin detyruar të formonin një karvan përafërsisht me rreth 20.000 (njëzet mijë) njerëz për të shkuar në Grykën e Studimes në drejtim të qytetit të Vushtrrisë.
Gjatë natës së 2-3 majit 1999 forcat e RFJ-së dhe të Serbisë, shqetësuan, rrahën dhe vranë përafërsisht 104 shqiptarë kosovarë dhe plaçkitën shumë të tjerë me ç’rast ua morën gjërat e tyre të çmueshme. Me mijëra shqiptarë kosovarë të këtij karvani u mbajtën në arrest nga forcat e RFJ-së dhe të Serbisë në një kooperativë bujqësore afër qytetit të Vushtrrisë.

TAKTIKA E PATKOIT
Studime,
Intervista ka të bëjë me atë se çfarë ka ndodhur në Studime – komuna e Vushtrrisë më 2 maj 1999:

“Unë quhem Fadil Beqiri, profesor i matematikës. Kam punuar në Këshillin për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut, që nga viti 1994. Unë jam njëri nga dëshmitarët e ngjarjeve, të cilat kanë ndodhur në Studime më 2 maj 1999. Ky krim i veçantë, ishte krimi më i madh në komunën e Vushtrrisë.
Në Shalën e Bajgorës ishte grumbulluar një grup prej tridhjetëmijë njerëzish, të cilët kishin ikur nga zonat më të rrezikshme. Grupi kishte formuar një linjë rrugëtimi në drejtim të Sllakovcit, Cecelisë dhe Studimes, me qëllim që të vinte në Vushtrri. Ushtria, policia dhe forcat paraushtarake serbe e kishin rrethuar grupin në formën e patkoit, dhe kishin lënë vetëm një shtegdalje – kështu që nuk mund të shkohej askund përveçse në Vushtrri.
Njerëzit po udhëtonin me kuaj, me karroca, me traktorë, por pjesa dërrmuese në këtë kolonë udhëtonin në këmbë. Në Studimen e Epërme, forcat serbe arritën në grupe. Grupi i parë plaçkiti gjithçka gjeti, grupi i dytë hodhi granata në njerëz nga distanca, dhe grupi i tretë vrau dhe ekzekutoi njerëz. Ata e dogjën tërë Shalën e Bajgores. Ata dogjën fshatrat Vesekovc, Sllakovc etj. Ata e dogjën karvanin e njerëzve, pritën deri sa të bëhej terr dhe pastaj filluan ekzekutimin e njerëzve. Në periudhën prej një orë e gjysmë, ata vranë 118 shqiptarë të moshave dhe gjinive të ndryshme. Ata vranë fëmijë e gra, gra shtatzëna, njerëz të moshës mesatare dhe arsimtarë. Viktimat i kishin lënë midis Studimes së Epërme dhe të Poshtme, vend që është në lindje të Vushtrrisë.
Ata e sollën tërë grupin në hangarët e kooperativës bujqësore në Vushtrri. Njerëzit kaluan një natë aty pa kurrfarë ushqimi. Në orën 9 të mëngjesit të nesërm, ata na ndanë në grupe të ndryshme: gra, fëmijë dhe njerëz të moshuar në një anë. Por, më të mirët nga mosha mesatare, përfshirë edhe mua, na morën dhe na dërguan në burgun e Smrekovnicës, i cili ishte kthyer në një kamp përqendrimi. Atje na mbajtën, ndërsa gratë dhe fëmijët u dërguan për në Shqipëri.
Burgu i Smrekovnicës është midis Mitrovicës dhe Vushtrrisë, aty ku KFOR-i francez u vendos pas lufte. Aty pamë terror me sytë tanë. Ata na vendosen në një sallë të madhe, 500 njerëz në një sallë, në një vend ku nuk kishte hapësirë për më tepër se për 40 vetë.
Ata na radhitnin jashtë, vetë këndonin këngë nacionaliste serbe, dhe neve na torturonin me shkopinj të drunjtë, shkopinj të metaltë dhe me shkopinj policësh derisa na zhdukeshin nga sytë. Kjo vazhdoi për 22 ditë derisa ishim aty. Disa nga të burgosurit u dërguan në Serbi. Ata zakonisht vinin dhe e zgjidhnin një person aty, një tjetër më tutje dhe i dërgonin për në Serbi. Këta të burgosur u kthyen pas vitit 1999. Në burg ishin 300 veta, ne i kemi numëruar ata, sepse ne punonim për të drejtat e njeriut. Ata na akuzuan se jemi bashkëpunëtorë të UÇK-së, e cila po luftonte në male për ta çliruar Kosovën nga forcat serbe”.

– Ky është rrëfim i siguruar nga SHQIPTARI.EU, nga libri sa ishte dorëshkrim në gjuhën shqipe i autorit Josif Martinsen, “ÇKA KA NDODHUR NË KOSOVË?
1998-1999”.

 

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...