Published On: 23 Janar, 2016

Deri kur do të merremi me vetveten dhe me njëri tjetrin ???

Nga Agim Curri, kryetar i Ballit Kombëtar Demokrat, dega në Gjermani
Në fillim të kësaj analize, domosdoshmërisht shtrohet pyetja: Çfarë kemi bërë dhe çfarë po bëjmë sot për ta ndryshuar këtë gjendje kaotike gjithëshqiptare? Mundësia për të arritur një gjendje është një tendencë e caktuar dhe ajo mundësi mund të realizohet, por edhe mund të mos realizohet; sepse realiteti sot po paraqet krejt diq tjeter në ate çfarë thuhet dhe çfarë shkruhet. realiteti paraqet një mundësi që mund të realizohet, e jo ajo që nuk mund të realizohet. Nuk ka sgjë të keqe kur një mundësi nuk mund të realizohet; por është shumë më keq kur bartësit e asaj mundësie, kur e shohin së kjo nuk mund të realizohet, vetëkënaqen duke u përpjekur që ta shfajsojnë vetën e tyre për pamundësinë e realizimit të projektit në fjalë. Ndoshta do të duhej një distancë kohore për të bërë një analizë, apo një gjykim të drtejtë dhe të pyesim: për së në kohën e kthesave të mdha historike na mungon vetëdia kombëtare, për së në kohën e kthesave të mdha na mungon bashkimi dhe organizimi; po të ishim të vetëdijshëm për situatën e krijuar kombëtare, si do të shpjegonim që NE shqiptarët këndej dhe andej kufirit ende po merremi me vetvetën dhe me njeri tjetrin, në vend së të bashkohemi dhe të merremi me problemet aktuale më të cilat ballafaqohemi si komb. Si mund të shpjegojmë faktin, së NE shqiptarët andej dhe këndej kufirit ende po merremi me interesat e ngushta ideologjike, krahinore dhe konfesionale, në vend së të bashkohemi në projekte kombëtare. Pritej së hapin e parë në këte drejtim ta bënte shteti amë – Shqipëria, sepse asaj i takon të merret me fatin e shqiptarëve në këto hapësira ballkanike si dhe me të ardhmën e tyre në këte Europë të bashkuar. Mirëpo nga Shqipëria nuk po ndodhë asgjë, kurse në Kosovë po ndodhin përplasje të mdha brenda partiake dhe brenda krahinore të cilat kanë arritur shkallën më të lartë të zhgënjimit të masave të gjëra popullore. Sot nuk kemi ndonjë arësye të madhe për të shprehur ndonjë vetëkënaqësi me gjendjen në të cilën ndodhemi NE si komb. Pikërisht, gjendja në të cilën NE si popull dhe si komb ndodhemi e shtron nëvojën e domosdoshme për mbajtjen e një Kuvendi gjithëshqiptar i cili duhet të i tejkalonte kufijtë e dialogimit verbal dhe të zgjedhjes së pjesshme të problemit të shqiptarëve. Shqiptarët sot, më shumë së ndonjë herë më parë duhet që më një vullnet dhe me një guxim të diskutojnë rrjedhat e politikës së gjërtanishme kombëtare, në mënyrë që të përcaktonim udhën, mënyrën dhe mjetin e shtruarjes së çështjes shqiptare, si një çështje e vetme e cila kërkon zgjidhje të drejtë dhe të plotë në kuader proceseve të reja politike në Ballkan dhe më gjërë në Europë. Ngritja e plotë, e pandashme e çështjes shqiptare sot është shumë e arësyeshme dhe e domosdoshme para faktorit ndërkombëtar. Lidhur më këtë edhe diplomacia shqiptare do të duhej të paraqitej gjithnjë e më shumë si një diplomaci gjithëshqiptare. Komponentë qëndrore e diplomacisë shqiptare, respëktivisht e veprimit të saj do të duhej të ishte miratimi i parimit së shqiptarët kudo që janë sot të vendosur në Ballkan, në mënyrë të natyrshme përmbajnë elementet e popullit, përkatësisht të kombit., sepse shqiptarët paraqesin përmbajtje kolektive unike. Dhe në fakt, shqiptarët duhet vështruar si çështje të unitetit kombëtar shqiptar në Ballkan. Duke u nisur nga ky fakt, edhe çështja e Kosovës duhet shiquar si zgjidhje kalimtare e çështjes shqiptare – kombëtare në Ballkan. për shkak të coptimit real që sot paraqet çështjea shqiptare; atëherë, diplomacia shqiptare do të duhej të ngrënte shkallën më të lartë të përgjegjësisë për veprimet e veta të mëtejshme. Thënë troq, diplomacia shqiptare sot do të duhej të ngrenë shkallën më të lartë të gadishmërisë për t’u përkujdesur me përkushtim për çështjen kombëtare. Sot, ose kurrë do të kërkohet nga intelegjencia shqiptare dhe nga dy Akademitë e shqiptare të Shkencave që të mendojnë për një strategji apo për një model të veprimit të përbashkët në rrafshin gjithëkombëtar i cili na bashkon e nuk na ndanë, i cili na rritë dhe nuk na zvoglon si popull dhe si kombi më i vjeter në këto hapësira ballkanike, europiane dhe botërore. As sot, as kurrë një herë, kufiri shqiptaro – shqiptar nuk ka , as që ka pasur ndonjë herë ndonjë vlerë të vetme. Prandaj të punojmë për vlera dhe t’i hudhim poshtë anti-vlerat. Kjo sot na është e domosdoshme për NE shqiptarët.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...