Published On: 18 Dhjetor, 2015

Deri ku shkon marrëdhënia mes mjekut dhe pacientit

Orare shtrimi, gatishmëri telefonike dhe vizita në shtëpi: Ja gjithçka duhet të dini për të kuptuar se ku përfundojnë limitet e një marrëdhënieje që bazohet mbi besimin reciprok

Ju dëgjon, ju këshillon, ju kuron. Marrëdhënia me mjekun tuaj parësor bazohet mbi besimin reciprok. “Dhe pacienti ka një avantazh të madh, që shpesh e harron: mund ta ndryshojë atë në çdo moment”, shpjegon Silvestro Scotti, një ekspert italian mbi marrëdhëniet mjek-pacient.

“Sepse çdokush ka të drejtën të kurohet nga profesionisti që u përgjigjet më mirë nevojave të pacientit”. Duke nisur nga oraret ambulatore, gatishmërinë telefonike dhe vizitat në shtëpi.

Tema për të cilat shpeshherë ka konfuzion. Ja gjithçka duhet të dini për të kuptuar se ku përfundon detyrimi i mjekut ose e drejta e pacientit.

Një shtrim

“Mjeku i kujdesit parësor duhet të jetë në dispozicion çdo ditë të javës me një kohë minimale që ndryshon në varësi të numrit të klientëve të tij. Një orë nëse ka deri në 500 pacientë, dy nëse ka nga 500 deri në 1000 dhe tre nëse ka 1500”, shpjegon Silvestro Scotti. Në disa qytete ose shtete, mjekët punojnë edhe të shtunën.

“Të gjithë pacientët që vijnë në orare të përcaktuara, kanë të drejtë të vizitohen”. Ndonjëherë mjeku vendos të kryejë vizita vetëm për takimet e lëna. “Por, nëse në derën e tij paraqitet një urgjencë, kjo, në bazë të vlerësimit të tij, do të ketë prioritet”.

Në telefon

Në kohën kur nuk kishe celularë, mjekët kishin për detyrë të ishin të disponueshëm në telefon nga ora 8 deri në 10 të mëngjesit. “Sot e kësaj dite janë më fleksibël dhe gjithmonë të disponueshëm. Një mjek, i cili përgjigjet gjithmonë në telefon, i qetëson pacientët e tij dhe shpeshherë eviton radhët e gjata në dhomën e vizitave, ose qasjet e panevojshme në urgjencë.

Por mirësjelljen tuaj duhet ta tregoni kur ai është në operacion; ju nuk duhet ta telefononi atëherë”. Mjeku i familjes është i vetmi i cili mund t’iu japë ilaçe nëpërmjet telefonit. “Sepse më shumë se çdokush tjetër, ai njeh historinë klinike të pacientit”.

Në shtëpi

A është i detyruar mjeku të vizitojë pacientë në shtëpi kur ia kërkojnë këtë gjë? Vetëm në ndonjë rast, kur pacienti nuk mund të lëvizë për pengesa të vërteta, për shembull, për ndonjë të moshuar i cili jeton në katin e pestë të një pallati dhe nuk ka ashensor”, shpjegon eksperti.

“Në të gjitha rastet e tjera, i takon atij për të vlerësuar nëse është rasti ose për të shkuar në shtëpi. Shpesh lajmërohet ose thirret për një temperaturë të lartë dhe ai vendos të presë deri nesër. Nuk është një vlerësim i keq, por një praktikë: përpara 48 orëve, nuk është e mundur të bëhen diagnoza, por vetëm hipoteza”. Por në përgjithësi, vizitat të cilat kërkohen brenda orës 10 të mëngjesit, bëhen brenda ditës. Të tjerat brenda orës 12, bëhen ditën tjetër.

Kur nuk është

Pas orës 20.00 nuk mund t’i drejtoheni më mjekut të familjes, por mjekut në detyrë. E njëjta gjë vlen gjatë festave dhe fundjavave, deri të hënën në mëngjes. Kur është me pushime, mjeku cakton zëvendësuesin e tij, një tjetër mjek në të cilin ka besim dhe që ka përgjegjësi për atë se çfarë do të bëjë.

Por nëse nuk është për më shumë se 30 ditë, për pushime ose për sëmundje, atëherë vendimin për zëvendësim e marrin vetë qendrat spitalore.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...