Published On: 9 Korrik, 2016

Demarkacioni nuk është lojë fëmijësh?!

 

Skënder MULLIQI

Tashmë dihet se opozita po e konteston fuqishëm vijën e demarkacionit të caktuar sipas qeverisë së Kosovës nga Komisioni qeveritar i kryesuar nga Murat Meha, dhe sipas një verifikimi të bërë nga një komision ndërkombëtar të propozuar nga ish –kryetarja e shtetit, Atifete Jahjaga. Ky komision ishte  caktuar që mos të bie poshtë ajo që  është nënshkruar nga Isa Mustafa në Vjenë. Opozita dhe ekspertët e lëmisë së Demarkacionit në krye më Shpejtim Bulliqin e LDK-së ofruan fakte më bollëk së vija kufitare gjendet të Kulla.  Edhe rugovasit të cilët më shekuj jetojnë në këto troje i paraqitën argumentet e tyre së  Kosovës i merren mbi 8200 hektarë tokë. Ali Lajçit fillimisht i takon meritë e madhe  që Demarkacioni mos të merrte formën e prerë. Kur jemi këtu vlen më  theskuar së disa herë radhazi zyrtarët e shtetit malazez  treguan gadishmeri, që sërish të bisedohet rreth  vijës kufitare , sepse e dinë mirë  që kufiri është në Qakorr, e jo ku  ka zbritur. Unë nuk mund të kuptojë ate që po qarkullon në opinion  së për Demarkacionin  janë marrë vesh në vitin 2013 Hashim Thaçi dhe Skënder Hyseni në Mal të Zi më Millo Gjukanoviqin. Nese është kjo e vërtetë  që të dytë ishte dashur të  sqarohen para opinionit të gjerë publik. Duket së atë ditë kur morëm udhërrefyesin për liberalizimin e vizave, krerët më të lartë të shtetit të Kosovës, janë pajtuar ose edhe ndoshta kan insistuar që si kusht për liberalizim të vizave të futet edhe tema e demarkacionit. E kan futur Demarkacionin si kusht për ta pru Opozitën dhe popullin para  aktit të kryer. Para aktit që të zgjedhin midis  liberalizimit të vizave dhe Demarkacionit. Tjetër. Mos ratifikimi në kuvend i demarkacionit që po insistojnë  më ngulm Thaçi dhe Mustafa, e të cilën gjë po e insistojnë edhe  disa nga zyrtarët më të lartë të BE-së, po bëhët më  qëllim  që ti “nxjerrin” nga llogaridhënia këta dy të parët. Demarkacioni është një kusht skandaloz , është kusht jo parimor nga ana e BE-së. Nese  struktura më  e lartë  politike e BE-së ka marrë ndonjë sygjerim nga organët tona të shtetit, që Demarkacioni të jete kusht për liberalizimin e vizave , është grackë që nuk do të kalon pa reperkusione  politike. Dihet së blloku opozitarë nuk do të lëshon pe , kur bëhët fjalë për një pjesë të madhe të territorit. Kosova ngadalë po  humb  territor edhe në veri me “Zajednicën” .

Kroacia dhe Sllovenia të cilat  tashmë janë bërë  pjesë e BE-së, ende janë në kontest të ndërsjellë lidhur më përcaktimin përfundimtarë të vijës kufitare. Kroacia e Sllovenia po kontestojnë vijën kufitare ndërshtetërore  tash e  shumë vite përreth Gjirit të Piranit. Këto dy shtete nuk e paten kusht  nga BE-ja përcaktimin e vijës së kontestuar kufitare. Ky kusht që po i vihet Kosovës më duket mua  si një lloj shantazhi politikë karshi vendit dhe popullatës, e cila pa të drejtë po jeton e izoluar si në geto që shumë kohë. Populli i Kosovës nuk e ka merituar një izolim të tillë, kur dihet së kemi një gjendje ekonomike  shumë të dobët. Ky trend negativ i gjendjës së përgjithshme po ndodhë më fajin e udhëheqjës më të lartë të shtetit. Kurrë nuk u luftua krimi dhe korrupcioni që do të duhej të  janë  kushtet kryesore për tu plotësuar.

Dihet së për territore gadi gjithmonë edhe janë shkaktuar luftërat. Kjo temë do të duhet të bisedohet mirë e mirë nga Pozita dhe Opozita, së demarkacioni nuk është lojë fëmijësh, por është i një  rëndësie kapitale. Mos të shfrytëzohet Demarakacioni për arritjën e objektivave politike të kushdo qoftë ai, apo të ndonjë interesi  grupor politik. Deri më tash shumë pak u shikuan  interesat shtetërore dhe interesat nacionale, të cilat interesa mbrohen më fanatizem nga secili shtet demokratik. Duhet të mendojmë më koka të ftohta pa emocione se nuk kemi tokë për ti falur Malit të Zi. Për këtë tokë historikisht u derdhë  shumë gjakë, e ky gjakë nuk  i lejohët askujt ta shkelë, së do të na mallkojë historia. Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa, nese janë në krye të shtetit nuk janë pronarë të Kosovës, pronar i vendit është populli, i cili deri më tash po anashkalohet nga kasta politike në pushtet…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...