Published On: 13 Mars, 2016

Demagogët dalin në shesh atëherë kur ligji nuk sundon

Musa Jupolli

Hambourg, 12 mars – Bashkatdhetarë të nderuar, Të dashur Krijues! Mërgata në takim me orën shqiptare, me gjuhën e diellit, semantikë, kulturë e vlerë arti : Arti në jetë, jeta në art, banues n’adresë të letrave klasike e bashkëkohore: « Ujë i jetës » kultura në shpirtin e krijuesit, kokainë e çdo epoke që të shkruhet…me letrat e bukura shqipe ! Kuptimi dhe e kumptueshmja e mundshme filozofike ! Në teorinë e relativitetit hapësirë-kohë, filozofia jonë është thirrje për studime të historisë, t’artit, opurtunitetit pedagogjik, shkencë që të mbrohet gramatika e kulturës sonë , që t’i vimë në ndihmë po si në ta kaluarën Atdheut, sintezë e njohjës që kuptimi dhe e kuptueshmja të jenë arsye e guximit ! Bashkatdhetarë të nderuar, uroj nga shpirti që arti ynë të jetë pasuri e letrave shqipe, të jetë njohjës i kulturës sonë që ta ndrisim imazhin e kombit tonë n’Evropë e më larg ! Populli shqiptar ka pasuri të mëdha kulturore, andaj duhet të dëshmohemi, është në filozofinë tonë. Kushtetuta e Republikës sonë, e quaj «Letrare», është laîke, në besim të lirë të së drejtës së qytetarit, pena në venerim të ndodhive milinere, autentike n’udhëtime të kujdesshëme me fjalë të rralla në shërim, të ndieshëm që mos t’u prishet kuptimi homerien, me pamje estetikike, n’estetikën e shpirtit tonë! Një shkrim prej shkrimeve të «shumta» me nënshkrim n’Enciklopedinë shqiptare: Tirana e qytetrimit, Prishtina e frymëzimit Në Sheshin e Republikës, fjalët duhet të kenë kuptim. Letrat janë art, kjo pamje e bukur e një kulture, të një kombi, të një etnie, mesazh i ideve, i dashurisë, i ëndrrrave, guxim që të mbahet pena në dorë! Fjala e intelektualit është «faqe e poezisë për frymëzim që lidhë jetë e Atdhe! Populli shqiptar nuk njeh tjetër realitet veq dhimbjës, fragmente të drejtësisë që nuk respektohën, shpesh, shumë shpesh, liria e fjalës letër e pa botuar, freska e fundit shqiptare në përvlim .

«Paperizmin byrokratik» nuk e lejon etikë e krijuesit, andaj të vihet në “binar” Kritika Letrare, kërkuese e veprave: Biografi, ditar, roman, poezi, ese, tregim, baladë, tablo e nota, etikë e moral n’udhëtim shpirti në fjalë që peshojnë dhe gravohen në memoaret e kombit tonë, e kundërta diell në dëshmi të « vdekjës » sonë! E gjithë kjo në lidhshmëri të semantikës, ku art e jetë në studim, në kuptim, në filozofi që të shprehemi lirshëm! Filozofia ka tri ide të qensishme: Të bukurën, të Vërtetën, dhe të Mirën. Mjeshtrit e artit janë të lidhshëm me këto linja të estetikës së vetë jetës: Të bukurës (ushqyese shpirti), Të vërtetës (gjendja reale e Atdheut) Të mirës (drejtuese të ideo-etikës)! E gjithë kjo mendjën na e vë në Matematikën e Atdheut ! Në këtë Matematikë, shpirti ynë ka dhimbje ! Drama që « lozet » sot në Dardani , dhe jo veq, po në të gjitha trojet shqiptare , është e dhimbshme, brengosje e një realizmi me lirizëm të errtë, fare t’errtë.. «Në demokraci, aty ku ligji sundon nuk ka demagog’; qytetarët më të respektuar janë drejtuesit e aferave», shkruante Aristot. Demagogët dalin në shesh atëherë kur ligji nuk sundon, që do të thot kur instutucionët nuk respektohën, kur demokracia nuk është mirë . Metafora e demagogut është qeshje deri në pëlcitje…dhe nga këtu kalon në tema tjera: Se si duhet të shkruhet poezia ? Se si duhet mbyllur gojë? Se cili është më i aftë se tjetri? Studjues të mishtë! Poet tragjik! REBELIM! NATYRISHT! Mos të lejojmë urrejtjën që të bëhet ushqim, më sa as demagogjinë që të shëndrrohet në fitore, nga ngadhnjimtarët e së ligës. Kjo frenezi «politike» e mediatike ka sjellur të ligën, është kohë e ngutshme që Drejtësia ta thotë fjalën e vet, për këtë kërkohën debate me konvekcione të frytshme pune.

Testamenti im: Ta shëroni filozofinë me letrat e bukura shqipe! Fjalët e juaja, veprat e juaja, janë shërim për t’ardhmën, etikë e moral, bukuria e shpirtit tuaj! Krijues të nderuar, arti juaj është urë e artë mes jetës sonë dhe Atdheut, ju mergimtarë të devotshëm të mallit për aromën e vendlindjes, pena juaj na çmall, na vë në detyrë të shenjtë ta themi fjalën e mirë, fjalën që ka peshë! Nga këtu përshëndesim Atdheun me fjalën e bukur, me penën tonë përmes së cilës shprehim lirshëm mallin e mergimtarit, po mbi të gjitha brengën se Atdheun nuk e kemi mirë , dhimbjet tona du herë mërgimtare: Vetë e Penë! Mos ta harrojmë të kaluarën, që ta kemi një pamje të mirë për t’ardhmën! (Shqiptari.eu)

(Fjala e rastit)

memusan

memusan2

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...