Published On: 28 Shkurt, 2016

Demaçi: Për liri nuk ka çmim të lartë

Me rastin e 80 vjetorit te tij te lindjes, percjellim intervisten e Adem Demacit dhene per mediat gjermane ne kohen e luftes se Kosoves.

Frankfuter Rundschau, 8. 9. 1998

PËR LIRI NUK KA ÇMIM TË LARTË

Dimri ndodhet para dere. Duke marrë parasysh që mijëra të arratisur jetojnë nën qiellin e hapur, në Kosovë kërcënohet një katastrofë humanitare. A nuk do të ishte mundur që UÇK-ja të jepte një pëlqim të shpejtë për bisedime?

Demaçi: Regjimi serb kërkon që me fatin e të arratisurve të bëjë shantazh ndaj nesh. Ky është një problem i madh për ne, ngaqë kundrejt këtyre njerëzve nuk mund të jemi indiferentë. Mirëpo, unë nuk nisem prej asaj që për këtë ne do të mund të bënim koncesione. Këto vuajtje, kjo tragjedi është çmim që populli ynë është i gatshëm të paguajë për dinjitetin e vet.

Nën ndërmjetësimin e ambasadorit amerikan Christofer Hill, Beogradi ka propozuar bazat për dialog, sipas të cilit një zgjidhje definitive do të duhej të arrihej pas tre vjetësh.

Demaçi: Këtë propozim e shoh si joserioz. Unë nuk i besoj Millosheviqit. Ai e gënjeu tërë botën. Si mundet ai të flasë për dialog dhe njëkohësisht t’i bombardojë fshatrat shqiptare? Ai si në rastin e Bosnjës po përpiqet të luajë lojë të dyfishtë. Atje ai për tre vjet gjoja bënte bisedime dhe e pat… vazhduar luftën më tej.

Lideri i shqiptarëve Ibrahim Rugova duket i gatshëm ta pranojë këtë ofertë. A janë shqiptarët të përçarëende?

Demaçi: Po, ne jemi të poçarë. Një pjesë e shqiptarëve e dinë se pa viktima s’fitojnë gjë. Pjesa tjetër dëshiron të arrijë diç më shpejt, sepse brenda disa ditëve në male do të jetë ftohtë. Ne jemi të gatshëm ta mbështesim Rugovën nëse ai i fiton të drejtat tona nga regjimi serb, që të vendosë për të ardhmen e vet dhe t’i ndërtojë institucionet tona. Sidoqoftë, për ne si bazë është referendumi i vitit 1991.

Domethënë ju jeni për pavarësi të Kosovës?

Demaçi: Për pavarësi dhe sovranitet ka vendosur populli i Kosovës në vitin 1991. Ne jemi të gatshëm që me republikat e tjera jugosllave të bisedojmë si faktorë sovranë.

Mirëpo, duke marrë parasysh afrimin e dimrit dhe katastrofën humanitare nuk do të ishte koha për bisedime pa kushte paraprake?

Demaçi: Mendoj se nuk është serioze nëse ne futemi në bisedime pa kushte paraprake. Për Serbinë do të ishte avantazh, kurse për shqiptarët disavantazh. Ne jemi të okupuar dhe të skllavëruar. Çfarë të drejta kemi sot dhe kush mund të na garantojë të ardhmen?

Çfarë propozoni si alternativë?

Demaçi: Regjimi serb duhet t’i ndërpresë luftimet, ta tërheqë policinë dhe të gjithë t’i sjellë para gjyqit, domethënë ata që i kanë atakuar dhe vrarë shqiptarët. Ne kërkojmë kompensim për fshatrat dhe shtëpitë e shkatërruara e të rrënuara. Dhe kërkojmë njohjen e referendumit të vitit 1991, të drejtën që shqiptarët të vendosin vetë për të ardhmen e tyre. Tek pastaj mund të ketë bisedime serioze. Mirëpo, Millosheviqi dëshiron vetëm të fitojë kohë (…) Ai dëshiron që popullin shqiptar ta shpie në kapitullin.

Millosheviqi vështirë se do të lëvizë nga pozicioni i tij. Në këtë sfond, çfarë strategjie do ta ndjekë Ushtria Çlirimtare e Kosovës?

Demaçi: Njerëzit të cilët kanë udhëhequr rezistencën nuk janë të gatshëm për të kapitulluar, apo për të nënshkruar në letër, që barazohet me kapitullim. Ne këtu duhet të gjejmë një rrugëdalje. Ndryshe do të ketë një masakër që do të zgjasë dy vjet. Atëherë amerikanët do ta kuptojnë se Millosheviqi punon vetëm me gënjeshtra.

Në emër të UÇK-së ju keni shpallur luftën guerile. Çfarë domethënë kjo konkretisht?

Demaçi: UÇK-ja nuk do të vazhdojë më luftë frontale… Luftëtarët e UÇK-së do të sulmojnë gjithnjë dhe do të tërhiqen. Ata… do ta mbajnë trysninë në fuqi.

Kjo domethënë se popullata do ta paguajë çmimin dhe në të ardhmen?

Demaçi: Po, për fat të keq. Ky popull dëshiron lirinë dhe pavarësinë. Dhe populli është i gatshëm ta paguajë çmimin. Unë frikësohem se regjimi serb do të na detyrojë edhe më tej ta paguajmë këtë çmim, sepse amerikanët dhe evropianët mendojnë se shqiptarët do të kapitullojnë. Ky është gabim. Ata nuk e shohin se shqiptarët seriozisht janë të vendosur të jenë të lirë. Shqiptarët janë të gatshëm të paguajnë çdo çmim, sepse për liri nuk ka çmim të lartë.

Edhe një herë, çfarë mund të bëni për ta lehtësuar fatin e të arratisurve?

Demaçi: Kjo varet vetëm nga amerikanët dhe evropianët. Unë frikësohem se Hill dhe Hollbruk nuk e kuptojnë mirë natyrën e regjimit serb. Nuk është hera e parë që regjimi serb kryen krime. Ne i njohim këto edhe nga Sllovenia, Kroacia dhe Bosnja. Ata duhet ta detyrojnë Beogradin që t’i lejojnë të arratisurit të kthehen, në vend se policët serbë… t’i djegin shtëpitë e tyre. Besoj se ata (Amerika dhe Evropa, shën. S. U.) zotërojnë mjaft forcë për ta detyruar regjimin serb. Ndryshe nuk e di se për ç’arsye ekzistojnë OKB, NATO apo OSBE, nëse ato tani nuk janë të afta për të reaguar.

A do të mundet UÇK-ja së pakut për dimër të akceptonte një armëpushim?

Demaçi: Një armëpushim këtu nuk do të ndihmonte. Regjimi serb i ka shtyrë njerëzit që të arratisen, UÇK-ja dëshiron që të dëbuarit të shkojnë në shtëpitë e tyre. Megjithatë, këtu të dëbuarit provojnë të kthehen në shtëpitë e tyre, atëherë pengohen nga snajperistët serbë. Sapo të tërhiqet policia edhe të dëbuarit do të ktheheshin sigurt.

Përgatit: Sylë UKSHINI

[1] Në Jugosllavinë komuniste Adem Demaçi i kaloi 28 vjet në burg. Sot “Nelson Mendela” i Kosovës dhe bartësi i Çmimit Saharov, është përfaqësues politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Për lirinë e tyre shqiptarët e Kosovës janë të gatshëm të paguajnë me “çdo çmim”, thotë Demaçi në bisedë për gazetën “Frankfuter Rundschau”.

Me rastin e 80 vjetorit te tij te lindjes, percjellim intervisten e Adem Demacit dhene per mediat gjermane ne kohen e luftes se Kosoves.

Frankfuter Rundschau, 8. 9. 1998

PËR LIRI NUK KA ÇMIM TË LARTË

Dimri ndodhet para dere. Duke marrë parasysh që mijëra të arratisur jetojnë nën qiellin e hapur, në Kosovë kërcënohet një katastrofë humanitare. A nuk do të ishte mundur që UÇK-ja të jepte një pëlqim të shpejtë për bisedime?

Demaçi: Regjimi serb kërkon që me fatin e të arratisurve të bëjë shantazh ndaj nesh. Ky është një problem i madh për ne, ngaqë kundrejt këtyre njerëzve nuk mund të jemi indiferentë. Mirëpo, unë nuk nisem prej asaj që për këtë ne do të mund të bënim koncesione. Këto vuajtje, kjo tragjedi është çmim që populli ynë është i gatshëm të paguajë për dinjitetin e vet.

Nën ndërmjetësimin e ambasadorit amerikan Christofer Hill, Beogradi ka propozuar bazat për dialog, sipas të cilit një zgjidhje definitive do të duhej të arrihej pas tre vjetësh.

Demaçi: Këtë propozim e shoh si joserioz. Unë nuk i besoj Millosheviqit. Ai e gënjeu tërë botën. Si mundet ai të flasë për dialog dhe njëkohësisht t’i bombardojë fshatrat shqiptare? Ai si në rastin e Bosnjës po përpiqet të luajë lojë të dyfishtë. Atje ai për tre vjet gjoja bënte bisedime dhe e pat… vazhduar luftën më tej.

Lideri i shqiptarëve Ibrahim Rugova duket i gatshëm ta pranojë këtë ofertë. A janë shqiptarët të përçarëende?

Demaçi: Po, ne jemi të poçarë. Një pjesë e shqiptarëve e dinë se pa viktima s’fitojnë gjë. Pjesa tjetër dëshiron të arrijë diç më shpejt, sepse brenda disa ditëve në male do të jetë ftohtë. Ne jemi të gatshëm ta mbështesim Rugovën nëse ai i fiton të drejtat tona nga regjimi serb, që të vendosë për të ardhmen e vet dhe t’i ndërtojë institucionet tona. Sidoqoftë, për ne si bazë është referendumi i vitit 1991.

Domethënë ju jeni për pavarësi të Kosovës?

Demaçi: Për pavarësi dhe sovranitet ka vendosur populli i Kosovës në vitin 1991. Ne jemi të gatshëm që me republikat e tjera jugosllave të bisedojmë si faktorë sovranë.

Mirëpo, duke marrë parasysh afrimin e dimrit dhe katastrofën humanitare nuk do të ishte koha për bisedime pa kushte paraprake?

Demaçi: Mendoj se nuk është serioze nëse ne futemi në bisedime pa kushte paraprake. Për Serbinë do të ishte avantazh, kurse për shqiptarët disavantazh. Ne jemi të okupuar dhe të skllavëruar. Çfarë të drejta kemi sot dhe kush mund të na garantojë të ardhmen?

Çfarë propozoni si alternativë?

Demaçi: Regjimi serb duhet t’i ndërpresë luftimet, ta tërheqë policinë dhe të gjithë t’i sjellë para gjyqit, domethënë ata që i kanë atakuar dhe vrarë shqiptarët. Ne kërkojmë kompensim për fshatrat dhe shtëpitë e shkatërruara e të rrënuara. Dhe kërkojmë njohjen e referendumit të vitit 1991, të drejtën që shqiptarët të vendosin vetë për të ardhmen e tyre. Tek pastaj mund të ketë bisedime serioze. Mirëpo, Millosheviqi dëshiron vetëm të fitojë kohë (…) Ai dëshiron që popullin shqiptar ta shpie në kapitullin.

Millosheviqi vështirë se do të lëvizë nga pozicioni i tij. Në këtë sfond, çfarë strategjie do ta ndjekë Ushtria Çlirimtare e Kosovës?

Demaçi: Njerëzit të cilët kanë udhëhequr rezistencën nuk janë të gatshëm për të kapitulluar, apo për të nënshkruar në letër, që barazohet me kapitullim. Ne këtu duhet të gjejmë një rrugëdalje. Ndryshe do të ketë një masakër që do të zgjasë dy vjet. Atëherë amerikanët do ta kuptojnë se Millosheviqi punon vetëm me gënjeshtra.

Në emër të UÇK-së ju keni shpallur luftën guerile. Çfarë domethënë kjo konkretisht?

Demaçi: UÇK-ja nuk do të vazhdojë më luftë frontale… Luftëtarët e UÇK-së do të sulmojnë gjithnjë dhe do të tërhiqen. Ata… do ta mbajnë trysninë në fuqi.

Kjo domethënë se popullata do ta paguajë çmimin dhe në të ardhmen?

Demaçi: Po, për fat të keq. Ky popull dëshiron lirinë dhe pavarësinë. Dhe populli është i gatshëm ta paguajë çmimin. Unë frikësohem se regjimi serb do të na detyrojë edhe më tej ta paguajmë këtë çmim, sepse amerikanët dhe evropianët mendojnë se shqiptarët do të kapitullojnë. Ky është gabim. Ata nuk e shohin se shqiptarët seriozisht janë të vendosur të jenë të lirë. Shqiptarët janë të gatshëm të paguajnë çdo çmim, sepse për liri nuk ka çmim të lartë.

Edhe një herë, çfarë mund të bëni për ta lehtësuar fatin e të arratisurve?

Demaçi: Kjo varet vetëm nga amerikanët dhe evropianët. Unë frikësohem se Hill dhe Hollbruk nuk e kuptojnë mirë natyrën e regjimit serb. Nuk është hera e parë që regjimi serb kryen krime. Ne i njohim këto edhe nga Sllovenia, Kroacia dhe Bosnja. Ata duhet ta detyrojnë Beogradin që t’i lejojnë të arratisurit të kthehen, në vend se policët serbë… t’i djegin shtëpitë e tyre. Besoj se ata (Amerika dhe Evropa, shën. S. U.) zotërojnë mjaft forcë për ta detyruar regjimin serb. Ndryshe nuk e di se për ç’arsye ekzistojnë OKB, NATO apo OSBE, nëse ato tani nuk janë të afta për të reaguar.

A do të mundet UÇK-ja së pakut për dimër të akceptonte një armëpushim?

Demaçi: Një armëpushim këtu nuk do të ndihmonte. Regjimi serb i ka shtyrë njerëzit që të arratisen, UÇK-ja dëshiron që të dëbuarit të shkojnë në shtëpitë e tyre. Megjithatë, këtu të dëbuarit provojnë të kthehen në shtëpitë e tyre, atëherë pengohen nga snajperistët serbë. Sapo të tërhiqet policia edhe të dëbuarit do të ktheheshin sigurt.

Përgatit: Sylë UKSHINI

 

[1] Në Jugosllavinë komuniste Adem Demaçi i kaloi 28 vjet në burg. Sot “Nelson Mendela” i Kosovës dhe bartësi i Çmimit Saharov, është përfaqësues politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Për lirinë e tyre shqiptarët e Kosovës janë të gatshëm të paguajnë me “çdo çmim”, thotë Demaçi në bisedë për gazetën “Frankfuter Rundschau”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...