Published On: 28 Janar, 2016

Delawie: Demarkacioni temë e shpikur, Amerika s’do republikë serbe në Kosovë (Video)

Ambasadori amerikan, Greg Delawie, në “Rubikon” të KTV-së ka folur edhe për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe.

Kur ka folur për këtë marrëveshje me Serbinë, diplomati amerikan thotë se Gjykata Kushtetuese i ka dhënë udhëzimet për të siguruar se ky Asociacion do të veprojë në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, sepse askush e as amerikanët nuk e dëshirojnë një Republikë Serbe në Kosovë, raporton Koha.

Por, Delawie e quan të sajuar çështjen e demarkacionit me Malin e Zi dhe sipas tij, kjo po bëhet për poena politikë nga ata që po e bllokojnë punën e Kuvendit.
“Të njëjtit njerëz që po ankohen për këtë marrëveshje, janë po ata që po përpiqen ta bllokojnë punën e Kuvendit. Nëse me të vërtetë kanë shqetësime apo dëshmi të qëndrueshme se marrëveshja është në kundërthënie me integritetin territorial të Kosovës, atëherë ata duhet t’i sjellin ato dëshmi në Kuvend, t’i lënë deputetët që t’i shqyrtojnë dhe të debatojnë për to, le ta lënë botën që t’i shohë ato dëshmi dhe që pastaj të marrin vendim dhe të shohin nëse mund t’i bindin deputetët për të kërkuar ndryshim”, ka thënë Delawie në Rubikon.

Delawie: Gjykata Speciale do të merret me rastet që në Kosovë janë vështirë për t’u trajtuar 

Kosova duhet t’i përdorë institucionet e saj për ta zgjidhur ngërçin e tanishëm politik, ka dhënë referencën e tij i deleguari i SHBA’së në Kosovë, Greg Delawie.
Diplomati amerikan, në një intervistë për ‘Rubikon’ në KTV, ka thirrur udhëheqësit politikë që t’i lënë anash interesat e tyre personale dhe të përpiqen të gjejnë zgjidhje për hir të qytetarëve të Kosovës, e të cilët sipas tij, janë punëdhënësit e politikanëve.
Ambasadori amerikan ka tërhequr vërejtjen se Kosova mund të krijojë precedent nëse vendi do të shkojë drejt zgjedhjeve, pasi sipas tij, kjo kërkesë po vjen nga një pakicë njerëzish që përpiqen ta përdorin dhunën politike, kaosin politik për të arritur diçka që nuk kanë mundur ta arrijnë gjatë zgjedhjeve para dy vjetëve.
Sa i përket Asociacionit, diplomati amerikan thotë se Gjykata Kushtetuese i ka dhënë udhëzimet për të siguruar se ky Asociacion do të veprojë në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, sepse askush e as amerikanët nuk e dëshirojnë një Republikë Serbe në Kosovë.
Por, Delawie e quan të sajuar çështjen e demarkacionit me Malin e Zi dhe sipas tij, kjo po bëhet për poenë politikë nga ata që po e bllokojnë punën e Kuvendit.
Ambasadori Delawie ka vënë shpresat se funksionalizimi i Gjykatës Speciale do të zgjidhë pretendimet e lëna pezull prej periudhës së luftës, duke theksuar se kjo gjykatë do t’i gjykojë “kapadainjtë”, të cilët nuk mund t’i gjykojnë kosovarët.
‘Mendoj se Gjykata Speciale do të merret me rastet me të cilat do të ishte shumë vështirë të trajtoheshin nga Prokurorët apo gjykatësit kosovarë”, ka thënë Delawie.
Diplomati amerikan shpreson shumë se Serbia do ta njohë Kosovën, duke theksuar se qëllimi i Shteteve të Bashkuara është që Kosova, si çdo vend tjetër në Evropë, të jetë anëtare e Kombeve të Bashkuara.

Kosova duhet t’i përdorë institucionet e saj për ta zgjidhur ngërçin e tanishëm politik, ka dhënë referencën e tij i deleguari i SHBA-së në Kosovë, Greg Delawie.

Diplomati amerikan, në një intervistë për Rubikonin, ka thirrur udhëheqësit politikë që t’i lënë anash interesat e tyre personale dhe të përpiqen të gjejnë zgjidhje për hir të qytetarëve të Kosovës, e të cilët sipas tij, janë punëdhënësit e politikanëve.

Ambasadori amerikan ka tërhequr vërejtjen se Kosova mund të krijojë precedent nëse vendi do të shkojë drejt zgjedhjeve, pasi sipas tij, kjo kërkesë po vjen nga një pakicë njerëzish që përpiqen ta përdorin dhunën politike, kaosin politik për të arritur diçka që nuk kanë mundur ta arrijnë gjatë zgjedhjeve para dy vjetëve.
“Nuk jam i sigurt, apo më mirë të them, nuk mendoj se Kosova dëshiron të vë precedent që një pakicë njerëzish mund ta shtyjë vendin në zgjedhje, me përdorimin e dhunës. Nëse hyni në atë proces dhe vëni precedentë të tillë dhe pothuajse çdo gjë që bëni politikisht vë një lloj precedenti. Prandaj, nuk mendoj se me të vërtetë dëshironi të vëni precedent, i cili do të vazhdonte të rrotullohej dhe do ta gjenit veten në asgjë tjetër përveç dhunës dhe zgjedhjeve deri në pambarim”, ka thënë Delawie në Rubikon të KTV-së.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...