Published On: 6 Gusht, 2016

Deklaratat e ngutshme të ambasadorit Greg Delavi, dhe udhëheqja shtetërore jo kredibile?!

Nga Skënder MULLIQI

Se kush do të jetë president/e, i radhës të SHBA-ve, është e rëndësishme për mbarë botën, gjithashtu edhe për Kosovën, kur dihet se presidenca amerikane ka ndikime të mëdha në vendimarrje në politikën e jashtme. Fushata ka hyrë në fazën e vet finale tre mujore. Befasi konsiderohet nominimi për president i Donald Trump nga Partia Republikane. Figura e Trumpit nga shumë kush sot konsiderohet si figurë e papërshtashme politike  për ta udhëheq Amerikën për periudhën e ardhshme katër vjeqare. Ai gjatë fushatës elektorale lëshoi shumë kritika ofenduese karshi zezakave, meksikanëve e veqmas karshi myslimaneve. Edhe pse ne si Kosovë shumë do të dëshironim që presidente e ardhshme  të zgjedhet  demokratja, Hilari Klinton e cila bashkë më bashkëshortin, Bill Klinton bën shumë për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës nga Serbia. Së kush do të vjen në krye të Amerikës mike u mbetet  amerikanëve të vendosin . E bëra këtu një digresion lidhur më këtë temë , për të përkujtuar të gjithë së sa është  i rëndësishem sot në botë, së kush vjen në ndonjë pozitë të lartë shtetërore , në këtë rast në krye të Amerikës.Kjo ngjarje aktualisht  i ka qitur shumë  në margjina ngjarjet tjera në botë.

Ambasadori amerikan në Kosovë, Greg Delavi, më duket së ka dhënë deklarata më shumë  të nxituara  lidhur më dy tema  të rëndësishme. Kur Hashim Thaçi u zgjodhë president, ambasadori Delavi kishte bërë lobim të hapur  pro Thaçit në Parlamentin e Kosovës. Ai  midis dy seancave zgjedhore  mbajti fjalime sygjeruese para kuvendarëve. Deklarata e tij sigurisht së kishte ndikuar edhe  në vendimarrje të shumicës së delagateve të pranishem. Dhe, prapë Delavi kur u mbajtë simpoziumi për Demarkacionin  diku kah mesi i tubimit dha një deklaratë që më shumë u dukë si ultimatum, se duhet të zbatohet vendimi i qeverisë i nënshkruar në Bruksel, edhe pse shumë argumente të eksperteve tanë e demantuan këtë  vendim të  ngutshem dhe  jo  transparent të Qeverisë. Po imponohet kështu diçka shumë e pa drejtë dhe jo ligjitime për një çështje kapitale siq është Demarkacioni. Disa kongresmenë të Amerikës,  qendrimet e Delavis po i konsiderojnë si qendrime  përsonale të tij  .Z. Delavi nuk po e kritikon shumë  këtë pushtet i cili ia ka falë dreqit duke punuar mbrapsht, duke abuzuar më shtetin pa rreshtur  .Nuk kemi pasur pushtete më dobëta, e  më pasive në mirëqenje dhe zhvillim së Qeveria Thaçi për dy mandate  dhe tash Qeveria Mustafa. Çdo vendim i deri tashem  i kreut shteterorë e ka frustruar masën. Kosova po zbrazët gjithnjë e më shumë së nuk kan ku ta sigurojnë një vend tw punës të rinjët tanë. 150 mijë vende të reja të punës që i paten premtuar u tretën si fluskë sapuni. Mashtrimet të cilat nuk pushuan kurrë e kan irituar popullin. Kan kaluar  17 vite pas luftës e  situata politike  dhe rrjedhat ekonomike  nuk kan rrjedhë normale . Nuk e kan arsyetuar më asgjë votën  e popullit. Kosova është shumë e vogël që ti rrudhën  kufijt e saj shtetëror sërish. Qe 17 vite pas luftës  Mitrovica ka mbetur e ndarë mbi lumin  e Ibër. Ndarja etnike e qytetit mbi lumin Iber nga minoriteti serb të dirigjuar nga politika serbomadhe e Beogradit zyrtarë , është antidemokratike dhe nuk i shërben shtetit multi etnik dhe as stabilitet në rajon. Kosovës dhe Ballkanit i duhen udhëheqje shtetërore  kredibile , i duhen udhëheqje të cilat i qojnë proceset demokratike dhe zhvillimore përpara. Nuk i duhën popullit në këtë fillim shekull  pushtetet e korruptuara, të inkriminuara në krim , dhe nuk i duhen pushtetet  më logjikë komuniste të të menduarit dhe të vepruarit …

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...