Published On: 3 Tetor, 2016

Degradimi politik, ekonomik , moral dhe jetësor në Kosovë dhe Qendra Hulumtuese për Zhvillimin e Kosovës (QHZHK)

 

Shkruan: Jahja Kokaj

Skena politike e gati dy viteve të fundit e shoqëruar me trazira e shpenzime kolosale ka hijëzuar interesat ekzistenciale ekonomike, shëndetësore dhe nevojat tjera jetësore të qytetarëve në Kosovë.

Nga tërë kjo katrahurë politike dalin dy gjëra të dukshme dhe të pamohueshme: Pamja e njerëzve të pozitës dhe opozitës me kostume dhe makina të shtrenjta në një anë dhe thellimi i varfërimit, degradimit të arsimimit me “këpurdhat shkollore” politike, degradimit të shëndetësisë dhe dagradimit të lëmive të tjera duke përfshirë edhe atë morale, në anën tjetër. Kjo rezultoi me ekzoduese apo me shtrëngimin e rripit të varfër se qytetarëve që të strukur presin “shkopin e Niqes”- lirimin nga vizat e famshme, i cili në fakt vetëm se do të thellojë krizën dhe rrjedhjen e trurit dhe potencialeve të rinisë dhe resurseve që ka Kosova.

Sondazhet e fundit tregojnë që qytetarët me mendje të atrofuar, të lodhur nga situata jashtëzakonisht e rëndë, të paralizuar nga kushtëzimet klienteliste dhe formave tjera të partive, që suksesshëm po realizojnë “artin” e Makiavellit, tregojnë që nëse nesër ndodhin zgjedhjet, do të mbetet i njëjti konstelacion politik, ndoshta me pak permutacione, por këta të njëjtit të cilët vetëm se do ta vazhdojnë agoninë ekonomiko-jetësore në Kosovë.

Cilido njeri që e do Kosovën dhe prosperitetin e saj, që mendon për të miren e të pastrehëve, varfërinë dhe degradimin ekonomik, mendor dhe moral në Kosovë, duhet të mendojë të paktën një herë në ditë për mundësinë e daljes nga kjo situatë degraduese me një gradacion të një rënie edhe më të madhe.

Nuk është ide e imja që Kosova në bazë të resurseve rinore, tokësore dhe nëntokësore (këtë e konstaton Banka Botërore) duhet të jetë e pasur dhe fatlume si Zvicra, Kuvajti e ngjashëm.

A duhet të pajtohemi me këtë shpërputhje të potencialeve dhe situatës së mjerë në Kosovë dhe si të dilet nga kjo? Natyrisht që zgjidhja ekziston, kjo është e pamohueshme. Këtë zgjidhje nuk mund ta bëjë unë i vetmuar, e as me një grup i interesit për ndërtimin e fuqisë politike Makiaveliane. Në stilin “ishte kanë njeri e tjetri pas tij” apo duel një grup “shpëtimtarë – një shoqëri PM”, të cilët ndryshojnë petkun partiak duke vendos edhe një emër të ri e të ngjashëm. Duke proklamuar mendësi të reja individuale apo të grupeve pa kompetencë keredibile shkencore e praktike.

Për këtë duhet të jetë një sistem shkencor i bazuar në ligjet zhvillimore ekonomike, politike, teknologjike. Për këtë duhet të jetë një ansambël i madhe i mendimtarëve shkencorë, të cilët veprojnë në mënyrë koherente dhe me metodologji që çon kah rezultatet.

Kjo është arsyeja e formimit të QHZHK. Në strukturat që konstistojnë nga 6 departamente, Departamente të veçanta: për zhvillime ekonomike, politike, shëndetësore, arsimore, teknologjike etj. Janë formuar struktura të veçanta për secilin në veçanti. Aty marrin pjesë tri kategori njerëzish:

  1. a) Kosovarë të cilët punojnë në mënyrë permanente në QHZHK, janë zgjedhë ekspertë nga Universitetet e Kosovës dhe Shqipërisë, por kryesisht janë shkencëtarë që kanë studiuar në botën e jashtme me kredibilitet shkencorë të rekognisueshëm ndërkombëtarisht.
  2. b) Ekspertë shqiptarë eminent nga diaspora të cilët vijnë në intervale të caktuara kohore në QHZHK duke dhënë kontributin shkencore dhe praktik, por që ruajnë vendet e punës në diasporë dhe c) ekspertë kulminantë shqiptarë apo jo shqipetarë, të cilët do të kontribuojnë me konsulencat e tyre nga distanca. Ne kemi formuar listë të gjatë të ekspertëve të cilët kanë dhënë pajtimin e bashkëpunimit me QHZHK. Të marrim si shembull:

Për Departamentin për zhvillime politike (politikës së brendshme, të jashtme -përfshirë diplomacinë dhe dimensionet tjera politike) në Kosovë, është i evidentuar Prof. Dr. Sali Kelmendi, disa ekspertë të Universiteteve në Kosovë dhe të Tiranës. Me marrëveshje janë të angazhuar në Departamentin për zhvillime politike edhe Prof. Dr. Shenasi Rama, Profesor i Columbia University SHBA, Prof. Dr. Mirela Boigdani, kuadër nga Universiteti I Oxfordit GB, Prof. Maurer nga Universiteti i Harvardit.

Në mënyrë të ngjashme janë formuar edhe strukturat e Departamenteve të tjera.

Për më tepër, QHZHK-ja ka edhe tri aktivitete të tjera, të cilat kanë karakter afatgjatë të zhvillimit të Kosovës. Formohet një Laborator shkencorë me pajisje kulminante teknologjike për matjen e cilësisë (do të monitorohet cilësia e ajrit, dheut, ujit, ushqimit, ilaçeve dhe materialeve tjera me rëndësi jetësore për popullatën, të cilat sot dyshohet që arrijnë dhe përdoren në mënyrë të dyshuar? Këtu do të bëhen edhe hulumtime fundamentale dhe aplikative në nivel ndërkombëtarë.

Formohet Shkolla e Mesme ndërkombëtare, e cila do të jetë me cilësi tërësisht ndryshe nga ato ekzistuese në Ballkan.

Formohet Instituti ( Universiteti) Teknologjik i Kosovës (ITK), i cili do të jetë i asociuar me ETH të Zvicrës dhe me universitete të ngjashme në botë. Mësimet dhe tekstet në të dyjat do të zhvillohen ekskluzivisht në anglisht dhe gjermanisht. Pra, fillimisht kuadri do të jetë ekskluzivisht nga bota e jashtme. Të diplomuarit në këto shkolla dhe Institute, në mënyrë afatgjate do të jenë liderët ekonomik, teknologjik dhe politik të Kosovës. Mendojmë që me këtë do të bëhet kthesë historike në arsimimin, shkencën dhe teknologjinë në Kosovë.

Unë jam i emëruar si drejtor i pare i QHZHK dhe kam për detyrë ta organizoj kuadrin, aktivitetin pedagogjik, akademik dhe shkencorë- teknologjik.

Këto ditë ishte një delegacion i QHZH në Zvicër në vizitë në EHT të Zvicrës për mundësinë e bashkëpunimit. Mësova aty, që FONDI I ETH është forca motorike e këtij institucioni Botërorë. Në fakt edhe bisedat iniciuese u bën në mes të Fondit Behgjet Pacolli dhe Fondit të ITH, të cilat pasuan me udhëheqjen; Rektorin dhe prorektorët e ETH-së dhe delegacionit profesional të QHZHK: Z. Behgjet Pazolli, zonj. Albena Reshitaj, z. Naim Shabani dhe unë. Me këtë rast kuptova rolin e Fondit Behgjet Pacolli, jo vetëm për investime monetare, por edhe për inicimin e bisedave protokollare. Unë shpresoj që ky Fond do të jetë forca motorike e QHZH-së dhe zhvillimit të Kosovës në këto dimensione.

Udhëzimet shkencore-praktike me shumë rëndësi AKR-ja i merr nga QHZHK, por kemi dëshirë që të gjitha partitë tjera në Kosovë dhe të gjitha instancat të bashkëpunojnë me këtë Qendër.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...