Published On: 21 Shkurt, 2016

Dea Furrina, perëndesha pellasgo-Etruske!

Dea Furrina, perëndesha pellasgo-Etruske !

Etrusket filluan të flasin …” Fundi i misterit etrusk ”….Z . Mayani.
Ndeshkim i nëntokes i gjithe atyre qe janë betuar ,,betimin e rreme, ,pra jane perballur me kete perëdeshë në qytetin DIS…


Dante ndjekur nga Virgil na përshkruan të njëjtën triptike tre-karakteret të Erines; në Canto IX të Ferrit, ata që përballen me poetët në portat e qytetit Dis.


Një betim formulik në Iliada thirret si “ata që nën tokë janë të ndëshkuar kushdo që është betuar në betimin e rremë”.


Një teori alternative për origjinën e emrit të Furrina është se ajo është e lidhur me furvus latine, që do të thotë “të errët” ose “e zezë”, ose për të fuscus, “errët” ose “errët”, të cilat janë marrë për t’iu referuar një aspekt të Furrinas si një perëndeshë errët e erësirës.


Sipas Varro dhe Georges Dumézi, Furrina ishte një perëndeshë e burimeve. Emri i saj do të jetë e lidhur me Indo Evropiane root BHR-u-n, duke treguar lëvizjen apo burimin e ujit, e përafërta për pranverë gotike, Brunna, fervēre Latine, nga * fruur> Furr me metatezë e zanore, do të thotë flluskë apo çiban. Krahaso anglisht “zjarrtë”, “plot gjallëri” dhe latine defrutum, verë të zier.


Sipas Cicero tjetër shenjte dedikuar për kultin e Furrina ishte vendosur në afërsi të Satricum. Ky vend nuk ka qenë më e njohur, por një fshat i vogël pranë Arpinum.


Furrina është një perëndeshë e lashtë me origjinë etruske. Natyra e saj e saktë është debatuar; Por adhurimi i saj është mjaft e vjetër, që daton që nga kohët shumë të hershme, edhe pse nga fundi i Republikës Romake kulti i saj ishte harruar.


Ajo kishte një korije të shenjtë të vendosura në Janiculum, një kurriz të gjatë ose kodër në bregun e djathtë të Tiber në Romë, zakon i saj i dukshëm kishte një pranverë, dhe ndoshta ka pasur një vend të shenjtë atje . Në kohët e mëvonshme (mesi-1 shekullin) një tempull në Triadë të Jupiter Heliopolitanus (versionin romake e Stuhia fenikase Perëndia Baal-Hadadit), Venus Heliopolitan ( perendia Siriane Atargatis) dhe Mercury (konsiderohet Djali i saj , ndoshta Simios) është ndërtuar në vend, dhe ndoshta për shkak të kësaj ka pasur disa mbetje të gjetura aty që nga koha republikane.


Furrina ishte aq i rëndësishëm sa herë të ketë merituar një festival, i quajtur Furrinalia (ose Furinales feriae, fjalë për fjalë “Festivali i Furrina”), e cila u mbajt më 25 korrik. Ajo gjithashtu kishte priftin e saj, flamenët Furinalis (flamens qenë një nga 15 priftërinjtë dedikuar çdo kultit të një Hyjniie të caktuar).


Perëndesha tjera shërbyer nga flamens përfshijnë si Flora, Pomona, Carmenta dhe Ceres. Errësira e Furrinas, si dhe atë të disa hyjnive të tjerë të cilët kishin flamens, si Falacer (i cili ishte ndoshta një lloj i heroit) dhe Volturnus (perendia e lumit ose e eres,ndonjëherë i quajtur babai i Juturna), mund të tregojë se këto kulte, dhe adhurimin e perëndive të tyre, janë të para-Republikane me origjinë.


Dea Furies, identifikuar si Le Erinni është personifikimi i tmerrshem i hakmarrjes, sipas vlerës, pesha që perëndeshë Furrina luan në qytetërimit romak; edhe emri Le Erinni është në një farë mënyre të jetë një rrjedhje. Ky ilustrim i Gustave Dore, ku janë paraqitur në brendësi të ferrit te ‘Dantes.

Shkruan:Shqipe Hoxha

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...