Published On: 12 Shkurt, 2016

Dy raporte të konsujve serbë nga Prishtina, plot gënjshtra e urrejtje për shqiptarët

Pjesë nga dy raporte të konsujve serbë nga Prishtina, plot gënjshtra e urrejtje për shqiptarët.

“Dhuna dhe krimet mbi serbët kanë vazhduar edhe viteve në vijim. Gjatë viteve 1900 dhe 1901, kur ndodhi përzënia e vërtetë e serbëve dhe shumë personalitete të njohura serbe u zhdukën, për ndjekjen e serbëve u angazhuan sidomos shqiptarët katolikë nga brigjet e lumit Fand. Në ballë të këtij organizimi gjendeshin konsujt e Austrohungarisë që vepronin në Vilajetin e Kosovës, kurse shpirti i tij ishin priftërinjtë – ipeshkvi me fretërit.”

“Dhunën ndaj serbëve nuk e ndali as ardhje në pushtet e turqëve të rinj në Turqi, më 1908. Edhe pse kishte konflikte të përditshme midis shqiptarëve dhe turqëve të rinj, as njëra e as tjetra pale nuk e donte ndarjen. Sikur gjatë regjimit të vjetër, shqiptarët i plaҫkisnin serbët, i digjnin, i vrisnin, ua marrnin pasurinë dhe i shtynin të largoheshin nga tokat e tyre. Sipas projektit të hartuar për kthimin e të shpërngulurëve dhe vendosjen e familjeve në pronat e braktisura, të viteve 1908–1909, turqit e rinj pasuritë e të ikurëve serbë i shndërruan në prone të muslimanëve, pa asnjë dokumet ligjor e pa tapi dhe kjo ndodhi para se ai ligj të ratifikohej në Parlament në Stamboll. Kanë toleruar sundimin dhe shtypjen e egër të bujqëve shqiptar mbi ҫifҫinjtë serbë dhe kanë lejuar vendosjen e shqiptarëve në pasuritë e tyre.”

 

Rrahim Sadiku

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...