Published On: 17 Tetor, 2016

Dashuria dhe martesa! “Mos mendo më për te!” është sikur të thuash: “Mos jeto më!”

  • Kush nuk martohet, vdes si qen

  • Shkruar nga Hysen Kica

Dashuria dhe martesa “Mos mendo më për te!” është sikur të thuash: “Mos jeto më!”. Një shkrimtar Italian, që ktheu në prozë tragjedinë “ Romeo dhe Giulieta “, ka theksuar se, të gjitha vajzat ëndërrojnë që princi i tyre të jetë veshur me rroba të kaltra, të vije me kalë të bardhë dhe ti shpjere në kështjellën e artë të lumturisë. Ndoshta meshkujt ëndërrojnë më pak por duan një shoqe të sinqertë, për të cilën mund të sakrofikojnë edhe jetën, dhe një bashkpuntore që ta ken në krahë gjat gjithë rrugës së jetës. Jan të pavdekshme këngët dhe poezitë për dashurinë ku kan lënë gjurmë të thella poezitë e Eseninit, Bernësit, Khajamit, por edhe ato shqiptare si të De Radës, Hil Mosit, Naimit, Çajupit, dhe plot të tjerë. Nuk ka jetë dhe vepër arti pa dashuri. Dashuri do të thotë jo vetëm pëlqimi i pamjes së jashtëme por pranimi i të gjitha cilësive individuale e botkuptimore, harmonizimi i të gjitha interesave dhe pranimi i bashkëpunimit si rruga drejt suksesit në jetë. Të gjithë ata, që e shohin një njeri të seksit tjeter me synimin për të krijuar nje miqsi të bukur, duhet të mbjellin një lule në zemrën e tyre. Lulet e sapombjella janë gjithmone të brishta prandaj kërkojne jo vetëm përkujdesje por edhe shumë ndjenja. Në realitet ka shumë raste kur njëri nga të rinjtë synon një aventurë dhe e mashtron tjetrin pa menduar se kjo sjellje do ta shkele me këmbë lulen që mbolli vajza apo djali. Një dashuri e vërtetë dhe e qendrushme fillon nga niveli zero dhe normalisht duhet të kaloje nepër shkallët e rritjes pa u ngutur me arsyetimin naiv se pranohen hopet. Kështu nga niveli zero fillon shkalla e parë ose shoqëria që është një periudhë e domosdoshme njohje. Njohja nuk nënkupton vetëm njohjen “ biografike “, njohjen fizike apo gjendjen ekonomike e sociale por edhe njohjen e botkuptimin, të kulturës dhe të gjitha cilësive individuale. Atëhere kur të rinjtë arrijnë njohjen e domosdoshme individuale shoqëria e tyre kalon në një shkallë më të lartë që është miqësia. Dy të rinjë të seksit të kundërt mund të kenë shumë gjëra të përbashkëtë por ndoshta nuk mund të jenë miq. Miqësia është kudhra e të vërtetës në dashuri dhe vetëm aty e merr notën kaluese ose mbetet në klasë. Mos e mashtroni vehten se do i gjeni këto vlera gjatë rrugës. Dashuria është përmbushja e saj në martesë. Dashuria dhe martesa plotësojnë njeratjetrën sepse njeriu përfiton shumë nga martesa. Me martesën njeriu fiton personalitetin në shoqeri, rrit rrethin e miqëve dhe besimin e shokëve. Me martesën njeriu bashkon ekonomine dhe forcat mendore e fizike për miradministrimin e jetës. Vlerat e një jete familjare janë të pazevendësueshme me asnjë nga mënyrat tjera të jetesës. Në rradhë të parë thuhet se familja bashkon zemrat e njerëzve por bashkon edhe dëshirat e tyre. Bashkon rrugët e tyre të jetës dhe jeta bëhet jo vetëm më e bukur por edhe më e lehtë kur bashkohen forcat. Miku më besnik dhe më painteresa është vetëm bashkëshorti. Me bashkëshortin sigurohet vazhdimësia e jetës njerëzore, krijohet një jetë e përbashkët, një ekonomi e përbashkët, një vatër e ngrohtë ku njeriu mbështet kokën. Në familje lindin dhe rriten fëmijë dhe krijohet një sistem unik për miredukimin dhe sigurimin e mbarvajtjes së shoqërisë njerëzore. Thuhet se as në dashuri nuk ka fushë të shtruar me lule por dashuria duhet shëndërruar në një fushë ku të mbillen vetëm lule nëse doni ta shijoni gjatë lumturinë. Besimi dhe interesi reciprok, përkushtimi i plotë ndaj partnerit të seksit tjetër dhe ruajtja e harmonisë familjare janë kërkesa të domosdoshme. Nëse partneri ka një plagë tjetri ka për detyrë t’ja njohe dhe t’ja sheroje. Nëse nuk don ta shëroje, apo mundohet ti vëre gishtin në plagë për t’ja shtuar dhimbjet, atëhere nuk duhet vazhduar bashkë. Joshjet dhe impulse seksuale duhen frenuar sepse familja dhe dashuria janë shumë më të vlefshme se kënaqësitë e momentit. Liria seksuale, ashtu si çdo liri tjetër, është e jotja deri aty ku nuk cënohen persona të tjerë. Një liri e shtyrë vetën nga instiktet, jashtë normave të moralit familjar e shoqëror, është liri e kafshës. Për interesa themelore duhen frenuar këto instikte. Problemet e dashurisë nuk jan krejt private dhe nuk duhet menduar se çdo njeri ka liri të plotë ta ndërtoje jetën e tij si të doje. Jetojmë në një shoqëri, jemi pjesë e kësaj shoqërie dhe duhet të përshtatemi e të sinkronizohemi me rregullat dhe parimet mbi të cilat ndërtohet dhe funksionon ajo. Dashuria është një problem i madh shoqëror sepse nga mbarvajtja e familjeve përcaktohet edhe mbarvajtja e gjithë shoqërisë. Një shoqëri e lumtur përbëhet nga familje të lumtura dhe anasjelltas. Për shoqërinë shqiptare ka qenë dhe mbetet si qëllim i dashurisë vetëm lidhja e martesës. Ky qellim i madh nuk mund të shpërdorohet me asnjë lloj justifikimi gjoja për tu përshtatur me botën e qytetëruar. Askush në botë nuk na ka kritikuar për zakonet dhe traditat e mira shqiptare dhe askush në botë nuk na don nëse ne shkelim mbi nderin dhe dinjitetin shqiptar. Përkundrazi. Ai që mohon dhe tradhëton sinqeritetin dhe ndershmërinë e familjes është i përbuzur kudo në botë. Ka patur dhe ka akoma plot përpjekje për ta shkëputur dashurinë nga familja por thuajse të gjitha kan dështuar. E kan provuar këte mënyrë jetese disa vipa të artit dhe politikës, që e kan mbështetur aventurën e tyre në vlerat ekonomike, por jan penduar në mesin e rrugës së jetës ose kan përfunduar në një pleqëri të vetmuar e të braktisur. Filozofia e popullit arriti në konkluzionin se gruaja në pleqëri është si nëna në fëmini dhe… Kush nuk martohet, vdes si qen.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...