Published On: 5 Shkurt, 2016

Dardania e Lashtë

nusjadardane

Pjerin Ndoci

Rhea (Rheia, Reja=nusja ne gegnishtë, ose Re=rëja e qiellit). Emri, si dhe natyra e këtij hyjnisë është një nga pikat më të vështira në mitologjinë e lashtë. Rhea ishte Nëna e Zeus, gjyshja e Dardanos. Dardanos ishte djali i parë i Elektras dhe zeusit Disa e konsiderojnë Rhea Thjesht të jetë një formë tjetër e ajo ishte, toka, ndërsa të tjerët të lidhur me RHEO, i rrjedhin (Plat Cratyl P. 401, & c…); Kështu sa Duket, por i pamohueshëm, që Rhea, si Demeter, ishte një perëndeshë e tokës. Sipas Hesiodic Theogony (133;.. Comp Apollod I. 1. § 3), Rhea ishte bija e Uranit dhe Ge, dhe në përputhje me një motër e Oceanus, Coeus, Hyperion, Crius, Iapetus, theia, Themis, dhe Mnemosyne. Ajo u bë Cronos nga nëna e Hestia, Demeter, Hera, Aides, Poseidoni dhe Zeus. Sipas disa llogarive Cronos dhe Rhea u kanë paraprirë në sovranitetin e tyre në mbarë botën nga Ophion dhe Eurynome; por Ophion u mposht nga Cronos dhe Rhea hedhur Eurynome në Tartar. Cronos është thënë se ka gllabëruar gjithë fëmijët e Tij nga Rhea, por kur ajo ishte në pikën e lindjes së Zeusit, ajo, nga këshillat e prindërve të saj, shkoi në Lyctus Kretë. Kur Zeus ka lindur ajo i dha për të Cronus një gur përfundoi si një i mitur, dhe Zoti gëlltitur atë si ai e kishte gëlltitur fëmijët e Tij të tjera. (Hes Theog 446, & c,…. Apollod I. 1. § 5, & c,.. Diod V. 70.) Homer (Il Xv 187..) E bën vetëm një aluzion kalimthi në Rhea, dhe kalimin e Hesiodi , e cila duhet rrjedhimisht të konsiderohet si legjendë më të lashtë grek rreth Rhea, duket se sugjeron se priftërinjtë mistik e Kretës Tashmë kishte lidhje të formuara me manaferra pjesën veriore të Greqisë. Në këtë mënyrë, kjo do të duket, nëna e Zeusit U bë i njohur me trakët, me të-të cilin ajo u bë një hyjni të bërë Rëndësia më e madhe se ajo kishte qenë më parë në jug (Orph.Hymn. 13, 25, 26), sepse ajo ishte i lidhur me perëndeshë Bendis trak ose Cotys (hecate), dhe të identifikuara me Demeter. (Strab. X. P. 470.)

Trakët, në kohë të thotë, konceptuar kryesor hyjninë e mistereve të Samothracian dhe Lemnian si Rhea-Hecate, ndërsa disa prej tyre të cilët ishin vendosur në Azinë e Vogël, aty U bë i njohur me qenie ende i huaj, e sidomos ai i cili adhurohej me egra solemne dhe entuziast, u gjet të ngjajnë Rhea. Në të njëjtën mënyrë grekët të cilët u vendosën më pas në Azi Identifikuar me perëndeshën tashme aziatike Rhea, me adhurimin e të cilit ata kishin prej kohësh i njohur Been (Strab X. P. 471;.. Hom Hymn 13, 31.). Të Frigjisë, ku Rhea u identifikua me Cybele, ajo thuhet se ka pastruar Dionysus, dhe kanë mësuar atij misteret (Apollod. Iii. 5. § 1), dhe kështu me element Dionysiac U bë i shkrirë së bashku me adhurimin e Rhea. Demeter, për më tepër, e bija e Rhea, është përmendur disa herë me të gjitha atributet që u takojnë Rhea. (Eurip. Helen. 1304.) Konfuzioni më pas u bë aq e madhe se adhurimi i Kretës Rhea ngatërroi me atë të nënës Phrygian e perëndive, dhe Se orgies e Dionisit U bë i thurur me ata të Cybele. Strangers nga Azia, i cili duhet të konsiderohet si xhongler, Futet një shumëllojshmëri të riteve të romanit, të cilët nuk janë pranuar me dashuri, sidomos nga ana e popullsisë (Strab 1. c;.. Athen Xii P. 553;…. Demosth Coron P . 313). Si emri dhe lidhja e Rhea me Demeter tregojnë se ajo ishte në kohët e hershme të nderuar si perëndeshë e tokës.

Kretë ishte Padyshim selia hershme e adhurimit të Rhea; Diodorus (v. 66), e pa vendin ku tempulli i saj kishte qëndruar një herë, në lagjen e Knossos, dhe kjo do të duket se në një kohë që ajo adhurohej në ishullin Se edhe nën emrin e Cibelë (Euseb. Chron.p. 56 ; Syncell Chronogr p 125)…. Tradita e zakonshme, më tej, ishte se Zeus ka lindur në Kretë, ose në malin Dicte apo malin Ida. Në Delphi Aty kishte një gur me dimensione jo shumë të mëdha, e cila ishte çdo ditë të lyer me vaj, dhe në raste solemne u mbyll në lesh të bardhë; dhe ky gur u besohet të sono Shtetet atë Cili Cronos gëlltitur kur ai mendonte se ishte përvëlues Zeus (Paus. x. 24. § 5). Tradita të tilla lokale nënkupton se Rhea lindi Zeus në këtë apo atë vend të Greqisë në vetvete ndodhin në lokalitete të ndryshme të tjera. Disa shprehimisht thuhet se ai ka lindur në Thives (Tzetz. Për LYC. 1194).

Tempulli i nënës Dindymenian ishte ndërtuar nga Pindarus (Paus Ix 25 § 3;…. Philostr Icon Ii 12.). Një tjetër legjendë u shpreh se Rhea lindi në Chaeroneia në Boeotia (Paus. Ix. 41. § 3), dhe në një tempull të Zeusit në Plataeae Rhea ishte përfaqësuar në aktin e dorëzimit gurin mbuluar me leckë të Cronos (Paus. Ix. 2. § 5). Në Athinë ka pasur një tempull i Rhea në peribolos e Olympieium (Paus. I. 18. § 7) të, dhe athinasit janë thënë edhe për sono stati i pari në mesin e grekëve të cilët MIRATUAR adhurimin e nënës së perëndive ( Julian, Orat. 5). tempulli i saj nuk u quajt Metroum. Të Arcadians Gjithashtu lidhura Kjo Zeus ka lindur në vend të tyre, në malin Lycaon, selia kryesore e fesë idilik (Paus Viii 36 § 2, 41 § 2,…… Comp Callim Hymn Në Jov 10, 16, dhe c.). gjurmë të ngjashme janë gjetur në Messenia (Paus. Iv. 33. § 2), Laconia (iii. 22. § 4), në Misisë (Strab. Xiii. P. 589), në Cyzicus (ip 45, xii. P. 575 ). Nën emrin e Cybele, ne gjejmë adhurimin e saj në Malin Sipylus (Paus. V. 13. § 4), malit Coddinus (iii. 22. § 4), në Frigji, e cila kishte marrë kolonistët e saj nga Trakia, dhe ku ajo ishte konsiderohet si nëna e Sabazius. Nuk adhurimi i saj ishte mjaft universale, sepse nuk ka thuajse një qytet në Frigji në monedha të cilat ajo nuk nuk duket. Në Galatisë ajo adhurohej kryesisht në Pessinus, ku u besohet imazhi i saj i shenjtë të ketë rënë nga qielli (Herodian, i. 35). Mbreti Midas I. ndërtoi një tempull të saj, dhe solemnitetin festive futur, dhe më pas për manaferra një mrekullueshëm është ngritur nga një prej Attali. Emri i saj ishte në Pessinus Agdistis (Strab. Xii. P. 567). priftërinjtë e tij në Pessinus Duket nga kohët më të hershme të sono Shtetet, në disa aspekte, krerët e vendit, dhe për të kanë nxjerrë avantazhet më të mëdha të mundshme nga funksionet e tyre priftërore. Edhe pas imazhi i perëndeshës u krye nga Pessinus në Romë, Pessinus ende vazhdon të konsiderohet si metropol i perëndeshës së madhe, dhe si seli kryesore të adhurimit të saj. Nën emra të ndryshëm që mund të ndjekim adhurimi i Rhea edhe më tej në lindje, ashtu si si Eufrat dhe madje edhe Bactria. Ajo ishte, në fakt, perëndeshë e madhe e botës Lindore, dhe ne gjejmë atë adhurohet atje në forma të ndryshme dhe nën një shumëllojshmëri të emrave. Për sa i përket romakët, ata kishin nga kohët më të hershme adhuronin Jupiteri dhe Ops tij nëna, bashkëshorte e Saturnit. Kur, pra, ne lexojmë (Liv. XXIX. 11, 14) Kjo, Hannibalian Gjatë luftës, ata morën shëmbëlltyrën e nënës së perëndive nga Pessinus, ne duhet të kuptojmë adhurimin, atëherë Futet Kjo ishte shumë e huaj për ta, dhe ose mirëmbajtur veten si të dallueshme nga adhurimi i Ops, ose U bë i bashkuar me të. Një tempull është ndërtuar për të në palatinale, dhe Matrons romake nderuar e saj me festivalin e Megalesia. Mënyra në të Cui ajo ishte përfaqësuar në veprat e artit ishte e njëjtë si në Greqi, dhe priftërinjtë e tij tredhur quheshin Galli.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...