Published On: 20 Prill, 2016

“Cobra”: Thyerja e kufirit në Koshare mposhti psiqikisht serbët! Dështoi krijimi i dy identiteteve shqiptare!

 • Agimi Ramadani dhe as Saliu nuk u zëvendësuan asnjëherë. Është spekulim i pasluftës, dhe me lista se ai kishte një zëvendës.
 • Komandant Naser Vllasi – “Kobra”, me Agim Ramadanin dhe Sali Çekajn do ta kishim një Kosovë tjetër! Intervistë me luftëtarin Naser Vllasin, pjesa 2-të

SHQIPTARI.EU: A u zëvendësua apo mbeti boshllëk vrasja e këtyre dy komandantëve?

Nser Vllasi – “Cobra”: Pas rënies së Agimit dhe Saliut sipas njohurive që kam unë, nuk u zëvendësuan vendet e tyre, e them me plot përgjegjësi, se Agimi dhe Saliu e donin frontin, donin ta luftonin armikun në fushën e zjarrit e jo të qëndronin mbrapa dhe të bënin plane dhe të ëndërronin jetën luksoze me përfundimin e luftës. Po të ishte zëvendësuar Agimi apo Saliu me siguri se do të zbatohej plani operativ në përpikëri.  Agimi, Saliu, Izeti, Abazi, Xhemajli dhe gjithë dëshmorët e kombit që ranë në këtë betejë EPIKE, ata dhanë më të shtrenjtën, jetën për këtë ditë që ne po e gëzojmë, e formalisht pas lufte thuhet se gjoja e kanë zëvendësuar Agimin, përderisa unë personalisht isha gjatë luftimeve zëvendës Komandant i Agimit ditën e rënies së tij dhe Komandant i Cobrave, rolin dhe komandimin mbi mu dhe “Cobrat” pas Agimit e kishte Rrustem Berisha. Unë personalisht nuk kam njohuri për ushtrim të detyrës së tyre, askënd gjatë betejës së Koshares përderisa unë personalisht i kam raportuar dhe i kam dhënë llogari pas Agimit të nderuarit Komandantit Rrustem Berishës, si dhe jam koordinuar me të tjerët gjatë luftimeve varësisht nga zhvillimet luftarake. Për herë të parë më thuhet gjatë aplikimit gjoja se Agimi ka pas Zëvendës.

SHQIPTARI.EU: Si u realizua ajo, si u përgatit, si u menaxhua përballja e parë?

“Cobra”: Konform vëzhgimeve të realizuara është përpiluar plani operacional për thyerjen e kufirit në Koshare. Drejtimet kryesore më strategjike me thyerjen e kufirit ishin:

-Drejtimi 555 dhe marrja e kazermës së Koshares,  në drejtim të fshatit Koshare, Batushë e të depërtimit sa më të thellë në territorin tonë. Njësiti “COBRAT” për operacione speciale, e kishim të njohur terrenin e luftimit pasi kishim realizuar vëzhgimin e terrenit. – Ne Cobrat vullnetarisht ditën e dytë të luftimeve, kemi marrë detyrën më të vështirë pas thyerjes se kufirit në Koshare, pra marrjen e kazermës në Koshare. Vlen të theksohet se, në mbështetje ishte komandanti i Batalionit të Parë të Këmbësorisë, Skënder Hasanxhekaj dhe njëherazi komandanti i drejtimit, ku Shefi i GO-3 Agim Ramadani kishte angazhuar dhe përforcime në mbështetjen tonë.

Detyra më prioritare, ishte marrja e kazermës së Koshares, detyrë e cila u realizua nga Njesiti “COBRAT”, ndërsa Rrasa e Koshares u realizua nga DELTAT dhe njësiti i Komandant Luanit.

-Vlen të ceki se në thyerjen e kufirit më 9 Prill 1999  ne “COBRAT”,  morëm pjesë në luftimet më të ashpra drejtpërdrejt këta luftëtarë:

 1. Naser Vllasi, Komandant “Fitimi” me thyerjen e Kufirit ku me 11 prill Agimi në shenjë dekorimi për kontributin e dhënë më pagëzon me kodin: COBRA, sipas njësisë që ai vet e kishte themeluar.
 2. Qamil Jasiqi
 3. Xajë Qela
 4. Albert Kuqi
 5. Demush Gacaferri
 6. Fadil Maloku
 7. Arben Sejdiu
 8. Isni Rama
 9. Arif Maloku
 10. Beqir Gorqi

-Drejtimi 777 pozicionet strategjike në Rrasë të Koshares, drejt Oplazit, Zhareve, fshatrave Gjocaj, Jasiq, Junik;

-Drejtimi 555: minimi i rrugës së Botushës dhe pozicionimi në Shkozë me orientim zjarri ka rruga e Botushës;

-Drejtimi 333 marrja e pikave strategjike: Gusha e Botushës tek Stanet e Pukajve, Potok Mullqi me orientim ka karakolli “7 Korriku”,  ku gjendeshin forcat serbe. Ditën e dytë të luftimeve vlen të përmendi, ku  sipas planit operativ llogaritej si pikë strategjike piramida  C-V dhe pozicioni i fortifikuar mbi Karakollin e Koshares ku ne “Cobrat” pas marrjes se karakollit po ashtu me luftime të ashpra e morëm dhe pozicionin në fjalë. Vlen ti përmendi me emra tre të parët qe u futëm në objekt pasi që po spekulohet shumë në mediumet  informative si në dokumentare të bëra pas lufte në RTK dhe tjerat.

Tre të parët që hymë në objekt ishim: Xajë Çelaj, unë Naser Vllasi dhe Arif Maloku.

– Dhe drejtimi më i ri, menjëherë pas therjes së kufirit, drejtimi 999 pozitat strategjike: Ujeza.

SHQIPTARI.EU: Kur e kujtoni sot, a ishte vërtetë lehtë të realizohej ai operacion që çoi në thyerjen e kufirit, shqiptaro-shqiptar të vendosur nga Serbia e serbët?

“Cobra”: Tu pas parasysh përgatitjet që kishim bërë, gatishmërinë për tu sakrifikuar për çlirimin e tokës tonë si dhe moralin e arsyeshëm edhe pse në numër të pakët për ne nuk ishte edhe e vështirë thyerja e kufirit ku dhe e kemi dëshmuar me fitoren tonë. Beteja e Koshares, të cilën me të drejtë e quajtën “Epope”, sepse u shënua fitorja më e madhe frontale ndaj ushtrisë serbe. Kjo fitore kishte rëndësi historike për shkak se, shqiptarët e Kosovës thyen me forcë kufirin artificial shqiptaro-shqiptar, që ishte vendosur aty padrejtësisht qysh në Konferencën e Londrës në vitin 1913 e sidomos pas Luftës së Dytë Botërore, ishte një mbyllje hermetike, dhe një ekskomunikim mëse gjysmëshekullor ndër shqiptar.

Qëllimi hegjemonist serbomadh ishte krijimi i dy identiteteve shqiptare, dhe shuarje e ëndrrës për bashkim natyror fizik dhe tokësor të tyre. Pra, nga ky kufi që ndau shqiptarët u ndoq armiku më mizor serb dhe që bëri dhe bënte kërdi ndaj popullit shqiptar. E gjithë shpresa e Serbisë për t’i mbajtur shqiptarët e ndarë dhe  Kosovën nën sundimin e vet ishte te kufiri i mbyllur ndaj shtetit amë, Shqipërisë. Prijësit ushtarak e politik serbë e dinin mirë këtë se, po u thye kufiri, ata do të humbin luftën në Kosovë dhe për Kosovën. Tash më, ata nuk mund ta kontrollonin hyrjen e armatimit e as të ndihmave tjera logjistike nga shteti amë për në Kosovë. Kështu edhe ndodhi. Me thyerjen e kufirit në Koshare, së paku ajo zonë ishte e pa kontrolluar nga serbët. Lufta e Koshares pati edhe efektin e madh psikologjik si tek shqiptarët, ashtu edhe tek serbët. U thye paragjykimi se forca serbe është e pamposhtur. Shqiptarët u bindën se, me vendosmëri dhe trimëri mund t’i realizojnë synimet dhe ëndrrat e veta. Serbët u binden se, megjithatë epërsia e tyre ushtarake si  në armatim dhe në njerëz  nuk mund t’i mbante shqiptarët përgjithmonë të ndarë. Vijon – SHQIPTARI.EU

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/cmenduria-e-imamit-enis-goga-i-quan-gomare-kush-nderon-prekazin-e-jasharajve-malishevas-e-prishtinas-video/

http://www.shqiptari.eu/takimi-i-fundit-me-agim-ramadanin/

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...