Published On: 30 Mars, 2016

Akad.Gazmend Zajmi, rektor i Universitetit të Prishtinës ishte midis nesh

 

  • A ishin demonstratat e ’81-shit ë organizuara dhe kush ishin organizatorët? (3)
  •                      (Fletë të shkëputura nga Ditari im) 
  •  SInan Kastrati2  
  •  
  • Sinan Kastrati

Demonstratat e dyta, E enjte, 26 Mars 1981 

Pas dy javësh, të mërkurën më 25 Mars 1981, përsëri erdha, në Prishtinë. Posa e kreva punën u nisa në këmbë prej Lubizhde deri në Malishevë, 6 km. rrugë dhe me autobus të mbrëmjes, që shkonte rregullisht nga Malisheva, erdha në Prishtinë. Të nesërmen, më 26 Mars, nëna ime -Naza kishte një termin kontrollimi mjekësor te Dr. Avni Mati, pas operacionit të syve që e kishte pasur më parë, prandaj, unë shkova që ta dorëzoja librezën e shëndetësisë në orët e hershme të mëngjesit në spital, ndërsa nëna vinte më vonë me Ademin, vëllain tim më të madh që gjithashtu, punonte si mësues në fshatin Panorc, 5 kilometra në perëndim të fshatit Turjakë. Panorci është fshat afër Ujëvarave të Mirushës ose siç quhen, ndryshe nga vendasit, banorët e fshatrave, Mrasor, Llapqevë, Valljak dhe Dush, me emrin ULARICË.

Nata e mërkurë e datës 25 Mars 1981, ishte një natë e zakonshme. Askush nuk “fliste” për protestën apo demonstratën e 11 Marsit … dhe dukej se 11 Marsi kishte ndodh jo para dy javëve por para dy vjetëve.

Kur u zgjova në mëngjes, para orës 05:00, të Enjten më 26 Mars 1981, që kisha fjetur, përsëri te Izedin Krasniqi, në hyrjen e konviktit nr.3, disa studentë nuk lenin me dal jashtë askënd. Unë u tregova studentëve që bënin “roje” se duhej të shkoja patjetër deri në spital, dhe njeri nga ta që sigurisht më njohu, më lëshoi.

Arsyet pse studentët nuk lejonin që të dilej jashtë konvikteve ishte, siç ma tha Ali Lajci, më vone dhe disa studentë të tjerë, sepse agjentët e Sigurimit të Shtetit natën në mes të 25 dhe 26 Marsit, kishin kontrollua në konviktin nr. 3 dhe kishin kërkua disa studentë, që janë dallua me fjalime më 11 Mars, edhe Aliun dhe se, ia kishin frikën 26 Marsit, që ishte dita kur në Prishtinë vinte Stafeta e Rinise për nderë të ditëlindjes së J. B. Titos. 25 Maj ishte dita e rinisë dhe ditëlindja e J. B. Tiots, kryetarit të përjetshëm të LK-së së KQ dhe Kryesisë së RSFJ-së.

Kjo natë sipas meje, shënon momentin e ri që imponon qasje tjetër të studentëve dhe që i nxit për organizim më të mirë në mes të studentëve të konvikteve dhe të barakave e pavijoneve të qendrës së studentëve, të cilët e shohin të arsyeshme që të mos qëndrojnë duarkryq, por të intensifikojnë një vetorganizim për rastin por edhe për çështje të ngjashme që mund të shpreheshin.

Nga ora 08:00 deri në orën 09:00, të paradrekës, studentët kanë filluar me dal nga konviktet në mënyrë masovike dhe të organizuar, të rreshtuar dy nga dy e tre nga tre, me një disiplinë të paparë e rregullsi të madhe. Edhe unë, pasi u ktheva nga spitali, iu bashkëngjita turmës që tashmë ishte mjaft e madhe dhe studentët kishin filluar fjalimet, në mes të oborrit të Qendrës së Studentëve (QS).

Azem Vllasi dhe Sanije Hyseni

Përveç Azem Vllasit ish kryetar i rinisë së Jugosllavisë dhe Sanije Hysenit, kryetare e rinisë së Kosovës (LRS të KSAK) të cilët kanë fol dhe na kanë lutur që të shpërndahemi, ndërsa kërkesat tona ti shtrojmë në shkolla, nëpër fakultete dhe në vendet ku punojmë, nuk më kujtohet që ka qenë ndonjë politikan tjetër i Kosovës në demonstrata. Kërkesa e studentëve ka qenë që të vinte edhe Mahmut Bakalli, kryetar i komunistëve të Kosovës (Mahmut Bakalli ishte kryetar i KK të LK-së për Kosovë).

Rektori i UP-së, Gazmend Zajmi

Njeriu më i afërt me studentët, dhe që ishte gjatë gjithë kohës me demonstrues, të enjten më 26 Mars 1981, ishte Rektori i Universitetit të Prishtinës, profesor Gazmend Zajmi. Ai ka qenë me neve, me rininë mu në mes të studentëve protestues gjatë tërë paradrekës, deri sa ka intervenua policia.

I ndershmi Gazmend Zajmi, rektori i UP-së, ishte i vogël për nga trupi dhe mezi shihej nga turma por kishte zemër të madhe e mendje të ndritur. Ai fliste para masës dhe djersët i shkonin ballit rrëke.

Dita e Enjte e 26 Marsit, ishte një ditë e mirë, me diell të ngrohtë. Nga pak fryente një fllad i lehte nga Jugu dhe nga Jug-Lindja.

Kush ishin shokët e mi?

Me njërën nga figurat emblematike të atyre demonstratave, Ali Lajqin, kam qenë shok dhome në konvikt dhe po ashtu kemi ndjekur studimet në të njëjtin grup, në Degën e Letërsisë dhe të Gjuhës Shqipe. Pra, me Aliun të dytë studionim Letërsinë Shqipe. Aliu është nga Rugova e Pejës por jetonte në Pejë. Në vitin 1978/79 kemi banuar bashkë, në dhomën nr. 206, në Konviktin nr. 3. Me Aliun, jo gjithmonë jemi pajtuar por kemi qenë shokë të mirë. Gjatë kohës sa kemi banuar bashkë, kur unë lexoja Enver Hoxhën, pastaj disa libra të Agollit, Kadaresë dhe revistat ilegale, nuk më kujtohet që Aliut i kam dhënë apo ai më ka dhënë mua diçka të ngjashme për të lexuar, ndonjë fletushkë, gazetë apo libër “të ndaluar”. Dorën në zemër, edhe pse shok dhome (cimer), kemi pasur rezerva, ndoshta edhe nuk i kemi besuar sa duhet shoqi-shoqit… Kjo arsyetohet me kohën dhe për mua është krejt e arsyeshme dhe e natyrshme. Kjo nuk do të thotë se ai nuk ka pasur kanale të tjera e shokë të tjerë që ka bashkëpunuar, në të mirë të çështjes kombëtare, që për neve si studentë atëherë ishte çështja më madhore. Sikurse që unë kam pasur shokët e mi me të cilët bashkëpunoja, me Xhevat Durmishin, Milazim Krasniqin, Nuhi Sylën … etj., edhe Aliu shoqërohej më shpesh e kishte muhabet më shumë me Adem Hamzën e Enver Halitin, studentë të Gjuhës Shqipe, nga Drenica.

Më 26 Mars, Ali Lajçi është dallua përsëri duke fol e lexuar kërkesa të cilat studentët i shkruanin. Edhe unë e kam shkruajtur një letër me 12 kërkesa. Ato kërkesa i ka lexua Nuna, një studente nga Dibra e Maqedonisë.

Takimi me Sanije Hysenin 

Sanije Hyseni, kryetare e rinise së Kosovës ka kërkua nga protestuesit që të bisedon me një grup studentësh për kërkesat që kishim. Unë (Sinan Kastrati) dhe Ali Lajçi jemi zgjedh përfaqësues të masës së protestuesve. Biseda është zhvilluar në zyrën e Sadik Gjikollit, shefit të konviktit nr.3 në katin e parë të konviktit. Ishte një zyrë e vogël në të majtë të hyerjes kryesore të konviktit. E parë zyrë në të djathtë, përball restorantit të konviktit që ishte në krahun e majtë, ishte zyra ku hymë ne të tre e folëm. Me Sanijën kemi biseduar afro 30 minuta. Kur jemi ndare, Sanija mu ka lut mua dhe më ka kap për krahu që të ndalem e të bisedoj edhe më tej në mënyrë që të ndikoj aq sa mundëm te masa për ndërprerjen e protestave.

Parulla kryesore, Kosova Republikë!

Protesta ka vazhduar në oborrin e QS. Studentët shpalosin parullat e shkruara në letër dhe në bez. Parulla kryesore ka qenë: Kosova Republikë! Parullat tjera kanë qenë: Trepça punon, Beogradi ndërtohet! Jemi shqiptarë, nuk jemi (sllav) jugosllavë! Ka pas edhe parulla të tjera që janë brohoritur e kënge që janë kënduar, si ”Enver Hoxha tungjat jeta, sa k`to male e sa k`to shkrepa….” etj etj.

Menjëherë pasi publikohen parullat e shkruara, KR, policia ka intervenuar duke na gjuajt me gaz lotsjellës e topa me ujë. Pasi na kanë shpërndarë, grupe, grupe jemi tubuar përsëri dhe jemi nis drejt qendrës së qytetit nga rrugë të ndryshme. Dëshira dhe caku ishte që të shkojmë deri te Kuvendi, Këshilli Ekzekutiv e Kryesia e Kosovës (aty ku edhe sot është ndërtesa e Kuvendit të Kosovës dhe e … ).

Një grup protestuesish, jemi nisur nga Fakulteti Filozofik, në drejtim të Radio Prishtinës, Hotelit Grand për të vazhduar rrugën drejt Kuvendi të Kosovës, mirëpo jemi ndaluar nga kordoni i policisë që ishte vendosur para Bankës së Kosovës, te udhëkryqi afër Hotel Grandit.  

Aty jam takuar me disa ish shokë të studimeve si, Haki Berishën e Berishëve, afër Komaranit dhe Xhevat Durmishin e fshatit Majanc, të ramë në Stanofc të Ulët. Hakiu më ka thirr në emër, më ka kap për krahu dhe më ka vu në ballë të protestuesve ku ishte edhe ai. Hakiu ka qenë emocional dhe në momente të caktuara edhe i vrullshëm, më tepër se sa duhet.

Grupi tjetër është nis nga QS në drejtim të Fakultetit Ekonomiko-Juridik, Rruga e Ramiz Sadikut, gjithashtu për në qendër të qytetit.

Grupin në të cilin isha unë, policia e ka gjuajtur me gaz lotsjellës dhe ne jemi kthyer prapa, deri te rektorati  dhe jemi tubuar te oborri i Bibliotekës Krahinore (Universitare), që atëherë ishte e papërfunduar. Punëtorët që ishin duke punuar e kanë ndërprerë punën dhe na janë bashkangjitur.

Përsëri jemi grumbulluar në oborrin e QS, në mes të konvikteve. Aty sikur ndjeheshim më mirë e më të sigurt. Policia nuk na ngucte. Tash rrinim në grupe, grupe më të vogla dhe çdo njëri mundohet ta gjente ndonjë të afërm, më të besueshëm që të mund të bisedoj “shlirë”. Pushonim.

Ushqime dhe ujë na binin banorët e afërt dhe fëmijët e tyre që kurrë nuk janë ndarë nga ne, për asnjë moment. Pra, demonstrata mund të them me plot gojën e me bindje të plotë se ishte gjithë popullore dhe me të gjitha moshëgrupet e profesionet që nga Bariu e Bujku, Punëtori i Fabrikave e deri te Profesori i Universitetit dhe që nga fëmiu e deri te plaku.

Më nuk ka pas fjalime e as ndonjë aktivitet tjetër që duhet veçuar deri nga pasdreka, rreth orës 15:00, 15:30 kur demonstruesit duan të nisen drejt qytetit. VIJON / SHQIPTARI.EU

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...