Published On: 2 Maj, 2016

Civilizimi i Danubit (Kultura e Vinçes), më i vjetri në botë!?

Fahri Xharra

Para se të kaloj në shtjellimin e temës e cila i rrëqethë historianët dhe arkeologët më në zë në botë, të cilët me plot fakte e mbrojnë të vërtetën historike se gati çdo gjë filloi mu rreth Danubit dhe në jug tw tij deri në Detin Egje; dua të shpreh indinjatën time si pjesëtar i një kombi , (të vetmit trashëgimtar të gjallë të kësaj kultureje dhe këtij civilizimi që jemi), të cilit nuk i intereson asgjë nga vetvetja në të kaluarën e largët. Kjo trashëgimi e madhe historike përvetësohet nga ardhacakët e djeshëm (në krahasim me lashtësinë për të cilën po flasim) kurse ne, lëre që nuk i japim pesë pare për hulumtime, por as nuk shkruajmë, as nuk i njoftojmë brezat e edhe më e keqja e mohojmë pa fije turpi.
Jetojmë në një kohë që aspak nuk po ndryshon qe 600 vjet: “Mos e përmend të kaluarën!”

“Fshehtësitë e qytetërimit rreth Danubit” (“The mysteries of the Danube Civilization”nga Harald Haarmann) , autori e dokumenton që Ballkani ishte i banuar nga një civilizim, i cili e zhvilloi gjuhën e parë të shkruar. (Nuk e di, se a nga mosdija apo nga porosia, ai nuk e cekë se cila ishta gjuha e parë që u shkrua F.xh.) Haarmann e quante këtë civilizim, kultura e “Europës së vjetër”, e cila ekzistonte në tokat e Serbisë së sotme, Maqedonisë, Bulgarisë, Rumanisë, Greqisë. (Pra, nuk ceket as Kosova e as Shqipëria, të mos harrojmë se Ulpiana që sot na takon neve, ishte e kohës së Civilizimit të Vinçes).
Harmanni shkruan se sipas zbulimeve arkeologjike, mund të flitet lirisht për një kulturë shumë të vjetër, pra 7000 para Krishtit. Ai është shumë i bindur kur thotë se bota nuk duhet më të flasw për “Grekët e vjetër (Ancient Greek) por për “Europianët e vjetër “ (“Old European”) (prapë këtu një pyetje pë Harmannin se a thua ai nuk paska dëgjuar për pellazgët?).
Pra, kultura e Vinçes apo Civilizimi i Danubit është së paku 2000 vjet para atij Sumerian.
Kohëve të fundit në Nju Jork është hapur ekspozita “Bota e Humbur e Europës së vjetër”, e organizuar nga bullgarët, për të cilet “New York Times” shkruan se flitej për një qytetërim më të lashtë se ai romak , grek; bile edhe më i hershëm se ai i Mesopotamisë dhe Egjyptit.
(Shqiptarët të hutuar pas korrupcionit as që munden të paramendojnë organizmin e diçkaje të ngjashme. Mrika e Malësisë së Mirditës kishte thënë: “Me mbajt gjithkush shpi, Kola im do i mbante tri”. E kuptuat, besoj?)

( New discoveries point out something really sensational: The Balkan area is the cradle of civilization, these lands were inhabited by a highly developed culture that is much older than the Mesopotamian civilization, says Deutsche Welle.)

Më vjen shumë keq që ne nuk përmendemi në kësi lloj ekspozitash, ku sipas Deutsche Welles, Ballkani është djepi i civilizimit europian e më gjerë.

Kush ishte Ballkani ? Cilët ishin banoret e parë të kësaj ane të botës?

Shqiptar, mbylle gojën se nuk je as për veti e as për ngjeti!

Referencat
– https://www.quora.com/Where-is-the-oldest-agricultural-cult-temple-in-the-world
-http://ancients-bg.com/category/ancestors/
-1992b Arheološka istraživanja višeslojnog praistorijskog lokaliteta Blagotin u selu Poljna istraživanja 1991 godine”
-. “Systematic surface collection from Blagotin”.

Gjakovë, 02.05.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...