Published On: 27 Qershor, 2016

Cilat janë mejdrat kancerogjene dhe si po vjen mishi nga Brazili në Kosovë (VIDEO)

Deputeti Salih Salihu, nënkryetar i Komisionit Parlamentar për Bujqësi, Pylltari, Mjedis dhe Planifikim Hapësinor, ka shprehur bindjen se Agjencia e Ushqimit dhe e Veterinës duhet të kontrollohet më shumë nga Qeveria.

Në emisionin “Puls” të KTV-së ai ka thënë se janë regjistruar raste kur janë futur supat me origjinë shtazore nga Serbia, të ndaluara, e për të cilat inspektorët janë obliguar që ta nënshkruajnë se janë supa me origjinë bimore.

“Agjencia e Ushqimit dhe e Veterinës është ballafaquar me skandale siç është gruri. Të dhënat e saj nuk përputhen me të dhënat e Doganës. Fara e grurit e importuar është e infektuar me tërshërë të egër, po ashtu është lejuar të futen edhe fidane kancerogjene të mjedrave dhe kanë dështuar. Produktet më të dobëta për nga cilësia në Evropë futen në Kosovë”, ka thënë ai.

 Salihu ka thënë se Agjencia nuk është duke e kryer si duhet funksionin që e ka.
“Nuk bëhen analizat e produkteve të mishit siç janë mbetjet kimike të mishit dhe nënproduktet e tyre, ngarkesat mikrobike në ushqim dhe aptogjen të ndryshëm, mbetjet e pesticideve të rënda në pemë. Në Kosovë nuk e dimë me çka po ushqehemi, pra nuk ka kontroll. Kemi sëmundje të kancerit dhe askush nuk e din a bëhet nga ushqimi i importuar”, ka thënë Salihu.

Në anën tjetër, Valdet Gjinovci, kryeshef i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë, ka siguruar se ushqimet kontrollohen nga jashtë dhe produktet ushqimore janë të sigurta.
“Sa i përket skandalit të grurit ne kemi dhënë opinionin tonë, atë qe e ka kërkuar Komisioni Parlamentar dhe ne qëndrojmë prapa asaj që kemi deklaruar dhe është faktuar. Kjo është çështje e mbyllur. Krejt Evropa ka problem me kontrollin e ushqimit ku lajmërohen produkte të rrejshme, ne jemi sikur krejt Ballkani nuk jemi as me keq as më mirë”, ka thënë Gjinovci.

Ai ka thënë se si Agjenci ballafaqohen me problemin e mungesës së inspektorëve. Sa i përket prodhimeve vendore ai ka thënë se i plotësojnë kushtet e cilësisë. E sa i përket fidaneve kancerogjene të mjedrave ai ka thënë se janë asgjësuar rreth 30 mijë fije.

“Mishi i cili vjen në Kosovë është nga Brazili”, ka thënë ai.

Ka folur gjithashtu edhe për 25 ton sheqer i cili është futurë në Kosovë pa afat.
“Ai është asgjësuar, por është tentuar që me kërkesa të tjera të futet si sheqer për ushqimin e bletëve. Ne nuk e kemi lejuar”, ka thënë ai.

Gjinovci ka thënë se Agjencia që ai drejton po hetohet nga policia e Krimeve të rënda për lëshimin e licencave.
“Na kanë vizituar, janë interesuar për shumë raste. Problem është kontrabanda, kemi recidivist mbi 10 herë, ku gjykata shqipton gjoba qesharake”, ka thënë Gjinovci.

Por ai e ka mohuar që Agjencia të cilës i prin është e lidhur me politikën dhe kontrolli është i njëjtë.
“Shumë po e degradojmë besueshmërinë me deklarata të paverifikuara”, ka thënë Gjinovci.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...