Published On: 26 Shtator, 2016

Cilat ishin porositë e Ahmet Krasniqit për brigadën “Skënderbeu”, për brigadat 141, 142, 134, për batalionin diversanto-vëzhgues dhe për batalionin e policisë ushtarake?

  • Ja si u bënë përgatitjet për vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit (10)

Shkruan: Shefqet Jashari -Strofci

Ishte gushti i vitit 1998, kur forcat serbe patën marrë një fushatë të egër kundër njësive të UÇK-së dhe popullsisë civile të Drenicës dhe të Dukagjinit, pas dështimit të diplomacisë amerikane që mundohej t’i detyronte forcat politike (institucionale dhe kundërinstitucionale) për të bërë një qeveri të përbashkët.

Siç dihet Mehmet Hajrizi e pranoi mandatin për formimin e Qeverisë që ia dha Kryetari i Kosovës dr. Ibrahim Rugova, por planin amerikan për krijimin e Qeverisë së Kosovës nuk e përkrahën B. Bukoshi me ministrat e tij, R. Qosja me LBDK-në, dhe A. Demaçi me Shtabin e Xh. Halitit që quhej SHP i UÇK-së. Si rrjedhim i papërgjegjësisë së plotë të forcave kundërinstitucionale, që ishin çuar peshë “për ta marrë pushtetin” mbi qytetarët e Kosovës, kur fuqi dhe dije nuk kishin ta fitonin asnjë betejë kundër ushtrisë serbe, dhe çka ishte më e keqja, nuk donin t’i dëgjonin as këshillat e miqve të kombit tonë që ishin vënë në krye të diplomacisë së SHBA-ve. Siç dihet pas dështimit të diplomacisë amerikane për formimin e Qeverisë së Kosovës, populli martir i Kosovës mbeti pa përkrahjen e faktorit ndërkombëtar dhe kështu Serbisë i erdh “langu në bisht” për t’u qepuar jo vetëm njësive të UÇK-së, por edhe popullsisë civile. Drenica dhe Dukagjini u shkelën nga forcat serbe.

 

Njësitë territoriale të Ramush Haradinajt

 

Njësitë territoriale të Ramush Haradinajt pa kurrfarë komande u larguan në Shqipëri. Edhe njësitë operative të UÇK-së, që ishin nën komandën e Tahir Zemës, u detyruan t’i lëshonin pozicionet që i mbanin dhe të mos e pranojnë luftën frontale me ushtrinë serbe, në rend të parë se ishte grumbulluar një popullsi e madhe civile në territoret ku i mbanin njësitë operative të UÇK-së, që i komandonte komandant Tahir Zemaj.

Tirana dhe Durrësi ishin të mbushur me civilë nga Dukagjini dhe ushtarë e “komandantë” të vetëshpallur të UÇK-së, në mesin e të cilëve ishte edhe Xh. Haliti, A. Syla, H. Thaçi, I. Kelmendi, R. dhe H. Haradinaj, komandant qorri” dhe shumë “qorra” tjerë me nofka të llojllojshme. Këto kushte dhe rrethana shumë të vështira për shqiptarët, që mbetën pa përkrahen e faktorit ndërkombëtarë dhe sulmoheshin nga forcat e Kasapit të Ballkanit, në vend që të ndikonte në vetëdijesimin e krerëve të forcave kundërinstitucionale për t’u bashkuar me forcat institucionale për krijimin e Qeverisë së përbashkët, që e kërkonte Parlamenti i Republikës së Kosovës dhe aleatët tanë, ata bënë lista për pushkatimin e burrave më të mirë të kombit, që nuk arritën t’i bënin argatë dhe skllevër të tyre.

Në këto rrethana Ahmet Krasniqi pati kërkuar nga Salih Berisha të ndërmerrte ç’ ishte e mundur për bashkimin e faktorit politik dhe ushtarak të Kosovës, ndërsa vetë bënte përgatitjet e fundit për t’i futur në Kosovë njësitë operative të UÇK-së, që ishin përgatitur në qendrat e stërvitjes të FARK-ut afër Tropojës dhe Kukësit.

 

Vendimi për vrasjen e Ahmet Krasniqit është bërë gjatë muajit gusht, por përgatitjet e përshpejtuara për vrasjen e tij kanë filluar nga fillimi i shtatorit 1998-es

 

Ishte fillimi i shtatorit të 1998 kur komandanti i SHP të FARK-ut kolonel Ahmet Krasniqi vendosi t’i vizitojë njësitë operative të UÇK-së: Brigadën “Skënderbeu, brigadat 141, 142, 134, Batalionin Diversanto-vëzhgues dhe Batalionin e Policisë Ushtarake. Me të patën shkuar disa anëtarë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe të SHP të FARK-ut. Gjatë vizitës komandanti i SHP të FARK-ut kolonel Ahmet Krasniqi bëri vlerësimin e përgatitjeve të çdo njësie ushtarake veç e veç, dhe konstatoi se të gjitha njësitë ushtarake janë në gjendje të kryejnë aksione operative kundër ushtrisë serbe në Kosovë. Pehlivanat e Nanosit, agjenturat serbo-sllavo-greke, SHIK-u, dhe bajraktarët e farës ruse e përcillnin me interesim veprimtarinë e Ahmet Krasniqit nëpërmjet ushtarakëve që ishin hyrë në Ministrinë e Mbrojtjes dhe në SHP të FARK-ut me detyra speciale nga krerët e LPK-ja dhe të LBDK-së.

Hyrja e Ahmet Krasniqit në Kosovë me njësitë operative të UÇK-së, që planifikonte të bëhej gjatë gjysmës së dytë të shtatorit dhe gjysmës së parë të tetorit të 1998-es i alarmoi agjenturat serbo-sllavo greke dhe forcat kundërinstitucionale të Republikës së Kosovës dhe vendosën ta bëjnë pengimin e një veprimi të tillë. “Qendra e Krimit” e krijuar nga krerët e LPK-së, LBDK-së, Shtabit të Xh. Halitit që quhej SHP i UÇK-së dhe të disa individëve që kishin pozita të larta shtetërore në mesin e të cilëve kishte edhe spiunë serbë dhe grekë, morën vendimin për vrasjen e Ahmet Krasniqit. Vendimi për vrasjen e tij është bërë gjatë muajit gusht, por përgatitjet e përshpejtuara për vrasjen e tij kanë filluar nga fillimi i shtatorit të 1998-es, ndërsa përgatitjet përfundimtare në javën e dytë dhe javën e tretë të shtatorit, derisa ai ishte për vizitë në qendrat e stërvitjes të FARK-ut afër kufirit Shqipëri-Kosovë. Faktet dëshmojnë se në përgatitjen për vrasjen e Ahmet Krasniqit kanë marr pjesë edhe disa ushtarakë që i përkisnin stafit udhëheqës dhe komandues të Ministrisë së Mbrojtjes, dhe të SHP të FARK-ut, të cilët ishin bërë këlysh dhe argatë të Xh. Halitit, I. Kelmendit dhe të H. Hysenit. T’i shikojmë faktet me radhë :

 

Pse SHP i FARK-ut pranoi propozimin për vendosjen e Ahmet Krasniqit në shtëpinë e oficerit të SHIK-ut Shyqiri Toskës, që Ministria e Mbrojtjes e kishte marrë me qira për nevoja të Drejtorisë Informative?

a). Ahmet Krasniqi banonte në një banesë që ia kishte siguruar Shaip Muja në qendër të Tiranës, (afër Piramidës) qëkur pati shkuar në Shqipëri me stafin e Ministrisë së Mbrojtjes, për të krijuar Pjesën e SHP të FARK-ut në Tiranë. Të vritet Ahmet Krasniqi në qendër të Tiranës nuk ishte edhe aq lehtë, prandaj Qendra e Krimit u ka dhënë për detyrë argatëve të tyre që kishin arritur të depërtojnë në stafin udhëheqës të Ministrisë së Mbrojtjes dhe të SHP të FARK-ut, për t’ia ndërruar banesën Ahmet Krasniqit derisa ai i vizitonte qendrat e stërvitjes të FARK-ut. (java e dytë e shtatorit 1998). Këta tradhtarë të kombit arrijnë ta bindin SHP të FARK-ut për të dhënë pëlqimin për t’ia ndërruar banesën Ahmet Krasniqit, gjoja se për qëllime të ” sigurisë “së tij.  Shtrohet pyetja pse SHP i FARK-ut nuk e kundërshtoi propozimin e këlyshëve të I. Kelmendit, Xh. Halitit dhe të H. Hysenit, që Ahmet Krasniqit t’i caktohet banesa në shtëpinë e oficerit të SHIK-ut Shyqiri Toskës, që Ministria e Mbrojtjes e kishte marrë me qira për nevoja të Drejtorisë Informative? Po të ishte bërë propozimi për ndërrimin e banesës për qëllime të “sigurisë” së Ahmet Krasniqit, do të ishte kontradiktore t’i caktohej banesa në shtëpinë e oficerit të SHIK-ut Shyqiri Toskës, kur ishte shtëpia tjetër e Ministrisë së Mbrojtjes, që ishte marrë me qira për nevoja të Pjesës së SHP të FARK-ut, dhe ishte në një vend më të përshtatshëm për t’ia siguruar mbrojtjen fizike të Ahmet Krasniqit. Ajo shtëpi ishte në lagjen ku jetonte Azem Hajdari, afër rrugës Tiranë-Elbasan dhe në afërsi me Ambasadën amerikane. Ishte e pajisur me dy kamera që e përcillnin çdo lëvizje në rrugën e lagjes nga shtëpia e deri në rrugën automobilistike Tiranë-Elbesan? Por këlyshët laramanë, që kishin pozita udhëheqëse në SHP të FARK-ut, ia caktuan banesën Ahmet Krasniqit në shtëpinë e oficerit të SHIK-ut Shyqiri Toskës, (se ashtu iu kishin thënë padronët e tyre) që ishte afër Medresesë, në lagjen e “Shtëpisë së Partisë”.

Në banesën e re Ahmet Krasniqit i dërgohet gardëroba personale, duke përfshirë këtu edhe një revolver me dy bomba dore dhe një kallashnikov, që i mbante në dhomën e tij të gjumit.  VIJON/ SHQIPTARI.EU

 

LEXONI edhe: 

http://www.shqiptari.eu/ja-si-u-bene-pergatitjet-per-vrasjen-e-kolonel-ahmet-krasniqit/

Ja si u bënë përgatitjet për vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...