Published On: 6 Janar, 2016

Cila shtyllë e rendit politik të Kosovës funksionon?

Shkruan: Driton Tali

 

Sipas Fukuyama’s rendi politik i “shtetit modern” përbëhet nga këto tri shtylla:

Shteti
Sundimi ligjit
Demokracia-llogaridhënia demokratike.

 

1) Max Weber, në veprën e tij “Politika si profesion” (1919), thotë se shteti është “organizëm ( apo bashkësi e njerëzve) i cili ka monopolin legjitim të përdorimit të forcës fizike brenda një territori të caktuar”.
Në këtë kontekst, sociologu (dhe politologu) amerikan Charles Tiily, e ka thënien e tij të famshme se “lufta bëri shtetin dhe shteti bëri luftën”.
Pos këtij “privilegji”, shteti ka për detyrë që qytetarëve të vet pa diskriminim t’ju ofrojë shërbimet bazike si shëndetësinë, shkollimin, infrastrukturën (rrymën, ujin, kanalizimin, rrugët etj).

2) Sundimi i ligjit e merr kuptimin vetëm atëherë kur të gjithë qytetarët pa përjashtim i nënshtrohen ligjit. Pra kur edhe individët më të fuqishëm të asaj shoqërie si bie fjala Presidenti, Kryeministri, Komandanti i Forcave të Armatosura…, i nënshtrohen ligjit. Apo thënë ndryshe kur edhe ata paditen dhe dënohen për shkeljet e mundshme. Për ndryshe, nëse individët e fuqishëm të asaj shoqërie janë imun ndaj ligjit, pra ligji nuk vlen për ta, atëherë e kemi situatën të cilën e quajmë “sundim me ligj” e jo “sundim të ligjit”.

3) Demokracia nuk është vetëm e “drejta për t’u shprehur lirshëm”. Ajo sigurisht se është pjesë shumë e rëndësishme e demokracisë por jo e tëra. Më së miri demokracia ilustrohet nëpërmes të “llogaridhënies demokratike” e cila shprehet gjatë “zgjedhjeve të lira shumë partiake”. Që d.m.th., se nëse udhëheqësit rizgjidhen përsëri edhe kur nuk i mbajnë premtimet e tyre, atëherë sistemi nuk është demokratik sepse ka deformime serioze. Ose kemi të bëjmë me klientelizëm (shitje-blerje të votës) ose me krim (vjedhje të votës) apo keqpërdorime tjera.

Tashti duke i pasur parasysh këto, a mund të thuhet se Kosova është shtet?!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...