Published On: 4 Prill, 2016

Cila familje shqiptare qeverisi me Janinën 250 vjet, para sundimit të Ali Pashës

 
Çezar Ndreu

Pas ikjes nga Ballkani të Turqisë, shqiptarët e panë veten pa shtet e pa mbrojtje nga synimet e shteteve fqinje që ishin krijuar po nga shkëputja osmane 100 vjet më parë.
Të gjitha këto shtete u turrën drejt tokave shqiptare si n’mall pa zot.
Kjo është harta e propozuar në Konferencën e Londrës 1913, ku shtetet fqinje kërkonin sa më shumë toka shqiptare.
Ka propozime si nga fuqitë e mëdha dhe vendet fqinje për caktimin e kufijve, por gjithashtu edhe Austro-Hungaria propozon me Italinë një territor më të gjerë se sa ai i Londrës.

Ndërsa, shqiptarët ata që munden të protestojnë e shohin qytetin e Janinës të tyren dhe kërkojnë ta kenë pjesë të territorit shqiptar.
Dibra dhe Gjakova ishin përfshirë në hartën e Londrës si territore qytete shqiptare, sot ato ngelen jashtë këtij territori?

Gjatë kësaj kohe, dihet sllavët malazezët pushtojnë Shkodrën dhe ata e dinin se Shkodra ishte e pakapërcyeshme për ta, por pushtimi i Shkodrës u bë si presion për të marrë territore të tjera shqiptare.
Kështu sllavët kishin pranuar ta dorëzojnë Shkodrën, por me një kusht që kjo të kompensohet me dy qytete të tjera shqiptare.
Kështu Dibra dhe Gjakova ishin pengu i radhës.
Gjithashtu Janina shqiptare përdhunshëm ju fal Greqisë, e cila asnjëherë nuk e kishte qeverisur atë historikisht.
Përpara se Ali Pashë Tepelena të qeveriste atë një familje fisnikësh shqiptar për rreth 250 vjet e kishin pas qeveris Janinën, ishte Familja Libohova!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...