Published On: 13 Qershor, 2016

Çiftelinë nuk e sollën osmanët!

  • 1ç
  • Këngëtari ambulant ( lëvizës ) duke kënduar me Çifteli (1808) , dhe banorët e Moresë (foto Via Fuad Zherka)

Fahri Xharra

Duke lundruar nëpër Bibliotekën e pafund elektronike të Besir Bajramit, më zuri syrin një kapitull i veçantë i quajtur “Çiftelinë nuk e sollën osmanët!”. Një literaturë e mbledhur me kujdes së cilës duhet kushtuar vëmendje më të madhe për ta trajtuar më shumë nga etnologët, muzikologët, arkeologët dhe historianët shqiptar.
Së pari pak histori të përgjithshme e cila duhet ta “vërshon” botën me të vërtetën e saj . Jemi në Atikë: “E tërë fshatarësia e rrethit të Atikes si dhe pjesa lindore e Boetisë (nga aty janë “të gjitha gratë” , “ Tanagra”) dhe një e pesta e e banorëve të vet Athinës janë shqiptar.
(https://books.google.mk/books?id=Pc_L7SfN13YC&pg=PA529&dq&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q )
Kurse në Britanica shkruan se e tërë fshatarësia e Greqisë është shqiptare (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=139408169440294&set=a.139407142773730.23767.100001133356751&type=3&theater)
“Përsëri, Robert Gordon Latham shkruan- e tërë Greqia, edhe Morea aty, ishin Skipetar; kjo para ardhjes së helenëve.
Ai, gjithashtu shkruan me admirim për praninë e Shqiptarëve në Atika dhe në Moré si dhe në ujdhesat e Hydres dhe Specias. Atij i dukej shumë mbresëlënës udhëtimi në qarkun Plaka të metropolit grek. Në këtë vështrim , në një rast ai shkruante : ‘ E kalova një ditë të bukur afër dyerve të Adrianit, Perandorin Romak, ballë pë ballë me Plakën (opposite to Plaka ) aty i pashë një grup fëmijshë të cilë e kish bërë një top nga leckat dhe loznin futboll ( topkëmbe ) dhe flitnin e lazdroheshin shqip .(http://www.lcpj.pro/skedaret/1355264873-Revista%20LCPJ_3_2_28.pdf. )

2çSa i përket instrumentit të popullarizuar shqiptar , çiftelisë ; ai nuk i soll nga osmanët , por ishte këtu që nga lashtësia (The stele “man with a dog”, Attica. DODWELL, Edward. A classical and topographical tour through Greece, during the years 1801, 1805, and 1806, Rodwell and Martin, 1819. )

Në Turqi quhet Bagallama , një instrument me tela i cili është i përhapur nga kulturat e ndryshme të Mesdheut dhe Lindjes së Afërme . Shpesh i thuhet edhe SAZ (nga persishtja ساز‎, ) , një instrument me “qafë” të gjatë e me shumë tela.
Instrumentet e tilla të ngjashme me “ Bagllamen turke “ ( sot ) ose me sharkinë tonë (po ashtu, sot) janë gjetur në gropimet arkeologjike në varrezat sumere dhe hitite të Anadollit (Baglama Origin, by Erol Parlake).

44çiftel_Fotor

Diku aty këtu ndër ne, është ky sarkofag nga guri, i gdhendur edhe çiftelia.

Por mbetet shumë për t`u bërë në zbulimin e të vërtetës sonë të humbur, të mohuar dhe të përvetësuar.
Në çifteli këndonte edhe Bizanti. Kemi prova.
Por, prapë një pyetje,Ku jemi?

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...