Published On: 2 Shkurt, 2016

Çfarë po kërkojnë partitë shqiptare në Maqedoni?

Nga Muhamer Pajaziti

Edhe pse nuk caktuar akoma data zyrtare e mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, partitë shqiptare tashmë kanë filluar fushatën, njofton agjencia e lajmeve INA.


 

Platformat e partive politike nuk dallojmë shumë nga të njëra tjetra, në thelb të gjithë kërkojnë avancimin e çështjes shqiptare në Maqedoni.

Bashkimi Demokratik për Integrim kërkon zbatimin e plotë të frymës së Marrëveshjes së Ohrit, Partia Demokratike Shqiptare synon përmbushjen e 12 pikave të Marrëveshjes së re që do rregulloj raportet mes shqiptarëve dhe maqedonasve.

Aleanca për Shqiptarët kërkon federalizimin jo territorial të Maqedonisë  të Maqedonisë, ndërsa lëvizja Besa kërkon që Maqedonia të ridefinohet si shtet i dy kombeve, shqiptarëve dhe maqedonasve. Barazinë mes shqiptarëve dhe maqedonasve e kërkon edhe Uniteti i gjeneral Ostrenit.

Aktivist partiak të partive politike, kanë intensifikuar përpjekjet e tyre elektorale. Krahas takimeve të hapura me qytetarët, persona të rekrutuar nga partitë të cilët mbajnë në duar programet partiake, gjatë këtij vikendi kanë trokitur derë më derë për të bindur qytetarët në programet e hartuara partiake.

Shefi i Shtabi Zgjedhor të BDI-së, Bekim Neziri  është i bindur të fitoren e subjektit që i takon.

“Nuk na ndalojnë partitë e vogla që i themelojnë kuzhina të ndryshme antishqiptare, që të na përçajnë votat, por nuk e dinë as ata, as porositësit e tyre, se neve na bëjnë më të  fortë, dhe do t’iu tregojmë se me 24 prill se kush është BDI dhe kush është Ali Ahmeti”, deklaroi Neziri.

Ai tha se falë Ali Ahmetit dhe bashkëpunëtorëve të tij, shqiptarët në Maqedoni sot jetojnë më mirë.

Deputeti i PDSH-së, Bekim Fazliu thotë se, marrëveshja dhe platforma e subjektit që i takon, parashikon barazinë dhe realizimin e të gjitha të drejtave të shqiptarëve në Maqedoni.

Sipas tij, Marrëveshja e re mund të realizohet pasi PDSH-ja të marrë legjitimitetin e popullit.

“Barazinë e plotë dhe përfaqësimin e drejtë të shqiptarëve në sistem, si në shfrytëzimin e begative të sistemit, ashtu edhe në vendimmarrje, gjuha shqipe, simbolet kombëtare”, janë vetëm disa nga cështjet të cilat i trajton marrëveshja e PDSH-së.

Liderët e Aleancës, kryetari i LR-PDSH-së, Zijadin Sela dhe kreu i RDK-së, Vesel Memedi në gjitha qytetet shqiptare po zhvillojnë debate me rininë për një të ardhme më  të ndritur për kombin.

Ata thonw se vendi ndodhet para një kaosi dhe degjenerimi të vërtetë të skenës politike, dhe për këtë arsye me të drejtë rinia ka humbur besimin te politikanët dhe politika në përgjithësi.

Zijadin Sela, thekson se vetëm me një mbështetje të fuqishme nga rinia shqiptare, do jetë e mundur fitorja ndaj të keqes. Ai gjithashtu kërkon federalizmin e Maqedonisë.

Ndërkaq, Lideri i lëvizjes Besa kërkon që Maqedonia të ridefinohet si shtet i dy kombeve, shqiptarëve dhe maqedonasve.

“Ky shtet nuk mund të ekzistojë më tej duke i diskriminuar të tjerët, vetëm në interes të një etniteti, atij maqedonas. Pa qenë shqiptarët vendimmarrës, Maqedonia nuk do të mund të shpëtojë nga humnera drejt së cilës është katandisur.”, është shprehur ai.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...