Published On: 8 Tetor, 2016

Çfarë fshihet pas emrit: CASSOPE? (etimologji)

 

Mili Butka

Në veprën e lashtë,  Odyssey nga Homeri permendet emri i ishujve Ionnian ; CASSOPE të cilët janë :

Gjashtë ishujt veriore ndodhen në Detin Jon në perëndim të Greqisë. Ishull i shtatë, Kythira,ndodhet në pjesën jugore të Peloponezit. Kythira nuk është pjesë e periferisë së Ishujve Jonian, por bën pjesë në periferinë eAtikës.

Pra kemi gjashte (6) ishuj dhe jo shtate (7)

1) Kerkyra, 2) Paksi, 3) Lefka, 4) Itaka, 5) Kefalonia, 6) Zante

Më i populluar i ishujve kryesore është Korfuzi (Kerkira) me një popullsi prej 104.371, pasuar nga Zante (40.759), Cephalonia (35.801), Leucas (23,693) dhe Ithaca (3,231). [ Shumica e tyre e kanë origjinën nga Shqipëria (13.536).
Vini re ne harte dhe numeroini ato jane fiks 6 ishuj
… po përse greku i quan ato; Heptanese (Ἑπτάνησα)
ja cfarë shkruan kjo faqe greke adresën e së cilës do e jap pak më poshtë

7)_Kythira (Κύθηρα) zakonisht e njohur si Cythera në anglisht dhe disa herë i njohur si Cerigo në anglisht dhe italisht, nuk eshte pjese e grupit:

Gjashtë ishujt veriore janë jashtë bregut perëndimor të Greqisë, në detin Jon. Ishulli i shtatë, Kythira, është jashtë pjesës jugore të Peloponezit, në pjesën jugore të kontinentale greke. Kythira nuk është pjesë e rajonit të Ishujt Jon, pasi ajo është e përfshirë në qarkun e Atikës.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ionian_Islands
Pra duket qartë se emri; “Cas/sope = 6 copë”  (castcope) i përket gjuhës shqipe , ashtu si vet ato troje dikur!  (Cas Sope , gjashtë copë , 6 cope ~ ishuj)
The six northern islands are off the west coast of Greece, in the Ionian Sea. The seventh island, Kythira, is off the southern tip of the Peloponnese, the southern part of the Greek mainland. Kythira is not part of the region of the Ionian Islands, as it is included in the region of Attica.

Milibutka@Gjuhashqipe

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...