Published On: 4 Korrik, 2016

Çfarë duhet të ndodhë më shumë se kaq për t’u ndier dikush fajtor apo përgjegjës

 

Don Jeton Thaçi

 

Janë disa gjëra me të cilat nganjëherë nuk jam fort dakord. Njëra prej tyre është debati që tenton të lirojë tërësisht nga çdo lloji faji bashkësinë islamike si në nivel botëror e ashtu në atë lokal lidhur me ekstremizmin dhe terrorizmin e ashtuquajtur islamik. Nuk jam dakord sidomos kur thuhet se ekstremistët dhe terroristët nuk janë myslimanë. E në veçanti nuk jam dakort aspak se duke thënë kështu mendohet të iket prej çdo lloji përgjegjësie. Arsyeja pse e thonë një gjë të tillë arsyetohet me faktin së këta ekstremitët islamikë po dëmtokan edhe komunitetin islamik. Kjo nuk është arsyeja e vërtetë, sepse çdo krim dëmton vetveten dhe të tjerët. Ja arsyet pse unë mendoj kështu:

1. Në rend të parë, tashmë ka fakte që një pjesë e këtyre ekstremistëve janë rekrutuar nëpër xhami nga hoxhallarë të ndryshëm, si në Kosovë ashtu edhe jashtë vendit. Janë pranuar donacione të majme nga këto lëvizje. Pra është ndërtuar një lloji marrëdhënie biznesi. Në këto ambiente kemi pranuar që të formohen hoxhallarët tanë e madje edhe të botës. Nëpër xhami është bërë thirrje publike dhe private për më marrë pjesë në luftërat në Irak e Siri. Unë nuk kuptoj se çfarë duhet të ndodhë më shumë se kaq për t’u ndier dikush fajtor apo përgjegjës.

2. Unë nuk do të kisha guxim që një katoliku që është kriminel t’i them së ti nuk je katolik. Ka mjerisht katolikë kriminelë. Ka të tillë që janë edhe në burg, por për ta nuk mun të themi se nuk janë katolikë sepse ata janë të tillë, të mbrapshtë. Duhet të dallojmë qartë kur dikush vepron në emër të një bashkësie të caktuar e kur jo. Kur ka ndodhur në Kishë skandali i pedofilisë nuk është që Kisha ka thënë se këta kanë bërë krime dhe tani nuk i konsiderojmë priftërinj e as katolikë. Nuk ka thënë që ë heqim dorë prej tyre. Por është dashur që Kisha, Papa në emër të saj, të pranojë fajësinë, të kërkojë falje publike dhe të paguajë dëme e shkaktuara nga abuziet që kanë kapur shifra në miliarda dollarë për viktimat. Edhe kjo është shumë në rregull. Plus kriminelet sipas ligjit të jetojnë dënimin e tyre. Bile simas meje ndoshta më duket që është pak.

3. Nuk e di pse kjo gjë nuk ndodh në komunitetin mysliman, si në nivelin botëror ashtu edhe në lokal. Pra komuniteti islamik botëror duhet të pranojë se kjo farë e keqe ka mbirë dhe është rritur në ambientin islamik dhe në këtë mënyrë, nëse nuk ka faj për asnjë gjë tjetër, ka faj për lëshimet e kryera dhe neglizhencën ndaj tyre.

Nuk dua që të flas për shkaqet të tjera më të thella. Pa dyshim që mund të jenë edhe politike, por që komuniteti islamik nuk ka ditur të menaxhojë si duhet të gjithë këtë problematikë që tani ka marrë përmasa botërore, kjo është e vertetë e pamohueshme. Ikja nga përgjegjësia nuk ndihmon askënd, por pranimi i fajit dhe të kërkuarit faljë janë e vetmja rrugë për të kuruar këtë imazh të rrënuar të islamit si dhe për të jetuar ditë më të mira. Njësoj so të ishte dashur të vepronte edhe Serbia dhe të gjithë ato shtete, komunitete apo bashkësi, që me veprimet e tyre apo thjeshtë me mosveprimet e tyre i kanë shkaktuar botës, apo një komuniteti të caktuar, të këqija të jashtëzakonshme. Këtu nuk dëshiroj të shfajësoj faktorët tjerë që kanë mundësuar apo kanë lejuar gjithë këtë tragjedi. Një prej tyre pa dyshim është edhe shteti apo shtetet.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Xhsfer Leci thotë:

    As kush nuk mund ta shfajsoj veten, derisa nuk e denon krimin e organizuar…!

    Përgjigjiuni
    Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...