Published On: 13 Janar, 2016

Çerek shekulli përpjekje për çështjen çame

Shkruan: Ardian Tana

Viti 1991 shënoi fundin e heshtjes së madhe. Regjimi komunist po i linte vendin një regjimi të ri demokratik. Popullata çame, duke e kapur këtë moment, me inteligjencën e saj të përgjegjshme, ku spikasnin intelektualë si Abaz Dojaka, Arshin Rexha, Hasan Minga, Sali Bollati, Petrit Demi, Hilmi Saqe etj., deklaruan krijimin e Shoqatës Patriotike “Çamëria” dhe, me anë të një deklarate të afishuar më 10 janar 1991 njoftuan botërisht themelimin e Shoqërisë Çamëria, që u miratua dhe u zyrtarizua pak ditë më pas.

Shoqata patriotike “Çamëria” është e para organizatë e krijuar nga një popullsi e martirizuar, e cila kishte pritur, ëndërruar dhe besuar fort në këtë mundësi. Kështu, kjo shoqatë solli një ndryshim të madh në rishtrimin e të drejtave të mohuara të shqiptarëve të Çamërisë, pra ridaljen në dritë të këtij problemi. Me rëndësi shumë të madhe për fatet e së ardhmes ishte se si do të pozicionohej shteti i ri demokratik shqiptar dhe forcat e reja politike me liderët e rinj të tyre për trajtimin e marrëdhënieve shqiptaro-greke. A do të vendoseshin më së fundi nga të dyja vendet fqinje marrëdhëniet në një shtrat normal, duke respektuar vlerat e njëri-tjetrit? Si do ta përballonin këtë problem me të gjithë kompleksitetin e tij? A do t’i jepej fund heshtjes misterioze e të pafalshme që kishte demonstruar shteti shqiptar nga viti 1950-1990 për të drejtat e bashkëkombësve çamë? Si do të pozicionohej diplomacia e re shqiptare për zgjidhjen e çështjes së mbetur pezull të Çamërisë? Çfarë ure do të ndërtonte shteti i ri demokratik me përfaqësuesit e popullatës shqiptare të Çamërisë pas heshtjes së gjatë e tragjike? Ishin këto disa pyetje që shtroheshin në këto momente të rëndësishme të kësaj kthese të madhe për çështjen çame dhe fatin e ardhmërisë se saj.

Çdo përvjetor na jep mundësinë të hedhim vështrimin nga e shkuara për të orientuar më drejt përpjekjet tona në të ardhmen, për të realizuar kërkesat që u sanksionuan para 25 vitesh në programin e shoqatës, ku më kryesorja ndër to është kthimi në Çamëri. E sapokrijuar, shoqata u vu para një sprove: më 13 janar 1991 (vetëm tri ditë pas njoftimit të krijimit dhe pikërisht ditës së formalizimit të saj), Kryeministri grek, Micotaqis, vjen në Shqipëri. Shoqata “Çamëria” i dërgon letër ambasadës greke në Tiranë, Kryeministrit grek dhe Presidentit shqiptar.

Përpjekjet për sensibilizimin e opinionit vendas dhe atij ndërkombëtar ishin në qendër të veprimtarisë së saj, krahas përpjekjes për shtrirje në qytete dhe fshatra anembanë vendit.

Në datat 10 shtator – 4 tetor 1991, shoqata “Çamëria” mori pjesë në Konferencën e OSBE-së në Moskë, me një delegacion të kryesuar nga kryetari i saj, z. Abaz Dojaka, ku u zhvillua një aktivitet i dendur, përfshirë edhe intervista në Radio Moska.

Në maj të vitit 1992, kryeministri grek, Micotaqis, vjen sërish në Tiranë. Shoqata organizon një demonstratë masive (policia nuk dha leje për zhvillimin e saj). Për shkak të këtij angazhimi, si dhe të këmbënguljes së autoriteteve shqiptare, zoti Micotaqis detyrohet të deklarojë “… ekziston mundësia e njohjes së pronave dhe pasurive të tyre”.

Çështja çame përfshihet në programin e qeverisë së parë demokratike: “Qeveria shqiptare do të vazhdojë të respektojë të drejtat e minoritetit grek në Shqipëri dhe do të ndërmarrë hapat e nevojshëm për zgjidhjen e çështjes çame në përputhje me dokumentet ndërkombëtare”, shkruhej në këtë program pas më shumë se 47 vjet heshtjeje dhe “harrimi” të regjimit komunist.

Gjatë kësaj kohe zhvillohen mjaft takime në ambasadat e huaja të akredituara në Tiranë, përfshirë edhe atë greke; zhvillohet një aktivitet i dendur për sensibilizimin e opinionit vendas e atij ndërkombëtar për njohjen e tragjedisë së ndodhur ndaj popullsisë çame dhe në këtë drejtim një meritë të veçantë ka edhe gazeta “Çamëria”, që nisi të botohej njëherazi me krijimin e shoqatës. Më tej, ka zhvillime të tjera të shtrira në kohë, si pjesëmarrja në takimet e OSBE-së në Varshavë dhe Stamboll, tubimet dhe peticionet drejtuar personaliteteve dhe institucioneve ndërkombëtare, aktivitete të shumta brenda vendit që luajtën një rol të rëndësishëm në drejtim të ndërgjegjësimit të opinionit në lidhje me problemin çam.

Vitet e mëtejme kanë sjellë mjaft zhvillime, rrjedhojë e rritjes së vetëdijes dhe organizimit të komunitetit çam, duke evidentuar tubimet masive në Qafë-Botë në përkujtim të Ditës së Gjenocidit. E kthyer tashmë në traditë, organizimi i Javës Çame është një ngjarje mjaft e rëndësishme, ku sheshet dhe rrugët e Tiranës, Durrësit, Vlorës, Fierit etj., vishen ngado me flamujt “Unë e dua Çamërinë”. Kësaj tradite i janë bashkuar edhe Prishtina, Tetova, Ulqini apo edhe qytete e kryeqytete të Europës dhe SHBA-së etj. Emisionet televizive për Çamërinë, konferencat shkencore, shkrimet e shumta në shtypin periodik shqiptar dhe mbi të gjitha krijimi i një biblioteke shkencore me botime për Çamërinë, janë arritje të vlerësueshme në këtë drejtim, duke përmendur këtu veprat e akademikëve Kristo Frashëri dhe Beqir Meta, profesorëve Pëllumb Xhufi e Selman Sheme, botimet e Robert Elsie e mjaft të tjera, duke qenë një kontribut i vyer në paraqitjen e plotë të historisë së Çamërisë dhe popullsisë së saj, vlerat e trashëgimisë kulturore të saj, kontributet e jashtëzakonshme në historinë kombëtare të përfaqësuesve të Çamërisë, dimensionin e plotë të tragjedisë çame dhe perspektivat e zgjidhjes etj., duke e bërë kështu çështjen çame të pranishme në opinionin vendas e atë ndërkombëtar. Janë pikërisht këto zhvillime të shtrira në vite, që siguruan shtratin e suksesit të arritur në zgjedhjet politike të vitit 2009 dhe 2013, kur popullsia çame arriti të sigurojë përfaqësimin e vet politik, madje të ketë edhe grupin e saj parlamentar përmes deputetëve të Partisë për Drejtësi, Integrim dhe Unitet (PDIU).

Shoqata “Çamëria” ka luajtur një rol tepër aktiv dhe ka mbajtur gjithnjë qëndrime konsekuente për t’iu kundërvënë tentativave për ta “mbjellë” gjithandej Shqipërinë me varreza të ushtarëve grekë, duke kërkuar nga ana tjetër që të rënët të respektohen njësoj, duke mundësuar ngritjen e një memoriali në Paramithi, Filat, Pargë apo diku gjetkë për shqiptarët e Çamërisë, viktima të gjenocidit grek.

Duhet përmendur gjithashtu angazhimi i shoqatës në kundërshtimin e formularit të vetëdeklarimit për fenë dhe kombësinë në procesin e censusit të realizuar në vendin tonë në vitin 2011 dhe para saj denoncimi që iu bë marrëveshjes për kufirin detar mes vendit tonë dhe Greqisë.

Përgjatë 25 viteve janë bërë përpjekje për të evidentuar dhe vlerësuar kontributin e madh që përfaqësues të Çamërisë kanë dhënë në historinë tonë kombëtare, si në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, Kuvendin e Vlorës, pjesëmarrjen në Luftën Antifashiste, kontributin në fusha të artit, sportit, shkencës etj., duke përmendur këtu faktin e dekorimit me titullin “Nderi i Kombit” të personaliteteve, si: Abedin Dino, Hasan Tahsini, Musa Demi, Bilal Xhaferri etj.

Shoqata patriotike “Çamëria” ka bërë përpjekje të vazhdueshme përmes gjithë aktivitetit të saj për ta paraqitur çështjen çame në tërë dimensionin e vet dhe jo thjesht si çështje pronash apo prezantimin thjesht të tragjedisë së pashoqe që shqiptarët e Çamërisë vuajtën në shpinën e tyre nga shovinistët grekë, që pasi i vranë, i dëbuan, i akuzuan padrejtësisht dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë edhe sot.

Të gjitha qeveritë greke kanë mbajtur dhe mbajnë qëndrim të njëjtë ndaj çështjes çame, duke u përpjekur ta mohojnë atë. Në ditët e sotme ky qëndrim tingëllon sa absurd, aq edhe joracional, duke qenë se respektimi i të drejtave të njeriut ka marrë një dimension mjaft të madh dhe të fuqishëm. Veç kësaj, ky qëndrim i implikon ato përderisa me ngurtësinë e tyre përpiqen të përligjin masakrat e tmerrshme të viteve 1944-1945, por që zanafillën e kishin shumë më herët, që me krijimin e vetë shtetit grek. Për të shlyer sadopak peshën e ndërgjegjes së rënduar nga mijëra jetët që u morën barbarisht, ka ardhur koha që qeveria, por dhe e tërë politika greke të adaptojë një qëndrim të ri, i cili do të mundësojë çeljen e dialogut për zgjidhjen e çështjes.

Vështirësitë nuk na dekurajojnë, përkundrazi na motivojnë që të shumëfishojmë përpjekjet tona. Në këto përpjekje kemi nevojë për mbështetjen e institucioneve, të qeverisë dhe shtetit shqiptar, për më tepër që ekziston sot një Rezolutë për Çështjen Çame e miratuar nga Kuvendi i Shqipërisë. Angazhimi i institucioneve zyrtare shqiptare, pa i analizuar ato në retrospektivën e 25 viteve, nuk është ende në nivelin e duhur, edhe pse vlen të përgëzohen qëndrime dhe deklarime të disa ish-ministrave të jashtëm, si të zotit Panariti më herët, dhe më tej të zotit Bushati në takimet me homologët e tyre grekë në lidhje me çështjen çame; qëndrimi i Presidentit të Republikës apo edhe të kryetarit të opozitës, zotit Basha, në takimet me drejtues të lartë të shtetit grek, siç ishte rasti i vizitës së Presidentit grek në Shqipëri apo të zyrtarëve të tjerë të lartë grekë. Kjo tregon se më në fund ka një qëndrim të unifikuar të politikës shqiptare ndaj kësaj çështjeje, por kërkohet, sigurisht, shumë më tepër angazhim, në radhë të parë nga qeveria, e cila mund dhe duhet të bëjë më tepër në këtë drejtim.

Ne kërkojmë që çështja çame të institucionalizohet dhe të jetë pjesë e axhendës zyrtare në takimet mes përfaqësuesve të shtetit shqiptar dhe atij grek. Bërja pjesë e zgjidhjes së institucioneve të shtetit shqiptar: Presidentit të Republikës, Kuvendit të Shqipërisë, qeverisë shqiptare dhe institucioneve të tjera janë hallka të rëndësishme të përpjekjeve tona në vazhdimësi.

Për këtë është e nevojshme që zëri ynë të jetë më i fortë dhe mbështetja gjithashtu nuk duhet të mungojë. Ajo duhet të jetë mbështetje institucionale. Shteti shqiptar duhet jo vetëm të marrë përgjegjësitë që i takojnë në këtë drejtim, por edhe të shfaqet më dinjitoz në marrëdhëniet dypalëshe me Greqinë, duke kërkuar respektimin e parimit të reciprocitetit në marrëdhëniet ndërshtetërore.

Çështja çame sot ndodhet përpara një realiteti të ri. Në fakt, e gjithë çështja kombëtare shqiptare përjeton zhvillime të reja dhe mjaft të rëndësishme. Më në fund, padrejtësitë e shekullit XX po zgjidhen në favor të shqiptarëve, që kurrë nuk kanë reshtur së besuari dhe luftuari për arritjen e qëllimeve të tyre. Në këtë realitet të ri është e rëndësishme që shoqata patriotike “Çamëria” të mundohet të orientojë sa më mirë përpjekjet e saj në të ardhmen, në funksion të realizimit të kërkesave të programit. Ajo duhet të shërbejë edhe si shtrati ku gërshetohen të gjitha kontributet për zgjidhjen e çështjes çame. Përpjekjet e koordinuara garantojnë sukses. Suksesi ynë është i arritshëm dhe do të na mundësojë kthimin në trojet e të parëve tanë dhe rifitim të plotë të të drejtave të mohuara padrejtësisht.

*Kryetar i shoqatës patriotike “Çamëria”

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...