Published On: 20 Qershor, 2016
Bota |

Çdo i 113 banorë, i zhvendosur me forcë

Numri i njerëzve të zhvendosur forcërisht në gjithë botën sërish është rritur dhe tash të tillë janë mbi 65 milionë. Ky numër është shqetësues, meqë është sa një numër i njërit nga shtetet europiane – Francës, Britanisë së Madhe, Italisë, deklaruan në Komisariatin e Lartë për Refugjatë të KB, UNHCR, në Ditën Botërore të Refugjatëve.

Kur po shënohet Dita Botërore e Refugjatëve, më 20 qershor, transmeton Koha.net. në çdo 113 njerëz në botë një është refugjatë, që forcërisht është detyruar të lë vendin e lindjes, ndërsa në çdo 24 minutë një njeri është detyruar të lëshojë vendin, që është më shpejt se ritmi i frymëmarrjes sonë.

Brenda 20 vjetësh numri i refugjatëve dhunshëm të zhvendosur është dyfishuar. Ndërsa në vitin 1997 të tillë ishin 33,9 milionë, ky numër tash ka hipur në 65,3 milionë njerëz.

Theksohet se fëmijët përbëjnë rreth gjysmën e popullatës refugjate, ndërsa vetëm vjet ishin 100 mijë fëmijë .

Mbi gjysma e të gjithë refugjatëve nën kujdesin e UNHCR-së janë nga Siria, Afganistani dhe Somalia, ndërsa gjysma e të gjithë refugjatëve janë të strehuar në Turqi, Pakistan, Libam, Iran, Etiopi, Jordani, Keni dhe Ugandë.

Në Mesdhe vetëm në vitin 2014 kanë vdekur 10 mijë njerëz, kurse gjatë vitit 2015 në valët e tij kanë gjetur vdekjen 3.771 refugjatë.

UNHCR ka bërë thirrje për zgjidhje urgjente të problemeve që detyrojnë njerëzit të braktisin vendin dhe që zgjidhje e problemit të refugjatëve të vendoset ndër përparësitë ndërkombëtare.

Vetëm 0,66 për qind e refugjatëve vjet janë kthyer në vendet e tyre, transmeton Koha.net.

Kosova në vitin 1998/1999 u përball me një valë përmasash biblike të zhvendosjes së shqiptarëve, si pasojë e dhunës serbe, kur gjysma e banorëve të saj ikën në Shqipëri, Maqedoni, Mal të Zi dhe në vendet e Europës. Një përqindje e madhe e tyre kanë mbetur në vendet e Perëndimit dhe në SHBA.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...