Published On: 28 Qershor, 2016

Car Llazari nuk ishte serb, por arbëro-vllah

 

 • Disa njoftime më pak të njohura lidhur me inaugurimin e bustit të princ Lazarit në Mitrovicën Veriore!Prof.dr.Jahja Drançolli

Edhe pse nuk mund të jemi të kënaqur me atë që dihet për Betejën e Parë të Kosovës (1389), megjithatë, ne nuk duhet konstatuar ngutshëm se në studime të së kaluarës shqiptare e ballkanike, nuk kishte asnjë interesim për rrethanat se si erdhi deri te Beteja e Kosovës. Në rastin konkret, pasi që është fjala për inaugurimin e bustitit të princ Lazarit vetëm nga serbët e Mitrovicës Veriore, menjëherë më iku mendja te burimet historike, të cilat (për fatin e keq të atyre që dje dhe sot janë duke promovuar bustin) nuk provojnë origjinën serbe të tij. Që të jetë ironia më e madhe, burimet historike raguzane dhe italiane (venedikase), shpiejnë në origjinën e tij arbërore-vllahe ose vllaho-arbërore (“Lazaro Grebeglianovich Katunar di Viteoniza e Kosoriechi, che poi fu Conte di Servia”, In Venetia, 1605, fleta 58). Dmth. ky Katunar i prapatokës së Kotorrit të banuar kryesisht me arbër – vllah ose vllaho-arbër (krahaso Statutin e shek. XIV të komunës autonome të Kotorrit dhe të Kontesë së Greblit), pas Betejës së Maricës (1371) ka arritur gradën e princit të Rashës, respektivisht të Serbisë; ky Katunar, nga dita e djeshme dhe e sotme e mëtej është duke shikuar me simbolikën e vet nga Gazimestani (burimi zyrtar campus Turdorum), vend ky që dyshohet se është zhvilluar Beteja e Kosovës (1389), mirëpo pa pjesëmarrjen e tij sipas burimit të vetëm të ruajtur zyrtar, katër muaj pas Betejës (Regi Bossine, më 20 tetor 1389, Archivio di Stato di Firenze, Signori – Cartegi, Massisve della Registrum Prime); ky Katunar sot quhet edhe Shën Lazar, dhe në gjoksin e tij është mbartur emri i Jezu Krishtit nga Nazareti, i kopjuar nga gërmadhat e mureve të fortifikatës iliro-arbërore të Novobërdës (shih fotot e postuara më poshtë). Dhe, në fund do të kisha pasur dëshirë të dija se a thua ndonjëri prej pjesëmarrëseve të inaugurimit të bustit është pagëzuar me emrin tij Grebelanivić ose Hrebelanović, siç kemi shumë të tillë me emër Nemanja!? / SHQIPTARI.EU

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Fadil thotë:

  Sa humor i hidhur, i pështirë! … Sipas këtyre shkrimeve të tilla të buta e të përm…;-priteni kur së sdhpejti do të del ndonjë “zbulues, historian, apo analist modern” jo vetëm arbëroro-vllah,-por LLazarin ta nxjerë edhe mbrojtës i Shqipërisë?!!!
  -Prandaj, se mos të shkojmë t ia hedhim fytyrës këtij “engjëlli” ndonjë tufë me lule të nxjerra nga plehërat e gjerizeve, të katundeve shqiptare ndanë udhëve me gropa…?!!!!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 2. Fadil thotë:

  Sa humor i hidhur, i pështirë! … Sipas këtyre shkrimeve të buta e të përm…; priteni kur sdë sdhpejti do të del jo vetëm arbëroro-vllah, por edhe mbrojtës i Shqipërisë?!!! -Prandaj, se mos të shkojmë t ia hedhim këtij “engjëlli” ndfonjë tufë me lulle të nxjerra nga plehërat e gjerizeve, të katundeve shqiptare ndanë udhëve me gropa…?!!!!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...