Published On: 28 Maj, 2016

Bulliqi: Nuk kam prit një luftë kaq të ashpër nga bashkëpartiakët e mi


  • Fjalimi i mbajtur në Kuvendin e Lidhjes Demokratike të Kosovës

Shpejtim Bulliqi

Të respektuar anëtarë të Kuvendit të LDK-së, e respektuara kryesi e punes, ju përshëndes!
Vendosa ta marrë fjalë në këtë konventë për të thëne një këndvështrim timin rreth zhvillimeve të fundit nëpër të cilat po kalon shteti i jonë, pas situatës së krijuar lidhur me asociacionin e komunave serbe dhe demarkacionit me Malin e Zi. Ç’është e vërteta edhe njëra edhe tjetra janë sfida për institucionet tona dhe do te jene sfida edhe ne te ardhmen lidhur me funksionimin e shtetit tonë e ne veçanti çështja e Asociacionit.
Nëse ndalemi dhe e analizojmë këto procese ne mënyrë kronologjike te gjithë e dimë se këto zhvillime kane një zanafillë dhe nuk janë te sotme. Kronologjia drejt kësaj situate dhe lëshimet ne kontinuit nga qeveritarët tanë të mëhershëm dhe të tanishëm deri ne ditët e sotme datojnë shume herët qe nga periudha e dikurshme e propozuar për decentralizim dhe formimit te komunave etnike serbe anekënd Kosovës. Sipas mendimit tim këto kane ndodhur si rezultat i njerëzve “Ekspert” pa përvojë dhe jo profesionist të cilët kanë udhëheq këto grupe pune. Dhe nga këtu ne vend qe Kosova ta ketë vetëm një problem për ta sanuar dhe integruar-Veriun e saj, u krijuan edhe një numër komunash serbe duke enklavizuar Kosovën në tërë brendësinë e saj. (Shembull Kllokoti)
Nga aty e deri me sot ka kaluar kohe deri ne vitin 2013 kur filloi procesi i nënshkrimit te marrëveshjes se pare lidhur me formimin te ketij asociacioni te cilin ne asnjeri nuk e kemi dashur por ja qe ky proces ka ndodhe ne praktik dhe është dita ditës me afër kur do vie koha për tu jetësuar si proces dhe i cili për mendimin tim jo qe jam ekspert i kësaj fushe po për Kosovën dhe te ardhmen e saj rreth integrimit te komunitetit serb do te jete me pasoja te pa parashikueshme dhe afatgjate. Nuk e di nëse ketë proces te cilin e kane nisur me heret kundërshtari ynë politik i dikurshëm duhet ta quajmë storie suksesi apo dështimi te kësaj qeverie e cila detyrohet tani ta finalizoj.
Problemi i dyte për te cilin do ndalesha ne ketë fjalim timin lidhet me demarkacionin me Malin e Zi. Ky proces ka qene njeri nga preokupimet kryesore tona dhe kolegëve gjeografë, jurist, historian, njohës te te drejtës ndërkombëtare etj., gjate krejt kësaj faze. E them ketë pasi qe kohëve te fundit janë zhvilluar një numër i madhe i analizave dhe kundëranalizave nga profesionist e jo profesionist, politikan te pozitës ashtu dhe te opozitës, analist te ndryshëm vendas e ndërkombëtar duke qene pro dhe kundër punës se atij komisioni tepër profesional sipas qeveris dhe aspak profesional sipas opozitës dhe shume i dëmshëm i cilësuar nga njohës te fushës.
Me shpresën qe gjerat do te përmirësohen vendosa te jap një kontribut solid timin si profesionist dhe njohës deri diku i kësaj fushe vendosa qe ne seancën e muajit maj 2015 ne piken e diskutuar rreth ketij procesi ne Kuvendin e Kosove ne cilësinë e deputetit publikisht shpreha brengen time dhe paknaqesin me punën e atij komisioni dhe transparencën e munguar dhe ju dhashë kolegëve te mi deputet edhe qytetarëve disa prej ekspertizave tona dhe si sugjerim për ekzekutivin e vendit qe te mos nguten ne nënshkrimin e kësaj marrëveshje me Malin e Zi për shkak te gabimeve trashanike qe janë bere nga ana e keti komisioni qyshe ne start te punës.
Për hire te se vërtetës duke qene njeri nga Gjeografët e vetëm ne ketë legjislaturë mendoja se ishte momenti i duhur qe subjekti ynë politik, LDK si parti serioze e shtetëformuese dhe duke pas parasysh faktin se qeverisim me vendin dhe ne mënyrë qe mos të na vishet diçka e keqe qe po na servohet nga ky komision i pa dijshem u kyça ne ketë problematik me bindje se do kem përkrahjen e subjektit tim politik, por jo vetëm kaq.
Por edhe pas kësaj e deri me sot nuk i di arsyet pse nga ana e qeveris dhe pjesa dërmuese e kolegëve deputet te subjektit tonë politik u hesht ky problem i ngritur nga ana ime dhe asnjëherë nuk u kërkuan sqarime shtesë rreth atyre fakteve deri ne një faze te me vonshme pas nënshkrimit te kësaj marrëveshje ne një periudhe kur kuvendi i Kosovës ishte ne pushime vere.
Pas një analize te bere punës se keti komisioni dhe pas analizave te një sere faktesh hartografike, gjeografike, historike dhe ligjore erdhëm ne përfundime se ka pasur një serë lëshimesh ne aspektin e punës se bere nga ana e komisionit.
Dhe nga këtu ju bej me dije se kjo vij kufitare është tërhequr duke u mbështetur ne dokumentacionin kadastral te viteve 1930/31 te mbretërisë SKS dhe ne kundërshtim me te gjitha kriteret ndërkombëtare lidhur me terhjekjen e kufijve shtetëror duke u mbështetur te dokumentacionit valid hartografik, gjeografik dhe historik e as ne përputhje siç pretendohet te thuhet nga disa politikan e analist gjoja ne përputhje te kushtetutës se 1974, pakos se Ahtisarit apo edhe ne dokumentin e shpalljes se pavarësisë se Kosovës. Për këto ka fakte dhe nuk është mire qe popullit tu hullet hi syve për te krijuar konfuzion tek ata sepse asnjëra nga këto nuk e precizon dhe arsyeton një gjë te tillë.
Dhe krejt këto i janë raportuar edhe kryeministrit dhe zv kryeministrit nga radhët e subjektit tone ather kur na është kërkuar nga ana e tyre diku ne muajin shtator apo tetor 2015 nëse nuk gabohem për tu dhen mundësi diskutimi dhe rishqyrtim dhe ai e dine cili ka qene propozimi nga ana e jone se si te veprohet tutje me ketë qeshtje.
Por është për tu habitur fakti qe edhe pas këtyre konsultave dhe sqarimeve me kryeministrin, nga ana e disa zyrtarëve publik por edhe deputetëve nga partia e jone jo qe nuk na përkrahen por përmes paraqitjeve te tyre publike i dhanë vetit te drejtën ta marrin edhe rolin e super ekspertëve te kësaj ceshtje duke dal ne mbështetje te keti komision fare pa e pasur ne shqim dokumentacionin e ofruar dhe pa analizuar atë.
Angazhimi im për mese 22 vite ne mesimdhenje dhe pune Professionale e shkencor ne Universitetin e Prishtinës i futur me merite neper rruge legale ne ketë institucion dhe i paguar nga taksat e qytetarëve te Kosovës është një dëshmi e punës sonë te ndershme dhe profesionale deri ne ditët e sotme.
Për ata qe nuk e din dhe për disa qe kam menduar qe e di, por nuk e paskan ditur ua kujtoj se jemi ne mesin e 20 doktorëve te shkencave gjeografike ne nivel vend dhe te gjitha këto i kemi arritur me pune dhe sakrificë neper periudha kohore jo te lehta dhe jo me pak rreziqe.
Ju kujtoj se nuk jemi nga ata te cilit deri me sot kane shfrytëzuar subjektin dhe politiken për përfitime dhe ngritje ne karrierën e tyre dhe nuk kanë arritur ta marrin as edhe një page te vetme si kontribut qe i kane dhëne shteti ne lidhje me profesionin e tyre ose edhe nëse kanë tentuar ti japin kane dështuar.
Kam pritur dhe kam menduar qe subjektit politik te cilit i takoj do ti ndihmoj kjo eksperince e imja dhe përmes kësaj edhe shtetit tone ti bej një te mire me qellim qe te mos humbim territorin tonin ne tavolinën e diskutimit për shkak te joprofesionalizmit te atyre te cilët kane qene te thirrur dhe te emëruar për ta bere atë.
Por te ju them te drejtën nuk kam prite një lufte kaq te ashpër nga bashkpartiaket e mi te cilët ne shumicën e rasteve e morën rolin e “super ekspertave” te kësaj fushe duke bere gara se cili do te jete me i ashpër ne paraqitjet e tyre televizive edhe pse kam prit qe këta do ta kenë brengen ma te madhe te humbjes se këtyre territoreve sesa brenga nga kush janë thëne këto sugjerime dhe vërejtje.
Ne paraqitjet e mia publike ne te gjitha rastet kam bere përpjekje te mos paraqitem ne emër te subjektit te cilit i takoj por ne emër te profesionalizmit vetëm e vetëm qe kjo qeshtje te mos politizohej ne kete nivel qe e arriti duke pasur parasysh rendësin e mbrojtjes se keti territore te cilin per tere kete periudhe e ka pasur Kosova.
Nga ketu dua ta shpreh paknaqesin tim ne raport me te gjithe ate cilet kane pasur sado pak mundesi te kontribojne per shkak te afersis profesinale te tyre me problemin e demarkacionit dhe kane heshtur edhe sot e kësaj dite heshtin dhe ti falënderoj te gjithe ata te cilet kane kuptuar seriozitetin e ceshtjes ne forma te ndryshme kane përkrahur angazhimin ton ne kete drejtim.
Të nderuar keni durimin dhe dëgjoni vetëm disa fakte shkencore dhe procedurale. Ne jemi nisur nga parimi dhe hipoteza shkencore se nëse ka pas ndonjë herë kufi mes Kosovës dhe Mali të zi, ka pas edhe një delimitim. Jemi nis nga fakti se delimitimi i parë edhe nëse nuk gjendet ai mund të identifikohet (zbërthehet) nga hartat më të sakta të asaj kohe, sepse nuk mund dhe nuk guxon (sidomos në kohën e socializmit fillestar dhe kontrollit të rreptë centralist) të punohen harta me kufij pa pas përshkrim apo delimitim.
Ne kemi zbërthye vijën kufitare nga hartat topografike 1:100000 dhe 1: 50000 të Instituti Hartografik Ushtarak dhe hartat tjera të përpiluar nga institucionet shtetërore për punimin dhe publikimin e hartave si dhe nga institucionet e sigurisë.
Kemi qenë të vetëdijshëm se ekziston edhe përshkrimi por ka qenë e pa mundur që të sigurohet me kohë. Pas analizës hartografike u konstatua se ka shmangej nga vija reale dhe me këtë erdhëm në përfundim sa ka probleme teknike, metodologjike dhe praktike në vijën kufitare Kosovë – Mali i Zi.
Më vonë duke hulumtuar vazhdimisht dhe bazuar edhe në informata që dhanë edhe ekspertet tjerë te lëmive të ndryshëm arritëm të sigurojmë edhe përshkrimin e parë që nuk ishte detyrë e jonë por e Komisionit Shtetërorë e që sot e kësaj dite nuk e ka siguruar edhe pse u pagua për një gjë të tillë. Këtë përshkrim e siguruam me ndihmën e Prof. Dr. Hakif Bajrami. Pas sigurimit të përshkrimit u sigurua procesi i delimitimit të kufirit Kosovë – Mali i Zi. Pas këtij delimitimi ishte bërë edhe demarkimi i kufirit në hartat e ndryshme e veçmas ne hartën topografike të asaj kohe.
Mos të harrohet se edhe marrëveshja e vitit 2015 përshkrimin e vijës kufitare dhe kotave e ka bëra në hartat topografike të Institutit Gjeografik Ushtarak të të njëjtës ushtri d.m.th. bash në ato harta ku ka qen edhe kufiri i vitit 1945/49/52/62 etj. e që sot kritikohet dhe nuk iu besohet nga disa politikan kosovar. Çudi për diçka këto harta bëjnë për diçka nuk bëjnë. Është përgjegjësi e strukturave udhëheqëse pse e kanë lejuar komisionin shtetëror të bëjnë demarkimin e vijës kufitare (2015) në hartat topografike të Ushtrisë së Jugosllavisë, nëse vija kufitare në të njëjtat harta por të viteve të ma hershme nuk pranohen. Çudi shumë e madhe. A nuk qenkan këto harta të asaj ushtrie që na kanë masakruar. Prapë një çudi e madhe.
Pas paraqitjes së dy përshkrimeve në të njëjtin vend vërtetohet shmangëja, pse, nuk e dimë, por kjo vërehet.
Duhet të theksohet se nuk është gjet ende ndonjë dokument që ka anuluar delimitimin e parë, për ta zëvendësuar me një tjetër. Përveç këtij të 2015 që ende nuk është ratifikuar.
Vërtetësia e vijës së parë kufitare tash më ekziston si tekstualisht ashtu edhe në hartat e shkallëve të ndryshme. Vetëm ata që nuk dojnë të kuptojnë dhe ata të cilët kanë nda mendjen për humbje territori nuk e pranojnë përndryshe përshkrimi (delimitimi i vitit 1945) gjendet gjithandej nëpër arkiva.
Duhet të jetë e qartë se baza shkencore dhe baza materiale (atributive dhe grafike) qartë përcakton kufirin mes këtyre dy shteteve, dhe si i tillë nuk është i tjetërsuar. Mirëpo në aspektin politik mund të ketë vendime të ndryshme dhe mund të tjetërsohet.
Nëse ka gatishmëri politike, profesionale dhe mediatike të humbjes së territorit pa analizën e materialit tjetër hartografik, ne nuk implikohemi në asnjë mënyrë ne kete deme qe i shkaktohet vendit, ndërsa nëse duan vërtetim faktesh ne jemi të hapur sot e tere kohen per te kontribuar ne dobi te kesaj qeshtje.
Është për tu çuditur se si procesi i demarkacionit (ma mire me thanë i delimitacionit të ri dhe demarkacionit) ka zgjat aq shume, kur dihet se teknologjia informative bashkëkohore mund të lehtësoj punën për rreth 90% në të dyja rastet, si me anën e delimitimit të vitit 1945 ashtu edhe me këtë të 2015. Po ashtu është shumë e pa qartë pse dokumenti nuk shkoj në parlament sipas pikës 4 të rezultues së parlamentit të Kosovës, mos u fsheh ndonjë gjë apo për shkak të mos dijes. Mendojmë se deri tani nëse kish shkuar në parlament apo të ish formua ndonjë komision hetimor problemi ish zgjedhe.
Per fund shprehe keqardhjen time te thelle per faktin qe nje nënshkrim i nje zyrtari shtetror i cilit do rangu qofte, qenka me i vlefshëm dhe nuk paska mundesi korrigjim se sa humbja e mbi 8000 ha toke te territorit te Kosoves, dhe nga ketu ju njoftoj publikisht qe per te tillet ne asnjë proces politik ne Kosove ne asnjë moment te karrieres sime politike nuk do ta kete përkrahjen tim.
Faleminderit për vëmendjen tuaj!

 

28 maj 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...