Published On: 20 Prill, 2016

Bubullima – heroina e Greqisë, jam shqiptare, jemi ilir-pellazg!

 

  • Laskarina Panuçi-Bubulina palasikote, një nga nismëtaret e para në çlirimin e Greqisw nga zgjedha e perandorisë Osmane.

Nga doc: Odise Çaçi

Bubullima (11 maj 1771 – 22 maj 1825)

Punimin modest që i paraqes lexuesit lidhet me figurën e Laskarina Pinoçit, që gjithkush e njeh me emrin Bubulina. Kjo figurë më kishte ngacmuar kujtesën. Dhe momenti i të qënit emigrant ekonomik në Greqi më ringjalli shpresë për të gërmuar në folklorin gojor të popullit arvanitas e grek në Greqi, në arkivat e muzeumet e shumta greke, si dhe në literaturën e shkruar për këtë figurë “popullore”, gati si në legjendë.

Dokumentet e kadastrës turke të vitit 1583,F.71/b, na japin se Kristo e Kond Panuçi”Himara në shekuj”, f.84f., banonte në Palasë të Himarës në këtë periudhë, dhe se kishte shtëpi e pasuri. Wshtë hera e parë që një dokument i tillë fikson fisin Panuçi. Kërkimet e mia në Greqi nxjerrin në pah dhe dokumente të tjera për këtë heroinë. Laskarina është personifikimi i gruas iliro-arvanitase(shqiptare), ku bashkohen në një kulm të madh vlerat e një jetese sa të thjeshtë aq dhe heroike, sa romantike aq dhe tragjike, sa paradoksal aq dhe e pa besueshme. Laskarina lind në “Kështjellat e shtatë kullave” në brigjet e detit Marmara, sillet foshnjë në Ishullin e Hidrës, hedh shtat dhe edukohet me aromën e lirisë në ishullin e Specaj, ku gatuhet me aromën e barutit dhe tingëllimin e presës së jataganit. U rrit dhe u burrërua duke u bërë simbol i luftës për lirinë e Greqisë. Sakrifikoi gjithçka për revolucionin grek, por ra pre e intrigave e prapaskenave politike të kohës, deri në vrasjen klanore. Ndonëse pa një emër varri, por me një emër të madh popullor:”Zonjë e Madhe” (Megali qiria).

Pas vitit 1992 si shumë shqiptarë të tjerë edhe unë emigrova në Greqi. Fillimisht në Korfuz e më pas në Tripol, Megalopol, Kallamate, Koh, Egine, Skiathos, Kios, Hidra, Speca etj…Aty u takova me shumë arvanitas, që veten e quanin shqiptarë, ku sipas tyre kishin ardhur në këto vende rreth 5- 7-8 shekuj përpara. Në Senicë të Peloponezit kisha parë nga afër shtëpinë e njërit prej heronjve të revolucionit grek arvanitasit Theodhori Kollokotronit. Në ishullin Hidra dhe Specaj u njoha me heroinën tjetër arvanitase –Bubulinën.

“a-Ishulli i Hidrës është një ishull malor. Sipas studiuesve popullsia e saj në vitin 1816 ishte rreth 22’000 banorë. Midis kësaj popullsie, siç shpjegon francezi Charles Henry Louis Pouqueville(1770-1838), Vell.I, viti 1820 në veprën e tij “Voyage dans la Grecé “f.256-260, “kishte nja 20 grekë, pjesa tjetër është vëndase dhe flet shqip. Hidra, kujton Pukënvili, ka 120 anije, 45 mijë tonëshe dhe 5’400 marinarë me 2’400 kanonë, duke ditur se Greqia e kësaj kohe kishte gjithsej 615 anije dhe 153’580 tonelata dhe 37’526 marinarë dhe 5’878 kanonë (Topa).”

b-“Ishulli i Specaj ka 21’000 banorë, ka 60 anije me 19’500 ton, 2’700 marinarë dhe 900 kanonë”.

“Në Specaj flasin “arvanitika”, pra shqip, gjuhën tonë, shkruan Michel de Gréce, përmes gojës së Laskarinës: Në fakt, nëna (e bija e Koqini Kondruoti-O.Çaçi), ati im, dhe unë, ishim grekë pa qënë të tillë. Unë jam një arvanitase, me një fjalë shqiptare.…vallë jemi pellazgë, ilirjanë? Mos vallë gjuha jonë vjen drejtpërdrejtë nga sankrishtja, siç pohojnë ekspertët? Di vetëm se kemi ardhur në Ballkan që prej mijëra vjetësh dhe jemi shpërndarë nëpër koloni, pothuaj ngado nëpër Greqi. Hidra është shqiptare, Specaj po ashtu”*Michel de Grecé “Bubulina”, f.15

Sipas Pukënvilit “Shqiptarët që banojnë në këta ishuj janë shumë të mirë Në këta ishuj shterpë janë limanet më të lulëzuara të Detit Mesdhe, me tregtinë që bëjnë… karakteri sa i egër, gjaku buçitës i rrëmbave të tyre a do ti bëjë një ditë si hollandezët, që ditën gjithnjë me një mënyrë të fitojnë prej një brumi, edhe indipendencën edhe tregtine.”? Ch.H.L.Poqueville,Voyage dans Grecé, Vëll. I,259-260.

Pra ishulli i Hidrës, është një ishull me shtëpi e tjegulla të kuqe dhe tarraca,ku ende siç shprehet nje studiues perëndimor:”Janë zotërimet e famshme të familjeve e të heronjve të Revolucionit grek si Kundurioti, Miauli apo Tombazi”* (R..d.’Angeli,”Enigma”, f 302 .

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/gjeneralet-e-veteshpallur-te-ushtrise-se-vdekur/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Skender Zogu thotë:

    Libri Princit Michel i Greqisé”Bubulina”publikue né France e shpjegon miré sikjo heroina ka qené shqiptare

    Përgjigjiuni
    Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...