Published On: 16 Prill, 2016

BSH: Familjet shqiptare marrin borxh për të mbijetuar

Një pjesë e konsiderueshme e familjeve në Shqipëri e kanë të pamundur të përballojnë edhe jetesën më minimale duke u detyruar të kërkojnë borxh tek të njohurit ose më keq të marrin para me fajde. Konkluzioni vjen nga një raport zyrtar i Bankës së Shqipërisë, i cili referon rezultatet e një vrojtimi mbi 1200 familje.

Raporti, i cili analizon zhvillimet financiare në vend vërën se aktualisht më shumë se 31% e familjeve në Shqipëri janë në borxh. Nga këto, 39% e kanë marrë borxhin në bankë dhe 61% ose gati dy të tretat e kanë marrë borxhin në rrugë informale, tek të njohurit apo persona të tjerë që japin para me fajde.

Zakonisht huamarrja informale sigurohet nga të njohurit, por ka raste kur familje apo individë të dëshpëruar, të cilët nuk mund të përballojnë jetesën detyrohen të marrin para me fajde me kushte tepër të rënda.

Borxh për të mbijetuar

Tre janë qëllimet kryesore se pse familjet shqiptare marrin para borxh. I pari është konsumi. “Në 39 për qind të rasteve huaja merret për konsum, në 24% të tjera për blerje prone dhe vetëm në 15% të rasteve kreditë merren për zhvillim biznesi”,- thotë Banka e Shqipërisë në raportin e Stabilitetit Financiar për gjashtëmujorin e dytë të vitit të kaluar.

Kjo do të thotë se shumica e familjeve që kërkojnë një hua e bëjnë këtë për të financuar konsumin e mbijetesës sepse nuk mund të mbijetojnë dot me të ardhurat që kanë.

Shqipëria është një ekonomi me papunësi të lartë gati 17.7%. Por krahas papunësisë së lartë, edhe një pjesë e individëve të cilët konsiderohen si të punësuar, kanë të ardhur minimale dhe të pamjaftueshme për një jetesë normale.

Situatë e vështirë

Rreth 33% e familjeve shqiptare sipas Bankës së Shqipërisë kanë deklaruar  se në gjashtëmujorin e dytë të vitit të kaluar situata e tyre financiar u përkeqësua. “Në 43% të rasteve familjet cilësojnë si arsye kryesore rënien e të ardhurave familjare, ndërsa  në 41% të rasteve shkaku është rritja e shpenzimeve të jetesës”,- thotë Banka e Shqipërisë.

Madje jo vetëm që deklarojnë përkeqësim të situatës, por familjet janë edhe më pesimiste për të ardhmen.

“Lidhur me pritjet mbi aftësinë paguese në 6 muajt e ardhshëm, rreth 77% e të përgjigjurve kanë deklaruar se “nuk presin asnjë ndryshim”, ndërsa balanca neto e atyre që presin ndryshime ka rezultuar 12.2%, në përkeqësim krahasuar me vrojtimin e kaluar”,- përfundon Banka e Shqipërisë.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...