Published On: 23 Mars, 2016

Borgjezia Mafioze

Besnik Gjaka
Shprehja ‘’borgjezi mafioze’’ është krijuar dhe përdorur për herë të parë nga Umberto Sanatino i Qendrës Sicliane kundër mafies ‘’Giuseppe Impastato’’. Ashtu siç është shkruar dhe përsëritur, tashmë prej shumë vitesh, në realacionet vjetore të Drejtorisë Kombetare Antimafie; ‘’Ndermjet mafies dhe shoqerisë gjendët një shtresë sociale që, herë pas here, bëhet bashkëpunetore apo përkrahëse e fshehtë e mafies, ose karakterizohet nga një paanësi të përbërë nga teknikë, përfaqësues të burokracisë, të profesionistëve, të sipërmarrësve dhe të politikanëve të cilët, ose përdoren, ose bashkëveprojnë me mafien në formën e shkëmbimeve të vazhdueshme, të bazuara në mbrojtjen e interesave të përbashkëta gjithnjë e në ndryshim. E ashtuquajtura ‘’zonë gri’’ përfaqëson forcën e vërtetë të mafies; ajo përbëhet nga individë, grupe që jetojnë në peërputhje me ligjin dhe që përbëjnë një mbështetje kryesore konsulencë për çështjet ligjore, investimet, fshehjen e fondeve, aftësinë për të manovruar potencialin e jashtëzakonshëm ekonomik te organizatës kriminale.’’. Një figurë emblematike e kësaj ‘’borgjezia mafioze’’, Francesco Campanella, që e bë më pas bashkëpuntorë i drejtësisë, u denuar nga operacioni harku i Madhë. Ai ishte, njëkohësisht, drejtor i një agjencie bankare dhe autor i shumë veprimeve për pastrimin e parasë së Cosa Nostra-s, përfaqësues politik vendor, mes të tjerash dhe me detyrën e kryetarit të këshillit vendor, të Villabate-s, në krahinën e Palermos (i shkarkuar më pas sepse ishte zhytur thellë në lidhjen me mafien), gjithashtu një njëri që bënde ‘’biznes’’ me ambientet financiare, sipërmarrëse, ministrore romane dhe me politikanë vendorë e kombëtarë të niveleve dhe përkatësive të ndryshme, si dhe në anën tjetër të medaljes i përgjigjej të gjitha kërkesave të klanit mafioz të Villabate-s, që në atë kohë merrej me ruajtjen e Provenzano-s. Siç pranoi pas ‘’pendimit’’ i kishte siguruar bosit kartën false të identitetit për të shkuar në Francë, ku i duhej të operohej. Provenzano kishte ndjekur strategjinë e punës nën rrogoz; e kishte detyruar mafien të bëhej e padukshme, duke shmagur aksionet e bujshme, të dhunshme dhe të përgjakshme, të cilat turbullonin opinionin publik, dhe i kishte dhënë përparësi forcimit të strukturës dhe nxerrjes së fitimeve, jo më në mënyrë parasitare, por duke u futurë drejtpërdrejt në biznes, gjë që çonte në rritjen e prestigjit dhe të pushtetit pikrisht nëpërmjet njerëzve të borgjezisë mafioze, të cilët sherbenin si ndërlidhës. Campanella tregoi, ndër të tjera, se kryekomandanti i Villabete-s, Nicola Mandala (edhe ai i arrestuara ne operacionin Harku i Madh) ia kishte shpjeguar qartë; ‘’Kur flasim për qendrën tregtare, në vend t’ia kalojmë paleve të treta në sipërmarrje, mënyra më e mirë është ta menaxhojmë vetë, duke ngritur firmat tona dhe duke u bërë kështu, le të themi, gjithnjë e më pak të dukshëm nga pikëpamja kriminale’’. Kjo është e reja që përparon gjithnjë e më shumë; mafia që ngre firma, ashtu si mafia që bën antimafien. Duket si e pabesueshme, por është pikrisht kështu. Në Villabate, me udhezimin e Provenzano-s dhe me financimin e klaneve vendore, u inagurua një Qendër Vezhgimi i Antimafies, që midis nismave të shumta, u dallua se i dha çmim aktorit Raul Bova për përsonazhin e kapitenit ‘’I fundit’’, që kishte arrestuar Riina-n. Kështu gjatë një përgjimi në terren, dy mafiozë ishin madje në një mendje në një mendje për t’a nxitur një firme të shpërndarjes me shumicë dhe tregtimit të produkteve të ndryshme, që të regjistrohej në një organizatë antitrafik, për të shmangur, në këtë mënyrë, kontrollet nga hetuesia. Autori: është njohës i Kriminalistikës dhe Krimit të organizuar
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...