Published On: 14 Tetor, 2016

Bob Dylan’i dhe unë


  • Driton Tali

Ishte nëntori i vitit 1989, në mënyrë krejt bizare më erdhi bileta (ftese-hyrja) për koncertin e Bob Dylan’it, i cili mbahej ne “Brixton Academy”.

Them në mënyrë bizare sepse ma dha një klient, i cili ishte i involvuar në industrinë e muzikës (producent), e i cili vinte në restorantin ku unë punoja atëkohë si kamarier.

Ende se kam te qarte pse ma dhuroi bash mua e jo dikujt tjeter. Ndoshta sepse i dukesha interesant edhe shqiptar (ai mendonte se jam nga Shqiperia sepse kur me pati pyetur se si e kam emrin dhe [ka jam, ju pata përgjigjur shqiptar) edhe i interesuar në rock muzikën.

Nejse, unë natyrisht se u pata gëzuar shumë që do ta shihja koncertin e Bob Dylan’it (bile gratis:)), edhe atë në “Brixton Academy”, e cila ka një sallë të vogël që zë max më pak se 5000 veta. Pra, jo në ndonjë stadium ku nuk i sheh artistët. E ku zakonisht për të parë se [ka ndodhë në binë (skenë) duhet me shiku në ekranin e madh.

Pritja t’i dëgjoja këngët të cilat asokohe në Kosovë (vitet e 80’ta) dëgjoheshin me ëndje dhe ishin hite (evergreen) si p.sh., “Senor”, “Like a Rolling Stone”, “Knockin’ on Havens Door”, “Sara” …

Ajo që më pati lënë përshtypje ishte se audienca ishin krejt në moshë. Unë isha më i riu, atëherë i kisha 23 vjet.

Kur filloi koncerti, si[ e ka zakon Bob Dylan që del në skenë dhe e thotë vetëm një “hello” apo “good evening” dhe fillon të këndojë, unë prisja t’i këndonte edhe ato hite.

E këndoi këngën e parë, këngën e dytë, këngën e tretë…, kurrë në jetë nuk i kisha dëgjuar ato. E unë edhe më tutje prisja hitet e mia, që së bashku të këndoja. Por kot!!!

Ajo që më linte edhe më shumë përshtypje ishte se e tërë salla këndonte. Ata jo që i kishin dëgjuar ato këngë, por edhe tekstet i dinin krejt, sepse: ishin rritur me ato melodi; ishin rebeluar me ato këngë; kishin protestuar me ato tekste; sepse Dob Dylan’i ishte hero i tyre (i atyre gjeneratave).

Aty e kam kuptuar se ne, në Kosovë (Jugosllavi), nuk e kishim njohur Bob Dylan’in. Kishim kujtuar se e njohim, por realisht nuk e kishim njohur, ndoshta me pak përjashtime.

Dhe, ka po i lexojë reagimet e disa moshatarëve të mi (dhe disave edhe më të vjetër, të kohës së Tij) lidhur me Nobelin, po e shoh se as sot nuk e njohim Bob Dylan’in, “kingun e folk muzikës”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...