Published On: 9 Qershor, 2016

Biznesi i pasigurt, mbi 2.5 miliardë në banka

Qytetarët preferojnë ta mbajnë kapitalin e bllokuar

Sipas ekspertëve, për shkak të mjedisit të keq për biznes, qytetarët shumë më tepër po preferojnë që paratë e tyre t’i mbajnë në ndonjërën nga dhjetë bankat komerciale, ose që të investojnë në blerje në patundshmëri, sesa që të investojnë në hapjen e ndonjë biznesi të ri, shkruan sot Gazeta Kosova Sot

Klima jo e përshtatshme e të bërit biznes, që po mbretëron në Kosovë tash e më shumë se një dekadë, që kur  vendin ka nisur të qeveriste Hashim Thaçi, po vazhdon me ritëm të njëjtë edhe në kohën e Qeverisë së Isa Mustafës. Kjo situatë e papërshtatshme e bërjes së biznesit ka ndikuar që vetëm gjatë vitit 2016 në tërë Kosovën, deri më tash, janë mbyllur afër 1500 biznese të ndryshme. Ndërkaq, vitin e kaluar, 2200 ka qenë numri i bizneseve të shuara. Kryeshefi ekzekutiv në Agjencinë për Regjistrimin e Bizneseve, në kuadër të Ministrisë se Tregtisë dhe Industrisë, Gazmend Mejzini, ka thënë se bizneset e shuara kryesisht janë ndërmarrje të vogla të mesme apo biznese familjare. Këto shifra alarmante, sipas ekspertëve të ekonomisë dhe deputetëve opozitarë, kanë ndikuar që qytetarët tanë po ngurrojnë që të investojnë kapitalin e tyre në biznese të reja. Sipas ekspertëve, qytetarët shumë më tepër po preferojnë që paratë e tyre t’i mbajnë në ndonjërën nga dhjetë bankat komerciale, ose që të investojnë në blerje në patundshmëri, sesa që të investojnë në hapjen e ndonjë biznesi të ri.

Kursimet në banka, me normë simbolike interesi

Bazuar në të dhënat zyrtare të BQK-së, mësohet se në dhjetë bankat komerciale, që veprojnë në Kosovë, kursimet e qytetarëve të Kosovës në këto institucione kanë arritur në shumën mbi 2 miliardë e 600 milionë euro, me një normë të interesit prej vetëm 0.9 për qind. Po sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, dallimi i normave të kredive dhe kursimeve është 6. 5 për qind. Shifrat tregojnë se ka shpërputhje të thellë ndërmjet normave të kursimeve dhe atyre të kredive. Kjo, për faktin se, siç thonë ekspertë për çështje financiare, bankat kanë mjete të mjaftueshme për të zhvilluar veprimtarinë e tyre. Vlera e kredive në institucionet financiare në Kosovë ka arritur në mbi 2 miliardë euro, me normë mesatare të interesit 7.4 për qind. Kryetari i Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka, tha për ”Kosova Sot” se duke e pasur në konsideratë që ambienti i të bërit biznes në Kosovë në të kaluarën ka qenë i rëndë dhe i paparashikueshëm, me shumë procedura të ndërlikuara burokratike, atëherë është e natyrshme se qytetarët tanë kanë qenë ngurrues për përfshirjen e tyre në sektorin privat dhe njëkohësisht investimin e kapitalit të tyre në ide biznesi në Kosovë.

Pasiguria e madhe për investime

Deputeti i opozitës, Bali Muharremaj (AAK), vlerëson se bizneset e ndershme në vazhdimësi tash e një dekadë, por edhe me këtë Qeveri, po e pësojnë nga bizneset monopoliste dhe bizneset e pista, që janë të kapura nga politika ditore. Sipas deputetit Muharremaj,  për këtë edhe nuk duhet që të çuditemi fare se përse qytetarët tanë po preferojnë më tepër që t’i mbajnë paratë e tyre nëpër bankat komerciale, ose që të blejnë patundshmëri, sesa që të nisin biznes të ri. “Kjo, sepse ata janë në dijeni nga përvojat e bizneseve të ndershme se pas vetëm një viti ata do të jenë të detyruar që ta mbyllin atë biznes të ndershëm nga presionet e mafio-bizneseve të pista të lidhura me pushtetarët, që e duan haraçin e tyre, pasi që doemos duhet paguar atyre po deshe të mbijetosh”, theksoi ai. Sidoqoftë, ekspertë për çështje ekonomike tashmë sa herë kanë ngritur shqetësimin se me shuarjen e bizneseve, shuhen edhe vendet e punës, gjë që ndikon në rritjen e shkallës së papunësisë në Kosovë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...