Published On: 1 Qershor, 2016

Bizneset e reja, INSTAT: Ja çfarë preferojnë shqiptarët

Ndonëse nuk sjell më fitimet e dikurshme, sërish një e treta e bizneseve të reja të hapura në vitin 2015 ishin në sektorin e tregtisë.

Regjistri i ndërmarrjeve në fund të vitit 2015 numëron 152,288 ndërmarrje active, raporton INSTAT. Krahasuar me 112,537 ndërmarrje aktive në fund të vitit 2014, shënohet një rritje prej 26 %.

Ndërmarrjet me aktivitet ekonomik tregti, akomodim dhe shërbim ushqimor janë mbizotëruese në ekonominë e vendit, me 50 % të ndërmarrjeve gjithsej.

Në grupin e prodhuesve të të mirave ndërmarrjet me 50 e më shumë të punësuar janë të përqendruara në aktivitetin “Industri përpunuese”.

Grupi i prodhuesve të shërbimeve vazhdon të jetë mbizotërues në ekonominë shqiptare, e kryesisht aktiviteti tregtar. Aktiviteti ekonomik “Tregti” është I preferuar edhe në vendimmarrje për një aktivitet të ri dhe përfaqëson 27,3 % të ndërmarrjeve të regjistruara gjatë vitit 2015.

Rreth 90 % e ndërmarrjeve aktive janë ndërmarrje të vogla me 1-4 të punësuar. Pjesa më e madhe e tyre, 61,8 % janë ndërmarrje me një të punësuar.

Në qarqet Tiranë, Fier e Durrës janë përqendruar rreth 66,8 % e ndërmarrjeve aktive. Numri më I madh i ndërmarrjeve shënohet në qarkun e Tiranës me 54.237 ndërmarrje, ndërsa numri më i vogël në qarkun e Kukësit me 1.543 ndërmarrje.

Mbizotërimi i grupit të prodhuesve të shërbimeve është dukuri në të gjitha qarqet ku pjesën më të madhe e zë aktiviteti ekonomik “Tregti”.

Ndërmarrjet e huaja e të përbashkëta

Ndërmarrjet me pronarë apo bashkëpronarë të huaj zënë 3,9 % të ndërmarrjeve aktive dhe punësojnë

14% të të punësuarve gjithsej.

Ndërmarrjet e mëdha me pronarë apo bashkëpronarë të huaj ushtrojnë aktivitetin ekonomik kryesisht në: Call Center, Prodhim Veshje e Këpucë dhe Aktivitetet Bankare.

Ndërmarrjet e huaja e të përbashkëta janë përqendruar kryesisht në qarqet Tiranë dhe Durrës.

Ndërmarrjet me pronarë apo bashkëpronarë italianë dhe grekë përfaqësojnë 57,7 % të ndërmarrjeve të huaja e të përbashkëta.

Tendenca e ndërmarrjeve 2015

152.288 është numri i ndërmarrjeve aktive në fund të vitit 2015 krahasuar me 112.537 ndërmarrje active gjatë vitit 2014, nga të cilat 19.543 janë ferma të pajisura me numër identifikimi NIPT.

163.661 njësi lokale aktive numërohen në territorin e Republikës së Shqipërisë.
56.787 ndërmarrje aktive janë regjistruar vetëm gjatë vitit 2015, nga të cilat 5,6 % janë persona juridikë.
75 % e ndërmarrjeve aktive janë prodhues të shërbimeve; Aktiviteti ekonomik “Tregtia me pakicë përveç tregtisë së automjeteve dhe motoçikletave” 35.3 % vazhdon të jetë mbizotërues në ekonominë e vendit.
Ndërmarrjet e mëdha me 50 dhe më shumë të punësuar zënë 1,1 %, por kontributi i tyre në punësim llogaritet të jetë 46,2 %.
3,9 % e ndërmarrjeve aktive janë ndërmarrje të huaja e të përbashkëta, nga ku 57,7 % e tyre janë me origjinë Italia e Greqia.
31,3 % e ndërmarrjeve aktive administrohen ose drejtohen nga femrat.
37 % e ndërmarrjeve aktive e kanë filluar aktivitetin ekonomik para vitit 2010.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...