Published On: 5 Janar, 2016

Bitër Dehalla një yll i pa shuar i çështjes kombëtare anëtar i NDSH

 

Image result for abas fejzullahu

Deri më sot është vërtetuar se në të shumten e rasteve shumëveprimtar të çështjes kombëtare të organizuar ashtu siç kanëditur e mundur në kushtet dhe rrethana të jashtzakonshme, nëpër grupe dh organizata politiko-ushtarake për të mbrojtur çështjen madhore kombëtare, janë sakri- fikuar deri në flijimin e jetës për lirin dhe pavarësin e Shqipërisë Etnike, çoft në luftë të drejtëpërdrejtë me okupatorët serbosllavë dhe grek..!

Nëpër burgjet e tyre të tmerrshme pas arrestimeve të bëra individuale, në  grup apo dhe në masë, në  mënyrë  të  planifikuar paraprakisht, kanë  filluar masta dhe ndëshkimet  e ndryshme, si keqtrajtimet fizike dhe psiqike nga më të ndryshmet dhe më çnjerëzoret, deri te plagosjet, gjymtimet, kastrimet, therrjet, varrjet, masakrimet dhe pushkatimet me dhe pa gjykime me të vetmin arsyetim, pse kanë lindur dhe janë shqiptarë, pse kanë  mbrojtur me dinjitet parimet e veprimet e tyre të drejta në mbrojtjen e Shqipërisë Natyrale që do të thot kanë ra në kundërshtim me pushtuesit Serbo-sllavë dhe Grek.

Shumica prej tyre tani më kanë kanë ndërruar jetë, dhe ka shumë pak të dhëna të  publikuara apo ka edhe nga ata pa të dhëna fare lidhur me bamet e tyre dhe sakrificat e bëra për çështje kombëtare.! Është obligim dhe detyrë për grumbullimin, kujdesin dhe publikimin e të dhënave për secilin që deri më tani s`është bërë apo është bërë pjesërisht.

Me këtë rastë po bëjmë një përpjekje dhe nismë për të ndriçuar aq sa është e mundur sipas të dhënave që kemi arrijtur ti grumbullojm, për atdhetarin e shquar dhe të devotshëm icili me besnikëri, krenari dhe guxim i shërbeu çështjes kombëtare deri sa ndrro jetë shumë i nderuari, zotëri BITËR  DEHALLA.

Fatkeqsisht mungojnë shumë të dhëna, për të shkruar e treguar në mënyrë sa më gjithëpërfshirëse dhe reale për jetën dhe vepren e tij, ashtu siç duhet dhe si e meriton i nderuari Bitër Dehalla. Por,  me shpresë se në të ardhmen me ndihmen e miqëve, shokëve, familjarëve dhe dashamirëve, kjo zbraztësi do të plotësohet aq sa është e mundur.!

Është për keqardhje, për mosinteresimin e shokëve, miqëve dhe familjarëve për dërgimin e të dhënave, të kërkuar përmes pyetsorit të shpërndar, duke lënë pas dore si një papërgjegjësi dhe obligim se do ta  bëjnë, por duke lënë premtimin e sotem për nesër, e pastaj edhe tue harruar për premtimet, si japin të dhënat  që kanë  mundësi për t`i dhënë.

                BITËR DEHALLA lindi në Prizren më, 2 nëntor 1929 në familjen Dehalla tradicionalisht e njohur si familje me mjeshtëri për punët me argjendati si shumë Prizrenas që mirrenme këtë zeje dhekanë shitore apo punëtori, e Bitri nga kjo familje i njohur si atdhetar i devotshëm për Shqipërinë  Etnike.

I arrestuar sipas të dhënave të punëtorit që ka punuar si milic në Prizren në  vitin 1950  Mikel Ndreca, i cili dhe ka banuar në shtëpin e Tom Mjedes, i cili aso kohe është  burgosur ndërsa për Bitrin thot se ka  dëgjuar poashtu se është burgosur, i cili ndodhej në shërbimin ushtarak diku në Maqedoni dhe pastaj i dënuar në Prishtinë si anëtarë  i grupit : ”Lidhja  e  Prizrenit ”më, 1950-II-18 me 15 vite burg të rëndë. Burgun e vuajti në burgun famkeq të Nisht të okupuar nga Serbosllavët, qytet ky i Dardanisë  së  lashtë.

REGJISTRI  I  GRUPIT  ”LIDHJA  E  PRIZRENIT ” TE  DENUAR  ME  SHUMË  VITE  BURGIMI  TË  RËNDË  NGA  GJYKATA  NË  PRISHTINË  TË  ARRESTUAR  ME   1950-II-18

 

Nr. Emri  dhe  mbiemri  i anëtarëve Përgjegjësi Denimi me  burg
1. Shaban         Durguti kryetar 20 vjet burg
2. Mustafë         Nixha nënkryetar 20
3. Jakup            Muqeziu 20
4. Shaban         Mazrreku 20
5. Zekë              Bajraktari 17
6. Tom ë            Mjeda 15
7. Nezir              Hoti 15
8. Biter               Dehalla 15
9. Isuf                 Dellova 12
10. Arif                  Hoxha 12
11. Islam               Fishari   6
12. Gjokë              Spaçi   6
13. Shehide          Kabashi   6
14. Zenelabidin    Kabashi   6
15. Zeqir              Xhambazi   6
16. Halil                Mazreku   4
17. Sefë                Bajraktari   4
18. Rifat                Saraqi   4
19. Shemsi            Gashi   1
Gjithsejt  për  19
 veta u  dhan  burgë: 209 vite burg

 

Kujtime:

ARIF HOXHA

Kujtimet  e  Arif Hoxhës  për Biter  Dehallen

B. Dehalla

Arif Hoxha, anëtar i NDSH dhe i grupit „Lidhja e Prizrenit“ sa herë që përmendej emri i Bitrit, apo edhe e pyesnin bashkëbiseduesit  e intere-suar  për te,  tue pasur parasysh njohjet për Bitrin, si bashkëveprimtar të njejtit grup dhe organizatë, me qëllime dhe veprime të përbashkëta, Arif Hoxha, fliste me nderimin më të madhë për figuren e tij atdhetare, sidomos për qëndresen dhe vendosmërin gjatë keqtrajtimeve në burgun e Nishit.

Arif Hoxha, tregonte se: atdhedashuria, vendosmeria, guximi dhe krenaria kombëtare e Bitër Dehallës, kanë qenë shembull për të tjerët dhe jo vetem që s`u përkul asnjëherë, por qëndroi i pathyeshëm gjithnjë dhe asnjëherë s`pranoi as të bëjë ankesë apo lutje për zvoglimin e dënimit me burgim të rëndë, bile këshillat dhe sygjerimet në këtë drejtim i kundër- shtonte rrept.(Nga biseda e autorit të këtij punimi me atdhetarin  Arif Hoxha në vitin 1982, gjatë  ndejes në oden e tij në Randobravë)

Nga shokët Bitrit gjatë trajtimit të temave nga e kaluara e popullit tonë për vuajtje nëne pushtim e robri, dhe kujtimet e rrëfimet lidhur me  përpjekjet  për liri e pavarësi nga atdhetarët e ndryshem, autorit të këtij shrimi i kujtohen bisedat e shokëve të Bitrit si( Arif Hoxhës, Pashk Laçit,  Hvëz Jakup Muqezit etj) të cilët flisnin aq me përkushtim e nderim ndaj qëndrimeve dhe veprimeve të Bitrit  në burgiun e NISHIT, me rastin kur aso koh një ish funksionar (I Serbisë) si pergjegjës në Kosovë u ka mbajtur fjalim të burgosurve shqiptar në Nish, ku mes tjerash ka folur lidhur me  Jugosllavinë, bashkim vllaznimin dhe se Kosova  ashtë pjesë e Serbisë e Jugosllavisë etj…?

Po sa e ka perfunduar fjalimin (zyrtari serb nga Serbia), Bitri ka dalur shpejt e shpejt si vetëtima në foltoren ku ka folur paraprakisht zyrtari serb, dhe ju ka drejtuar në foltore të burgosurve shqiptar në gjuhën shqipe mes tjerash me këto fjalë:

”…Vllezër, kjo se çfar na foli zyrtari serb është grrenë e pa vërtetë…Kosova  kurrë s`ka qenë e Serbisë  e as e Jugosllavisë, e as ska  për të qenë, Kosova ka ken dhe kam e ken edhe asht pjesë e Shqipnisë, Serbia asht pushtuese…“ në ndërkohë pasi kanë kuptuar miliciaj siq tregonin shokët e Bitrit se për çfarë po fliste Bitri,  ata kanë dalur e kanë nderpre fjalimin e Bitrit, aq të shkurtër por shumë domethënës e përmbajtësor me vlerë e peshë për të burgosurit shqiptarë në ngritjen e moralit dhe qëndresën së tyre, me forcë e rrëmbejnë e dërgonë në  izolim në vetmi në çeli të burgut ku e keçtrajtojnë me ditë e jvë, por Bitri as që thehej e as që ndryshonte fare nga qëndriet e tija dhe vepriet..! Bitri haptas ju kunddërshtonte dhe me guxim e krenari  qfaqte urrejtjen ndaj armikut edhe në burg, kështu që për shokët e burgut ishte edhe krenari edhe forcë morale, fizike shpirtërore.Rrrëfimet e shokëve të Bitrit ishin aq emocionuese dhe frymzuese, për veprimet dhe qëndrimet e hapur kundër armikut serb si pushtues dhe në mbrojtjen e çështjes kombëtare me guxim  e vendosmëri në të gjitha rastet ku atij ju ka dhënë mundësia ta bëjë atë jasha dhe brenda në burg.

Sipas Kujtimeve të vëllezërve Kolë dhe Pashk Laçit nga Prizreni, gjatë bisedave me ta për pamjen e Bitrin  mes tjerash  thonin: Ka  qenë zeshkan për  kah pamja  dhe  në  burgun e  Nishit  për  qëndrimet  dhe  vendosmerin e tij parimore dhe mjaft  guximtare  e kanë  thirrur  edhe   me shtojcë  i zi, pra :Bitëri  i  Zi. Vllezrit Laçi, Kola, Pashku dhe Zefi, flisnin me admirim për veprimtarin e Bitrit dhe shpesh  përmendnin  shumë  emra  veprimtarësh të çështjes kombëtare nga Prizreni  e rrethina që kanë vepruar në NDSH bashk me Bitrin, nderimin  dhe admirimin që kanë pasur përqëndresen dhe veprimet e tyre për çështjen kombëtare..

Vllezrit Laçi, shprehnin mendimin e tyre, se duhet dhe është obligim që të shkruhet  e vërteta për, veprimtarin atdhetare të Bitër Dehallës dhe të tjerëve, këte ua kemi borxh të gjithë atyre veprimtarëve që vepruan dhe u sakrifikuan  për  çështjen  e  mbrojtjes së Shqipërisë Etnike.

Zefi, shprehte habin për mospërgjegjësinë e të gjithë atyre që e kanë njohu  Bitrin ma për së afërmi dhe tani ende heshtin të flasin e rrëfejnë për te dhe  bamet e tija, këte se kuptoj, apo ndoshta ende kanë frikë nga UDB-ja ku ta  dish ?

Autori  i Fjalorit: FJALOR FJALËSH E SHPREHJESH TË HUAJA

MIKEL NDRECA

Jep disa të dhëna interesante lidhur me Bitër Dehallën, për kohën sa ka punuar si,  edukator në burgun e Nishit (tani pensionist) siç shkruan në letren e tij  lidhur me kujtimet për Bitër  Dehallën  në vijim:

  „ DISA FJALË PËR  BITËR DEJHALLËN

Në vitin 1950 isha me shërbim në Prizren. Punoja në milici dhe bano- ja në  shtëpinë  e Tom Mjedës  në një dhomë  mbii derën e oborrit. Tomën nuk e njihja as nuk e shihja fare.

Meqë isha në uniformë, aisigurisht i shmangej takimit me mua. Një ditë  vere, kur u ktheva nga puna , mora  vesh se Tomën e kishin  burgosur. Në  atë kohë unë dhe  një  shok imi ishim të caktuar si roja sigurimi në UDB-e. Ne dinim për disa burgosje që bëheshin në Prizren, por nuk dinim se kush janë ata njerëz, as që i shihhnim. I merrnin në pyetje zakonisht natën dhe për dalë nga podrumi e në zyre të operativistëve kishte një derë të posaçme. Si përgjegjës i burgut ishte një goran me emrin Safet dhe jo fort burrë i  mirë, prandaj ne nuk kishim çasje në bodrum.

Pas një kohe, nuk di sa, dëgjova se ishte burgosur edhe Bitër Dejhalla, i  cili  ndodhej në  shërbimin ushtarak diku në  Maqedoni. Bitrin  nuk e njihja fare, por, për sa më  kujtohet tani, për burgosjen e  tij më  pat  njftuar vëllai i  tij Nika. Bitri u dënua me 17 vjet burg të rëndë për vepër penale ”bashkim kundër popullit e shtetit ” që konsiderohej vepra më  e rrezikshme.

Unë nuk kam qëndruar shumë në UDB dhe jam kthyer në stacion të  milicisë. Në fund të gushtit 1951, jam demobilizuar dhe nuk di se kur është  dënuar ai grup.

Në shtator të vitit 1959, pasi e kisha kryer Normalen në Prizren, jam transferuar në Kazamatin e Nishit si edukator. Më kishte porositur  Nik Dejhalla të kujdesem  për  Bitrin dhe të bëj çmos për të  ” urtësuar ”se, siç  tha Nika, nuk ishte i rehatshëm dhe i disiplinuar.

Më tha se po e maltretojnë, po ia ndalojnë vizitat, paketat në ushqim  që ia dërgonte  familja dhe po e dënojnë me izolim.  Këtë porosi e mora me seriozitet, por nuk dija ende se çka e si do të punoja, a do të kem mundësi për të  kontaktuar me të.

Pasi u adaptova pak në vendin e  ri, u njoftova me kolegët tjerë, ishin të gjithë serbë, por më pranuan mirë. Një ditë më pyeti shefi i grupit të  edukatorëve nëse kam ndokenë te njhoshëm në burg. I thash se i kam nja dy miq që përgjigjen për vrasje. Kjo nuk ishte e rrezishme. Ia thash emrin e tyre.Më tha se i di dhe se janë mjaft të disiplinuar. Vazhduam me  biseda dhe ndër të tjera më pyeti a mos e njoh Bitër Dejhallën nga Prizreni. I thash Bitrin nuk e njoh por ia njoh familjen dhe me vëllain e tij Nikën kam edhe shoqëri. ” Shumë mirë –më tha –ti  mund të ndikojsh shumë në riedukimin e  tij. Ai është mjaft i parehatshëm dhe i pa disiplinuar, nuk po ndihmojnë shumë as masat ndëshkuese, që nuk është qëllimi ynë, ne duhet t`i ndihmojmë dhe ta riedukojmë e ta kthejm si qytetar të nder- shëm në shtëpi ”.

Para meje aty ka qenë edukator Mustafa Qavolli, të cilin e njihja edhe përpara si oficer të  UDB-ës, kur isha në Prizren. Edhe Mustafa më  pat lënë disa porosi rreth punës që kam për të kryer, por asgjë konkre- tisht.

Pas pak kohe, pasi mora pëlqimin e shefit, vendosa ta thëras Bitrin sa për ta njohur. U njoftuam për herë të parë. I thash pse unë  nuk të njoh ty, qeshi, nuk kam pas dëshirë, më tha. E pyeta si po kalon, apo të vizi- tojnë prej shtëpie dhe  a ke ndonjë problem. Më tha se e kanë marrë në sy për të keq dhe tani askush  nuk mund t`i bindë ndryshe. Më tha se nuk bën problem, nuk grindet me askë, me të dënuarit e çon shumë mirë,  e donë , e respektojnë etj.  Vërtet, aty  ishte  dhe problemi. Pse  e donë, pse e respektojnë, çka bënë ai që të jetë i dashur dhe i respektuar prej të burgosurve të tjerë. Për këtë çështje u interesova edhe te kolegët. Më thanë se ashtu është, por ai çdo të dënuar të ri që vjen, e merr dhe e  ” përpunon ”, i ndihmon dhe materialisht dhe e bënë për vete. Me një fjalë  Bitri kishte marr etiketën e njeriut  shumë të rrezikshëm. Ky mendim mbretëronte tek të gjithë personeli i burgut. Sipas vlerësimit tim, me  qëndrimin e personelit jo vetëm që nuk kishin arritur ta ” disiplinojnë ” poe e  kishin egërsuar edhe më tepër.

Jam përpjekur ta afroj, të krijoj një besim të sinqetë tek ai, sepse konsideroja që ai nuk bënte kurrfarë ekscesi që nuk i  kishte hije, nuk denonconte askë, kishte qëndrim parimor, e dinte se ku është, por, siç dihet, parimi nuk është i pëlqyeshëm për atë ambient.

Kam vërejtur, e atë e ka dëshmuar edhe pasi është liruar nga  burgu, se kishte krijuar një bindje për mua se kam dëshirë e qëllim për t`i  ndih- muar. Sa ka qenë me mua, nuk më kujtohet të jetë dënuar me ndonjë masë. Mund të them me plot bindje se Bitri është ruajtur prej meje që të mos më dëshprojë. Nuk më ka thënë kurrë dhe as unë nuk di që të jetë rrahur ndonjëherë prej gardianëve, së paku jo sa ka qenë me mua. Vërtetë gardianët përdornin shpeshherë  shkopin krejtsisht legalisht, por  kundër të cilëve përdorej shkopi  ishin fundërria e burgut. Bitri nuk ishte i  tillë, nuk i takonte asaj kategorie dhe nuk e çonte veten në atë  shkallë.

Në mars apo prill të vitit 1962, qeveria jugosllave shpalli një amnisti për një kategori të dënuarish. Amnistia e përfshinte edhe Bitrin me shokët e tij, më kujtohet Tomë Mjeda, një me mbiemrin Hoxha, por  atëherë është amnistuar i tërë ai grup.

Atë ditë që u liruan, u sollën në një sallë të madhe në drejtorin e burgut, ishim te pranishëm edhe ne edukatorët dhe personeli tjetër. Drejtori i burgut iu drejtua me një fjalim të shkurtër të amnistuarëve  duke u ” dëshiruar ” rrugë të mbarë, sepse ata me qëndrimin dhe sjelljen e tyre  e kanë merituar lirimin. Por, në atë  fjalim, që më kujtohet si sot, nuk e la pa e përmendur veçanërisht Bitrin, duke thënë: ” Posaçërisht po i drejtohem Bitër Dejhallës, se për të do të ketë vend prapë në këtë  burg, pra le të mendoj mirë ” .

Vërejtje: Për Bitrin mund të flasë më  shumë Mustafa Qavolli, sepse ai ka  qenë  oficer i UDB-së kur është burgosur grupi i Bitrit, dhe ka qenë  edukator në  Burgun e  Nishit deri me shkuarjen time atje.

 

Prishtinë, 25.gusht 2006.

Mikel   Ndreca  ”

Origjinali  i  Letrës  së  shtypur  në  tri  faqe me makine derguar nga  Mikel  Ndreca skanua:

 

Ndërsa  sipas  kujtimeve  dhe  të  dhënave  që  Engjëll   çeta  i  tregon  lidhur  me  Bitër Dehallen janë: Se  ka  qenë  shumë  kategorik, parimor  i  drejt  dhe  i vendosur.

S`ka  pranuar të  bëj lutje as  ankesë  kundër dënimit të shqiptuar perj 15 vitesh burgim të rënddë. Edhe pse shpesh ka pasur kërkesa dhe sygje- rime për të bërë ankesë, ai i ka kundershtuar me vendosmëri si të pa  pra- nueshme për te.

Pas amnestimit dhe lirimit nga burgu, të njejtën ditë siç rrëfen Engjëll  çeta  po sa arrin në Prizren, vazhdon rrugën për në Gjakovë për të  marrur pjesë në Ditën e Shën Ndout në kishën e atjeshme, ku aty përsëri arrestohet,  mirpo me ndihmen e miqëve lirohet dhe kthehet në Prizren për të festar  ditën e Shën Ndout në shtëpin e kushëririt të vet Anton çuprianit.

Është interesant se si ky arrestim përputhet me fjalët e drejtorit të burgut të Nishit në ditën e lirimit të të burgosurv të grupit: ” Lidhjes së  Prizrenit ”   ku e paraqet në letrën e tij të kujtimeve edukatori aso kohe në burgun e Nishit. Mikel  Ndreca në  letrën e  sipër shënuar :

”…   Në  mars apo prill të vitit  1962, qeveria  jugosllave shpalli një amnisti pë një kategori të dënuarish. Amnistia e përfshinte edhe Bitrin me shokët e  tij, më  kujtohet Tomë Mjeda, një me mbiemrin Hoxha, por atëherë është amnistuar i tërë ai grup.

          Atë ditë  që u liruan, u sollën në një  sallë të madhe në drejtorin e burgut, ishim te pranishëm edhe ne edukatorët dhe personeli tjetër. Drejtori i burgut iu drejtua me një fjfalim të shkurtër të amnistuarëve  duke u ”dëshiruar ” rrugë të mbarë, sepse ata me qëndrimin dhe  sjelljen e tyre  e kanë merituar lirimin. Por, në atë  fjalim, që më kujtohet si  sot, nuk e la pa e përmendur veçanërisht Bitrin, duke thënë: ” Posaçërisht po i drejtohem Bitër Dejhallës, se për të do të ketë prapë vend në këtë  burg, pra le të mendoj mirë ” .

Bitri  ndrroj jetë më 1977, pas  një ndeshje  komunikacioni në  Kroaci:

 

NGA KUJTIMET E HAXHI HAFËZ  JAKUBIT-MUQEZIUT-DUKAGJINI

NGA PRIZRENI PËR BITER DEHALLËN

 

HAFËZ  JAKUBI, nga Prizreni, me profesion hoxhë, imam xhamie, i nderuar dhe i çmuar shumë nga i gjithë grupi i të burgosurve i njohur si grupi: ”Lidhja e Prizrenit”po i nderuar edhe nga qytetarët e Prizrenit rrethinës e më gjërë.

Autori i këtyre rrjeshtave në muajn brymor( nëntor), të vitit 2006 përmes telefonit nga kurbeti (Zvicëra), zhvillon një bisedë me atdhetarin e shquar dhe shokun e ngusht të veprimtarisë dhe të burgut po edhe bashkqytetarin e Bitër Dehallës, i cili  lëngonte nga sëmurja dhe pasojat e jetës dhe burgut z.Haxhi Hafëz Jakub-Muqeziu-Dukagjini nga Prizre- ni, i cili  ka qenë poashtu i dënuar në të njëjten kohë me 20 vite  burgë të  rëndë, edhe pse në gjendje të rëndë shëndetsore, biseda e zhvilluar me telefon nga Zvicëra mes  tjerash  përgjigjet në  pyetjet e parashtruara, lidhur me kujtimet e tija për Bitrin si shok dhe bashkëqytetar dhe bashkëveprimtar ishin pergjegje shumë konkrete dhe shumë prekëse në disa raste. Pasë pyetjeve lidhur me shëndetin, që poashtu pergjegjej se e ka të rënduar dhe tashma s`mundet me shkruar e pergjegjur pyetjeve te dërguara me shkrim lidhur me Bitrin…

 

JU keni qenë në burgun e Nishit sikurse edhe Bitër Dehalla, keni qenë  bashk në  një grup në OrganizatënNDSH, që keni zhvilluar veprimtarin e juaj për mbrojtjen e Shqipërisë Etnike, çfarë mund të  na  thoni për  Bitrin  si  shok dhe bashkëveprimtar e bashkqytetar  tuajin ?

Jakub Muqeziu: Po e kami qenë shokë si para  burgut  gjatë  burgut, pas burgut, deri sa Bitri ndërri jetë nga  fatkeqsia në komunikacion në Kroaci-Rjekë…

Bitrin e kam njohur mirë, se kemi qenë shokë e bashkëpunëtor e veprimtarë kundër pushtuesit serb..Ka qenë: i vendosur, besnik, trim dhe shum i afërt me shok. Në burgun e Nishit ka qen i pathyeshëm nga  keqtrajtimet e shkieve.

Pyetja:

Kam dëgjuar se kur keni dëgjuar për humbjen e  jetës  në  fatkeqsi  të  komunikacionit  në  Kroaci Rjekë, këte  e keni  përjetuar me  dhimbje ?

 

Po, se e kam pasur shok qe si gjindet shoqi.

Kam dëgjaur se Ju keni shkuar nga Prizreni për t`ia bërë nderimet e fundit në  Rjekë të Kroacisë?

Po,  kam  shkuar se e kam pasur shok ore, vazhdoj pak si me ngritje zëri e me vështërsit që i kishte me shëndet , po unë kisha me ju thënë  juve mirë  që po na  pyesni, por unë  jam me shëndet  bukur  i  rënduar, kam marrur  poashtu edhe një pyetsor të derguar nga Ju që ma ka sjellur Zef  Laçi, dhe  po të bëjë më mirë do pergjegjem me shkrim siç i kam premtuar edhe Zefit. Kështu që pas dëshirave të shpreura për përmirësim shëndetsor ndeprem biseden, me arsye dhe mirëkuptim për gjendjen e tij shëndet- sore dhe emocionale .

HOXHA  ME FLAMURË KOMBËTAR NGA PRIZRENI NË RJEKË TË KROACISË..

Sa herë që kam pasur rastin, në ndeje të ndryshme ne Prizren, e rrethinë, kur bisedat kanë rrjedhur lirshëm e herë herë edhe  qëllimisht  me bashkëbiseduesit me veprimtarin e çështjes kombëtare Arf Hoxhën, nga Randobrava e Rahovecit, apo me qytetar e zejtar të Prizrenit,  si Pashk Laçin dhe vëllezrit e tij Kolën dhe Zefin, e kur bëhej fjalë për atdhetarët e organizatës NDSH, në veçanti për Bitër Dehallen, s`kalonte pa e përmendur, Haxhi Hafëz Jakub-Muqeziu-Dukagjini nga Prizre- ni

Përmendnin shkuarjen e tij nga Prizreni në Rjekë të Kroacisë për të marrur pjesë në varrimine Bitrit, si hoxhë me kerrin e tij (Wolswagen), e ka marrur Flamurin kombëtar me veti, ka shkuar dhe ka  marrur pjesë  në varrimin e  tij duke e mbuluar trupin e pa jetë të Bitrit me Flamurin Kombëtar, me 6 qershor 1977,( ku Bitri humbi jetën tragjikisht në një fatkeqsi komunikacioni në  Rijekë të Kroacisë, ku banonte me vëllezërit  dhe familjaret e tij), kështu flitej e flitet në Prizren e rrethin, për trimërin e hoxhës, pa u trembur fare nga  pasojat që ka mundur me i pasur nga  regjimi sllavo komunist i asaj  kohe. Pra ai me veprim konkret dëshmon se për te Bitri ka qenë bashkëveprimtar, shok e vëlla i idealit të përbashkët që ka dëshmua besnikërin e dhën dhe betimin kur janë betuar si anëtar të organizatës në Flamurin Kombëtar, në Bibel e Kuran dhe revolen pranë. Por  në  Prizren  flasin  me  admirim  për  veprimin e  guximshëm  të  Hafëz Jakubit .

Hafëz Jakub Muqeziu-Dukagjini  poashtu ndërroi jetë  dhe u varros më 12 dhjetor 2006 në Prizren vetem një muaj pas bisedës së zhvilluar të autorit të këtij punimi me telefon me  të  ndjerin.

 

Në familje të Bitrit kanë qenë, katër vëllezër dh një motër.  Sipas të dhënave,ka lënë

pas: bashkëshortën çeçilin me tre fëmijë  të  cilët  jetojnë  në  Pula të  Kroacisë.

 

Burimi  i  të  dhënave  dhe  Literatura :

  • E dhjathta  Shqiptare në mbrojtje të Shqipërisë Etnike nr.3 fq. 412/ 413.
  • Kujtimet nga  bisedat e zhvilluara të  A.F me bashkëveprimtarët  e Bitër Dehallës poashtu më  tani  të  ndjer :(z.Arif Hoxhën dhe Haxhi Jakub-Muqeziu-Dukagjini.
  • Kujtimet e Mikel Ndrecës :” Disa fjalë për Bitër Dehallën” të  datës 25 gusht 2006.
  • Kujtimet-ndihmesa  në  grumbullimin e të  dhënave  nga  vëllezrit: Kolë  e Zef Laçi  nga  Prizreni .
  • Të  dhënat  nga Engjëll çeta, avokat  nga  Prizreni.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...