Published On: 23 Gusht, 2016

Bexheti

(Skicë)

Çdo ditë Bexheti e fillonte ditën e punës pa ngrënë mëngjes. Ai e hapte çdo ditë raftin e drunjtë të bukës, por rafti ishte pothuajse bosh.
Në raft kishte bukë misri të ftohtë akull, të fortë që nuk e shponte as plumbi. Kishte një kavanos qelqi me kripë të zezë, një shishe vaj luledielli, ndonjë qepë. Bexheti vetëm e hapte dhe mbyllte raftin, pastaj nisej për punë shpejt sepse nëse vonohej mjerë veshët çfar i dëgjonin nga brigadierja.
Orari i fillonte me lindjen dhe perendimin e diellit, sipas sitnës pushimi i drekës ishte një orë në dimër, dy ose tre orë në verë që ishte dita më e gjatë.
Puna në kooperativë ishte e rëndë, normat e punës ishin të larta dhe të vështira për t’u realizuara.Bexheti i bënte të gjitha punët e bujqësisë, punonte me bel në tokat ku nuk hynte traktori, prashiste misër, korrte grurë në pikun e vapës. Ai vadiste misër, natën edhe ditën, me këmbë në ujë se nuk kishte lek për të blerë çizme. Kur misri rritej, Bexheti përveç këmbëve që i kishte gjithmonë në ujë, trupin e tij e mbulonte edhe pluhuri dhe bloza e misrit, që ishte rritur më i gjatë se trupi i Bexhetit. Megjithse Bexheti ishte i ri dhe i fuqishëm, në shumicën e kohës nuk e realizonte dot normën, kështu që edhe lekët që merte ishin të pamjaftueshme, për të blerë atë çfar i duhej në jetën e përditshme. Bexheti nuk mund të blente rrobat që i nevoiteshin edhe për punë, e jo ma për të dalë në qytet apo në ndonjë rast feste apo dasme etj. Shpeshherë Bexheti kur kishte kursyer ndonjë lek, merte torbën dhe dilte në qytet.Shkonte së pari te dyqani i bukës
me shpresë se do të blente ndonjë bukë gruri, gjithmonë merte të njejtën përgjigje, nuk e ke emrin në listë. Pastaj i drejtohej ushqimores mbase gjente ndonjë kilogram miell gruri, por edhe këtu nuk
i dilte emri në listë.Kërkonte ndonjë herë rrallë kur kishte lek, vaj ulliri që ishte me pakicë edhe i shtrejntë, edhe këtu lista. Shkonte te dyqani i mishit dhe bulmetit, këtu ndonjëherë shitësit i jepnin
shëllirën e djathit kur kishin. Ndodhte ndonjë herë që Bexheti takonte ndonjë fëmijë të shkathët qytetar, i jepte një dhjet-leksh tepër dhe blente ndonjë bukë gruri. Kur kthehej në shtëpi me ndonjë bukë gruri apo bidon me shëllirë djathi, fëmijët e Bexhetit hidheshin përpjetë nga gëzimi.
Bexheti shpesh herë dialogonte në heshtje me vetveten, si ka mundësi që ne fshatarët nuk kemi bukë gruri, milell gruri, vaj ulliri, djathë, mish, të gjitha këto në fshat bëhen. Ku shkon gjithë ai grurë, mish, qumësht, ullinjtë. Kudo në çdo vend të dukshëm, shkruhet parulla, ta bëjmë fshatin si qyteti, ku është barazia këtu? Të gjitha këto Bexheti vetë i mendonte, por nuk i shprehte dot, se e pësonte si një bashkëfashatar i tij, që e burgosën,vetë se tha që nuk po i mbaj dot fëmijët as me bukë misri. Kur u rrëzua sistemi komunist, edhe Bexhetit si gjithë të tjerët i buzëqeshi fytyra. Ndryshoj sistemi, ndryshoj koha, ndriçojnë më fort rrezet e diellit, ikën ato re të zeza që na pengonin rrezet e dritës së diellit. Bexheti nuk ka nevojë të shkojë me torbën në krah nëpër dyqanet e qytetit, sepse çdo gjë tani e ka në fshat, në shtëpinë e tij nuk i mungon asgjë. Nuk i mungon buka as mielli i grurit, as mishi, vaji i ullirit e djathi. Bexheti nuk flet më me vete, por e ngre zërin, ju thotëbashkëfshatarëve, punoni toka se janë të juajat, ruani bagëtinë, se janë të juajat, punoni se mundi e djersa nuk ju shkon kot……

@Xhavit Gasa

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Arifi thotë:

    Nji e vertet e hidhur dhe disa ende thonë se komunizmi ishte i mirë për ne shqiptarët !

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...