Published On: 6 Korrik, 2016

Beteja e Loxhës, shpartallimi i forcave serbe, ato iknin në panik

 

Beteja e Loxhës, beteja e parë në të cilën njësitet operative të UÇK-së të udhëhequra nga MBRK-FARK-u, shpartalluan forcat serbe. Beteja u fitua, Loxha u çlirua.

Shkruan: Major Nazif Ramabaja
Para tetëmbëdhjet viteve në Loxhen krenare u ndeshen dy ushtri, njëra okupuese dhe gjakatare, ndërsa tjetra e quajtur shekullore dhe çlirimtare, me këtë njësitet operative të UÇK-së të udhëhequra nga Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kosovës – FARK-u shpartalluan forcat ushtarako-policore dhe paramilitaro-mercenare serbe, beteja u fitua dhe Loxha përfundimisht u Çlirua.
Botërisht dihet se Loxha është i pari dhe i vetmi fshat në Kosovë i çliruar në të njëjtën ditë kur edhe u pushtua nga soldateska serbe.
Për opinionin tani më është e ditur se provokimet para se të fillonte beteja e Loxhës filluan gjatë vizitës ditë më parë që i bëri kryeçetniku Vojsllav Shesheli fshatit Gorazhdec në çerdhen e nacional-shovinizmit dhe fashizmit serb dhe vënia e punktit policor të Loxhës, vendit kontrollues ku policia serbe bënte patrullime, bastisje dhe maltretime.


Taktika, strategjia, operatika dhe doktrina e Sun Tzu-s e para 2500 viteve
Kur jemi te Sun Tzu-ja, ai është strategu që bëri në fshehtësi përdorimin e një ndër doktrinave më të vjetra ushtarake, e cila përdoret edhe në ditët e sotme, e njohur si doktrina e Sun Tzu-së para 2500 viteve, e cila ka të bëjë me bashkërenditjen, bashkëveprimin dhe koordinimin e hapjes së sistemit të zjarrit.
Strategjia e tillë ishte përdorur në betejen e Loxhes me hapjen a zjarrit nga të gjitha mjetet ushtarake (armët) që posedonim në moment të caktuar dhe kohëzgjatje, e cila e bëri të kuptoj armikun, pra forcat serbe se kishin hasur në njësi të rregullta operative të UÇK-së mirë të organizuara dhe të ushtruara, të udhëhequra nga oficer të karrierës dhe profesionist.
Radiolidhjet serbe kishin dhënë një shifër të egzagjeruar të numrit të forcave tona 3000-5000 pjesëtar të armatosur, gjë që nuk i përgjigjej realitetit, por ky egzagjerim bazohej në fuqinë sulmuese dhe taktikën e përdorur gjatë luftimit, të cilat ishin të panjohura deri atëherë për forcat serbe ku shkaktoi frikë dhe panikë në mesin e tyre.
Morali tepër i lartë dhe vendosmëria për të ngadhnjyer, fituar ishin të pranishme prej momentit të intervenimit e deri te përfundimi i luftimeve.
Konfiskimi i nji sasie të madhe armësh, mjeteve shpërthyese – eksplozivit, minave, mjeteve ndërlidhëse –motorolave, të cilat shërbyen gjatë gjithë luftës nëpërmes së cilave u bë e mundur hyrja në sistemin komandues dhe deshifrimin e sistemit të mbrojtjes kriktike. Humbje të mëdha të potencialit njerëzor dhe ushtarak që pësoi armiku me një proporcion 1:4 deri në 1:10 të vrarë, plagosur dhe lënduar në favor të forcave tona.


Njësitë operative të UÇK-së nën udhëheqjen e Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës FARK-ut, në formacionet e tyre kishin të formuar njësitin për intervenime të shpejta dhe për herë të parë dëgjohej për një njësit të tillë.
Fillimisht me urdhërin e komandantit Tahir Zemajt për intervenim në fshatin Loxhë është bërë përzgjedhja e luftëtarëve nga ana ime për intervenim nga batalioni i parë i brigadës 134-të, në fazen e parë përgatitore dhe përleshjes me soldateskën serbe, komanduan ushtarakët e karrierës:
Nazif Ramabaja komandant i njësitit dhe vartësit e mi Esat Ademaj e Faruk Xhemajli dhe 40 ushtarë mirë të stërvitur në Papaj të Tropojes dhe që kishin marrë pjesë në luftime në Kosovë, pra kishin përvojë lufte.
Me aktivizimin e urdhërit operativ për intervenim nga ana e komandantit Tahir Zemaj, njësitet operative të UÇK-së të ndihmuara nga forcat e fshatit Loxhë, posaçërisht vlen të përmendim Shemsije Shalën (Shema), e cila dha kontributin e sajë përveç me pushkë, në dorë përgatiti ushqim për të gjithë pjesëmarrësit e betejës së Loxhës.
Përveç banorëve vendës në këtë betejë morën pjesë edhe fshatrat përreth (Strelci i ulët, Kodradiqi me luftëtarë, ku e njoha për herë të parë, Zymer Faik Sefajn, pastaj fshatrat Raushiqi, Kosuriqi, Rashiqi, Krusheci, Duboviku me Sinan Shalën, Gllogjani, Zllapeku, Prapaqani, Qyshku, Jabllanica, Buqani, Vranoci etj) zmbrapsëm forcat ushtarako-policore dhe paramilitaro-mercenare serbe, të cilat e mbanin nën kontroll fshatin ku ishte stacionuar autoblinda në afërsi paralele me shkollën dhe mëpastaj në mbrendësi deri te xhamia e fshatit.
Ne pastaj filluam aksionin sipas planit luftarak ”kurthi”. Qëllimi ynë ishte që nëpërmjet këtij operacioni të futeshin në grackë njësitet e armikut dhe me veprime anësore nga njësitet tona ti shkaktojmë armikut humbje të mëdha në njerëz dhe teknikë luftarake me të cilën edhe ia arritëm qëllimit.
Pas një lufte njëzet orëshe fshati Loxhë u rikthye dhe filluam të ushtronim kontroll me njësitet operative të UÇK-së të drejtuara nga Ministria e Mbrojtjes e RK e nën komandën e ushtarakut të parë madhor të avancuar në gradën major Tahir Zemës, ushtarakëve të lartëpërmendur dhe ushtarëve të këtyre njisive, forcave mbrojtëse të fshatit Loxhë e përreth dhe vullneterëve të ardhun në ndihmë.
Banorët e fshatit Loxhë duhen të mburren me faktin se ky fshat është i pari në Kosovë i çliruar në të njëjtën ditë kur edhe u pushtua nga soldateska serbe.
Me përzgjedhjen e kuadrit ushtarak, ushtarëve dhënien e detyrave dhe urdhërave për intervenim fillon aksioni i njësitit intervenues prej rajonit të grumbulimit në Prapaqan në tri faza deri te vija e shpërndarjes për luftë, e cila ishte në Zllopek. Në vijën e shpërndarjes ndahet njësiti në tri grupe dhe formohet patrulla vrojtuese me detyra konkrete dhe urdhërin për vrojtim duke e informuar me të dhënat për armikun, detyrat e patrullës dhe shenjat e njohjes dhe komunikimit.
Faza e parë – mbrojtja, rimarrja dhe ushtrimi i kontrollit nga forcat tona në Loxhë dhe kryerja e detyrës së afërt.
Faza e dytë – pastrimi i terrenit trasheve, bunkerave, strehimoreve dhe kryerja e detyrës së afërt.
Faza e tretë – asgjasimi final dhe ndjekja e armikut në thellësi me kryerjen e detyrës së largët dhe
Mbështetja në forcat e krahut të majtë në anën e Morinëve ishte më e sigurtë, për shkak të përgatitjes së mirë të mbrojtjes së këtij rajoni nga ana e komandantit të shtabit.
Këtu vlen të veçojmë rënien e tre dëshmorëve të njësive operative të UÇK-së të udhëhequra nga Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kosovës, dëshmorët: Lumni Surdulli, Rustem Bruçi dhe Enver Alaj. Po ashtu për angazhim merita të veçanta i dedikohen Cuf Kurtulajt e posaçërisht dëshmorit Rexhë Osajt për trimërinë, shkathtësinë dhe guximin e treguar gjatë tërheqjes së trupave të Enver Alajt dhe Rrustem Bruqit.
Duhet vlerësuar ushtarakun Faruk Xhemajli i plagosur rëndë me më se gjashtë plagë në trup, i cili megjithaë e përjetoi dhe mbijetoi luftën frontale në Logjë. Këta dëshmorë dhanë gjithëçka patën për lirinë e Kosovës sonë martire, duke mos e kursyer as më të shtrenjtën jetën. Këta kishin për dëshirë bashkimin e faktorit ushtarak për të cilin u angazhua heroi i kombit kolonel Ahmet Krasniqi, ministër i parë i luftes i Republikës së Kososvës, e përmes bashkimit të faktorit ushtarak dhe hyrjes së të gjitha grupeve, shtabeve të fshatrave rajonale dhe njësiteve të UÇK-së nën komandën e shtabit suprem të FARK-ut, bëhej më lehtë bashkimi i faktorit politik.
Ata për ideal kishin lirinë, pavarësinë dhe demokracinë dhe mu për këtë ideal ata ranë në altarin e lirisë dhe u bën të pavdekshëm, ndërsa vepra e tyre do të çmohet dhe do të ngrihet lart në piedestal, sepse gjaku i tyre mbolli faren e lirisë, fituam betejën dhe thyem mitin e Serbisë. Ata u bën bashkudhëtar të Zahir Pajazitit, Adem Jasharit, ndëgjimtar të fjalëve duke i shëndrruar në vepër dhe përkrahës të flakët të Agim Ramadanit dhe Salih Çekut. VIJON

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...