Published On: 10 Shkurt, 2016

Bernard Kotlar-Rrëfimet e pleqve tanë mbi traditën e arbreshëve të Zarës

zarabreshDisplaying Kazivanja(1).jpgDisplaying Kazivanja(1).jpgDisplaying Kazivanja(1).jpg

Sylejman MorinaDisplaying Kazivanja(1).jpg

Manifestimi identifikues i Arbneshve të Zarës, janë ditët e “Zonjës Loret” apo si i thonë  arbëneshët,  “Zonja e Jonë” për të cilën festë pothuajse  tubohen arbëneshët nga të gjitha anët ku janë. Këtë festë arbëneshët çdoherë e kanë festuar, por në kohën e komunizmit manifestimi ishte thjesht dhe kishte ekskluzivisht karakter fetar. Pas pavarësisë  së  Kroacisë, demokratizimit të saj, avancimit të drejtave njeriut dhe lirive qytetare, filluan të bëhen edhe ndryshime edhe në organizimin e kësaj feste, duke e begatuar me aktivitete të ndryshme. kulturore, sportive e shkencore. Natyrisht, kur janë përvjetorët kyçen shkencëtarët edhe nga hapësira gjithë shqiptare  me kumtesa  në programin e akademisë shkencore, si dhe personalitete të ndryshme. Tani në  Arbënesh  zhvillojnë aktivitete kulturore  dy shoqata kulturore, të cilat me aktivitet e tyre  e begatojnë jetën kulturore të aebneshve dhe më gjerë. Një intelektual entuziast që vepron në mënyrë të pavarur, hulumton, gjurmon ,krijon me plot sakrifica, e që me dekada përpiqet para vendësve dhe të tjerëve t’i afirmojë vlerat arbëneshe dhe të veçantat e tyre. është Bernard Kotlari. Ai, çdo herë  paraqitet me ndonjë aktivitet, krijim të ri për festën e arbëneshve: film, ekspozitë, botim etj. Për 290 vjetorin e shpërnguljes së Arbëneshve në rrethinat e Zarës, ka botuar një libër me titullin simbolik: “Rrëfimet  e pleqve tanë, mbi traditën e arbëresheve të Zarës”. Vepra e tillë është punë në vijimësi e ndër vite, duke mbledhur  rrëfime të pleqve, e që disa edhe më nuk janë në këtë botë. Pas grumbullimit të materialeve e kërkon ndihmën e mikun tij, dashamirit të arbëneshve gazetarin e njohur të sportit prof. Drago Mariqin, për të bërë lekturën dhe korrekturën e teksteve, të cilën e kishte realizuar në mënyrë të përkryer. Po ashtu merita në përgatitjen e librit siç thotë Bernardi “ E kanë mëma ime Lidija dhe mësuesi i pensionuar dhe i dashur nga arbneshët, Petar Uqi Peroviqi”.

Në pyetjen prej nga ideja për të shkruar këtë libër? ,z Bernard ishte përgjigjur ”Kur janë pyetje Arbënesht, asnjëherë idetë nuk më mungojnë, mendoj se kam shumë ide, ndërsa para pak për të arritur të gjitha ato të realizohen. Të shprehem thjesht i dua arbëneshët e mi, dhe kjo është forcë lëvizëse e të gjithave, si edhe e ideve të pashtershme”.

Në para thënie nder tjerash shkruan: “Njëherazi ky libër paralajmërimin edhe për veprat tjera me tematikë nga jeta e arbëneshve të Zarës.Tradita arbëneshe këtu paraqitet në mënyrë të veçantë të përbashkëtën, sepse në të gjitha rrëfimet janë përfshirë shumë persona të ndërlidhur në përgjithësi në ngjarje të ndryshme të cilat theksohen në libër. Në rrëfime nuk emërtohen tregimtarët e ngjarjeve, por rrëfimet janë thelbi i fjalëve të tyre.

Kështu këto në të vërtetë janë kujtime të përbashkëta të tërë bashkësisë arbëneshe, sepse të gjithë pjesëtarët, qoftë më pakë ose më shumë kontribut, gjenden  në këtë tregim.

Sipas Bernardit, vepra ka dalë nga shtypi më 27.01. 2016 ekzemplarët provues më, ndërsa me  14.05.2016, do të bëhet promovimi me rastin e ditëve të “Zojës Loret”.Libri në fjalë i ka 176 faqe, si dhe 223 fotografi, kryesisht të vjetra të arbëneshve të Zarës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...