Published On: 9 Janar, 2016

Berisha: Nuk dëshirojë që të jem bashkëfajtorë me HAJNA DHE GABELË! Në emër të UÇK-së uzurpuar pronat private e shtetërore

 • Shkaqet për dorëheqjen nga posti i sekretarit për marrëdhënie të jashtme dhe dorëheqjen nga partia.

  Shkruan: Martin Berishaj

Partia e Progresit Demokratik nuk është parti e re as e vjetër, por është parti që është mirë e organizuar, është parti që është rrjetëzuar në krejt hapësirën politike edhe ashtu të paprofiluar kosovare, është parti që i ka vu vetes barrën e arsyes për ta çuar procesin e pavarësisë përpara, barem në dukje paraqitet ashtu. Është parti e dalun nga lufta, por sot ne Kosovë kemi gjendje të re. Gjendje pas lufte, e cila kërkon kjartësi në mendim dhe më tepër në veprim. Kosova sot vuan nga mospërfillja dhe nga sëmundja e mosekzistencës së vetëdijes shtetformuese, vetëdije kjo që është me se e nevojshme për realizimin dhe çuarjen përpara të procesit të pavarësisë. E lufta për pavarësi përfundon në momentin kur pavarësia arrihet, e këtu në Kosovë kjo ka mbete në gjysmë të rrugës, Kosova sot është nga pikëpamja shtetformuese (juridiko- politike) ORGANIZATA MË E MADHE JOQEVERITARE NË BOTË, shikuar nga këndvështrimi partiak kjo ndoshta rezulton ndryshe, se nuk dëshirojmë ta pranojmë, se nuk kemi fuqi t’i pranojmë vetes. Partitë politike kosovare sillen në rreth të mbyllur pa asnjë invecion politik, më mirë te them me nje shterpësi politike por në rend të parë mendore për ta çua procesin përpara. Procesi i pavarësisë është në Kosovë proces i filluar e i papërfunduar e jo siç e definon kryetari i partisë sonë z. Thaçi si proces i hapur. Në politikë nuk ka procese të hapura e të mbyllura, por ka procese të filluara e të përfunduara ose të filluara e të papërfunduara. Çështja e terminologjisë politike e cila përdoret dhe paraqitet në partin tonë, por jo vetëm në partinë tonë por në krejt elitën politike kosovare është si refleks i mosdijes politike, i shterpësisë dhe tepricës së paaftësisë së kondensuar në krenat e tyre, nuk është refleks i gabimit të rastësishëm por gabimi dhe mosdija janë bë normë, e kur gabimet përsëriten shkojnë në rrafshin e normës, e norma në politik e veçanërisht në situate kur duhet definuar qartë kërkesa shtien huti në palën që e dëgjon, e në këtë rast pala tjetër është bashkësia ndërkombëtare. Sot na nuk kemi nevoje të thirremi në atë se çka ka përjetua populli kosovare gjatë luftës dhe para saj, se nuk është me ai argument për situatën në të cilën gjendemi, ai argument se serbet janë fajtore për gjendjen e tanishme është shumë kontraproduktiv dhe në rrafshin politik ai quhet arsyetim i mosveprimit e unë do ta definojsha si arsyetim të mosdijes politike. Kërkesë e ngutshme jona duhet të jenë që me demokraci konsociative të harmonizojmë qëndrimet me patrit tjera politike të dalim para faktorit të jashtëm, për çështje vitale të Kosovës (definim i rrugës për pavarësi, definim i territorit kosovare, definim i etnisë) dhe me këtë ta kapërcejmë pragun e asaj ku gjendemi sot, e sot jemi si objekt politik, ne atë që quhet subjekt politik. Këtë gjë mundemi të bëjmë vetëm nëse duem, e ata që nuk duan atëherë duhet t’i emnojme me emër dhe mbiemër se kush janë! E me këtë mosdije politike jemi duke u ballafaquar na njëheri në partinë tonë e pastaj në krejt rrafshin politik kosovarë. Partia jonë vuan nga disa sëmundje që e ngurtësojnë edhe me tepër veprimin politik të saj: Në rend të parë nga PENGU POLITIK. Si rrjedhoje e politikës shterpe dhe tendencës se transferit të teknologjisë së pushtetit të shtetit shqiptarë në Kosovë (më mirë të themi të mafies ekonomike dhe asaj politike qe paraqiten si simetri në proces). Së dyti, partia jonë vuan nga politika që do ta definojsha me fjalë popullore VESHAVESHI e kjo dmth, nuk mundet kreu i sajë te largohet nga funksionalizmi i të vepruarit në grupe të vogla (me qëllim nuk po them në treshe), por funksionalisht shpreh mosbesim bizantine ndaj atyre që në parti kanë aradhe t’i kthejnë këto lloj ngarkesash e me dëshirë që të zhvillojnë demokraci të brendshme politike, duke e ngarkuar me tension permanent krejt strukturën e sajë. Kreu gjegjësisht kryetari saj z. Thaçi rreth vetes bashkon njerëz që janë në gjendje të pranojnë gjithçka vetëm e vetëm të ruajnë pozitat në parti! Së treti, ajo po ashtu vuan nga mosdashja e funksionalizimit të PUNËS EKIPORE, sepse puna në ekipe të caktuara (profesionalisht) e ndan shapin nga sheqeri, dhe se aty nuk janë të gatshëm të jenë as shap as sheqer ata që janë takua me koncepte të shtetit rrëshqitazi. Se katërti ajo vuan nga mosrespektimi i KONTINUITETIT, në stil se historia fillon vetëm nga ne, se mos të ishim ne nuk do të kishte as Kosovë e me pak shqiptarizëm. Duke i marrë për bazë të gjitha këto që i përmenda, me lejoni kryesi e nderuar që të kthehem në disa aspekte të pakapërcyeshme e të cilat nuk do të dëshirojsha t’i quaj si sëmundje por do t’i quaj si normë e veprimit politik.

 1. Në të gjitha mbledhjet e kryesisë kam kërkuar që të distancohemi nga uzurpatorët e pronave qoftë private apo shtetërore të Kosovës, e të cilat po bëhen në emër të UÇK-së nga kreu i kësaj partie apo nga njerëz të papërgjegjshëm dhe të pandërgjegjshëm. Kërkesa ime ka qenë shumë parimore: Nëse dëshirojmë të bëjmë parti modern politike e nesër shtet modern, atëherë duhet t’i tregojmë protektorëve tonë si civilë po ashtu ushtarak, se prona është e patjetërsueshme dhe e paprekshme. Ne atë mënyrë që të shkarkojmë fajin nga shpina jonë dhe t’i tregojmë popullit se HAJNAT DHE GABELAT nuk janë pjesë e kësaj partie, por janë pjesë e margjinës kosovare ndaj të cilëve duhet që të distancohemi së pari na, e pastaj edhe i krejt populli, dhe te hapim rruge për pavarësinë gjyqësore dhe sa me parë ata dalin para gjyqit si te akuzuar, në mënyrë që të ruajmë dinjitetin e atyre që derdhen gjakun për Kosovë në njërën anë dhe në anën tjetër të partisë e cila është dal po nga ajo luftë. Në mënyre që mos të denigrohet rezistenca e armatosur e UÇK-ës.
 1. Partia jonë që tenton të quhet si vazhduese e luftës dhe rezistencës kosovare duhet që atë barrë që ia ka dhënë vehtes ta mbajë me dinjitet, dhe ta çojë procesin e pavarësisë përpara e kurrsesi të jenë frenuese e këtij procesi, se kjo do të ishte ironia më e madhe politike që mund të jenë.
 1. Agjencia shtetërore informative kosovare – kosovapress, e cila sipas meje duhet të jetë me të vërtetë agjenci shtetërore e lajmeve është privatizuar deri në skajshmëri dhe prej termit i ka mbete vetëm emri. Prandaj të gjithë ata që kanë bërë këtë duhet që të largohen dhe të çojnë duar nga ky lloj privatizimi dhe të institucionalizohet sëerish.
 1. Në fillim të luftës së armatosur, si çështje prioritare ishte që ushtarin kosovar mos ta lëjmë keq, dhe mos t’i kthehet shpina. Të nisur nga kjo ide, me z. Tomë Berishën, z. Ton Markun dhe unë, shkuam në diasporën shqiptare në Amerikë, për të çua kushtrimin se djelmënia kosovare i ka kthye pushkën pushtuesit serb. Diaspora shqiptare në Amerikë, është kryesisht diasporë nga shqiptarët e Malit të Zi, aty për dhjetë ditë u mblodhën shumë e konsiderueshme e të hollave të cilat i dorëzuan në shtabin e UÇK-së në Tiranë. Diaspora i dorëzoi të hollat dhe ju i murët, KU I ÇUAT?, ATA I DHANË, DHE JU I NËNSHKRUAT SE I MORËT, A I KENI ATO DOKUMENTE? SE NA PËR INFORMATËN TUAJ I KEMI. E RRUGËS DO TË ISHTE ME DHËNË NË KËTË KONGRES EDHE PERGJEGJËSI PËR KËTË GJË, SEPSE JEMI PARTI QË VAZHDOJMË TRADITËN E UÇK-së!

Kryesi e nderuar, zonja he zotrinj

Më lejoni që t’i sqarojë shkaqet për DORËHEQJEN TIME NJËHERI NGA POSTI I SEKRETARIT PËR MARRËDHËNIE TË JASHTME DHE ME DORËHEQJEN TIME NGA PARTIA:

Nisur nga krejt kjo çka u tha, kam vendosë që mos të votojë për listën që do të përpilohet, për Këshill Drejtues e as për kryesi të kësaj partie. JO NUK DO TË ABSTENOJ, se me abstenua dmth se nuk pajtohem me përzgjedhje, por unë do ja marr të drejtën vetes të votoj në përgjithësi për këto çështje:

 • Vullnetarisht ia marrë të drejtën vetes me votua sepse unë më nuk e ndiej veten anëtarë të kësaj partie,
 • Nuk dëshirojë që të jam bashkëfajtorë me HAJNA DHE GABELË (keqbërës) që në emër të UÇK bëjnë uzurpimet e pronave private apo shtetërore, pa i dhënë kujt përgjegjësi për zhdukjen e pronës së shtetit të Kosovës.
  Nuk dëshiroje të jam pjesë e një strukture politike që është duke bërë frenimin e procesit të pavarësisë, e ju jeni duke e bërë, POR TASH E TUTJE PA MUE!
 • Nuk dëshirojë të skuqem dhe të turpërohem para varrit të dëshmorëve për gjera që jeni duke i bërë, E JU BËNI SI TË DONI, POR TURPËRONJU PA MUE!
 • Nuk dëshirojë që të thuhet se agjesioni kosovapress si agjencion shtetërorë të privatizohet deri në skajshmëri, për të gjitha takime që i kam ba si sekretar për marrëdhënie me jashtë nuk e ka shkruar asnjë fjalë. E takimet kanë qenë në rangje ministrore.

Këshilli drejtues, kryesisë se partisë i dëshirojmë pune te m bare dhe suksese.

PS.Ky shkrim është fjalimi i Martin Berishës i mbajtur në Kongresin e I të PPDK-së – Prishtinë, 21 maj 2000

martin-0martini1martin2

 

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...