Published On: 25 Maj, 2016

BE ndalon pataten shqiptare

Shqipëria e ka të ndaluar të eksportojë patate në Bashkimin Europian. Ministri i Bujqësisë shpjegon arsyet se pse:

“Patatet edhe tuberët e tjera pra zhardhokorët nuk lejohet pasi ka kritere më të forta se sa perimet. duhet të monitorohet toka për pesë vjet pa ndërprerje”,- tha Panariti.

Sipas Panaritit, shpresat janë që tregu i BE-së për patatet shqiptare të hapet pas vitit të ardhshëm.

“Ne e kemi nisur monitorimin, na duhet dhe një vit për të përmbyllur fazën monituerese 5-vjeçare dhe pastaj do çojmë parcelat ku do lejohet prodhimi dhe eksporti”,- u shpreh Ministri, raporton “tch”.

Por, patatet nuk janë produkti i vetëm i ndaluar. Edhe eksportet e produkteve me origjinë shtazore si mishi apo qumështi, nuk mund të hyjnë në BE.

“Ne do e përmbyllim këtë vit  gjurmushmërinë që është kusht i panegociueshëm, na duhen dhe një milionë euro të mbyllim komplet procesin e matrikullimit të kafshëve”,- tha Panariti.

Megjithatë, për disa nga produktet me origjina shtazore Shqipëria i ka përmbushur kushtet e sigurisë dhe tregu është hapur.

“Kemi filluar eksportin e vezëve, po ashtu edhe mjaltin. Ndërkohë që shumë shpejt do synohet eksporti i thundrakëve dhe ai i qumështit dhe mishit”.

Ndërsa perimet e tjera eksportohen pa kufizim dhe vitet e fundit janë një nga zërat me rritjen me të fortë të eksporteve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...