Published On: 20 Prill, 2016

BE luftë me Google, gjigandi informatik rrezikon gjobë miliarda euro

Bashkimi Evropian kundër “konkurrencës së pandershme” të Google. Antitrusti evropian ka nisur një sulm të ri kundër motorit të kërkimit më të famshëm në botë. Komisioni ka ngritur padi kundër gjigantit të internetit, duke e akuzar për “abuzim pozicioni dominues” për “kufizimet e imponuara” ndaj prodhuesve të smartphone-ve e tabletëve Android dhe ndaj operatorëve të telefonisë celulare, të cilët i detyron të para-instalojnë aplikacionet e tij, si Google search.

Sipas Brukselit, Google ka “ndërtuar një strategji në aparatet celularë për të ruajtur dhe forcuar dominimin e tij në fushën e kërkimeve në internet”, duke shkelur rregullat e Bashkimit Evropian.

Komisioni i ka dërguar Google-it një “Deklaratë objeksionesh”, hapi i parë formal i procedurës që mund të çojë deri në sanksione nëse kompania nuk ndryshon në veprimtarinë e saj, në përputhje me normat e BE.

Brukseli zbulon se Google ka një pozitë dominuese në fushën e shërbimeve të kërkimit në rrjet, në atë të sistemeve operative për smartphone dhe në “app store” për pajisjet që përdorin sistemin Android. Hetimi i BE ka zbuluar se kompania detyron prodhuesit e smartphone të instalojnë Google Search e ta bëjnë atë motorin e paracaktuar të kërkimit, përtej Google Chrome.

Në këtë mënyrë bëhet e mundur që aplikacionaet e tij të zënë pjesën më të madhe të aparateve, pasi 80% e pajisjeve të shitura në Evropë përdorin Android.

Kjo praktikë, sipas BE, “u mbyll rrugën e tregut prodhuesve rivalë të aplikacioneve” dhe “dëmton konsumatorët, duke iu reduktuar konkurrencën e kufizuar novatorizmin”.

“Vlerësojmë se qëndrimi i Google u mohon konsumatorëve zgjedhjen e gjerë në aplikacione e shërbime dhe pengon novatorizmin e konkurruesve të tjerë, duke shkelur rregullat e BE”,- thotë komisarja për konkurrencën, Margrethe Vestager.

Google është përgjigjur menjëherë. “Jemi të lumtur të bashkëpunojmë me Komisionin Evropian, për të vërtetuar se Android është në të mirë të konkurrencës dhe konsumatorëve”,- thotë Kent Walker, zëvendëspresident i Google, duke iu përgjigjur akuzave për “abuzim pozite dominuese”.

“Marrëveshjet tona me partnerët janë krejtësisht mbi baza vullnetare, kushdo mund të përdorë sistemin Android pa Google. Provojeni, mund të shkarkoni të gjithë sistemin operativ falas dhe të ndërtoni një telefon. Kompanitë e mëdha si Amazon e bëjnë”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...