Published On: 30 Korrik, 2016

Bashkimi kombëtar nuk ka alternativë

 

Arber Gashi

Varfërinë e shqiptarëve e imponon ndarja e dhunshme e tyre. Prandaj, nuk është ndonjë zbulim epokal nëse pohojmë se vetëm bashkimi kombëtar i shqiptarëve e sjell ndryshimin pozitiv dhe mirëqenien ekonomike. Ekonomistët e konfirmojnë, se një shtet i bashkuar shqiptar do të ndikonte automatikisht në mirëqenien ekonomike familjare dhe shtetërore.
Bashkimi kombëtar nuk ka alternativë. Këtë proces shumë të afërt nuk mund ta ndalin as komunistët, as indoktrinimet fetare, e as pushtetarët e “principatave t’lodhta” shqipfolëse. Kufijtë ndarës mes shqiptarëve nuk e kanë asnjë vlerë të vetme. Heqja e kufirit ndarës është detyra jonë më e shenjtë në shekullin XXI. Ai ose ajo që nuk e mbështetë aktivisht këtë proces të pandalshëm, mos ta quaj veten fare shqiptar!
Gjatë viteve të ‘90-ta, disa nga mërgimtarët kanë hequr t’zitë e ullirit për të gjetur magazina të përshtatshme. Mos pyetni fare se për çfarë na duheshin dhe kush i mbushte ato, sepse asgjë nuk qe blerë me paratë e shqiptarëve. Përkundrazi, edhe atëherë gjendja ishte sikurse që është sot. Fjalë shumë, punë pak! Ku desha të dalë? Po…
– Më rastisi këtyre ditëve ta takoja një mërgimtar të asaj kohe. Unë, nuk do ta kisha njohur po të mos ishte insistues në përshëndetje. U habita! Kishte ndryshuar tërësisht pamjen e jashtme! Para 22 viteve shqiptar, kinse patriot dhe shumë paqësor, e tash, çka me t’pa sytë? Dukja e tij e jashtme, si pashtun prej Kandahari!
Në vitet e ‘90-ta ishte bërë edhe njëfarë zyrtari në kryesinë e nëndegës së LDK-së! Thënë drejt, ai nuk ishte ndonjë prej atyre anëtarëve të LDK-së që ia shihnim hajrin, as ne e as vet LDK-ja! Atij askush nuk i tregonte se çfarë fshihej fare pranë zyrës së tij, sepse edhe atëherë konsiderohej jo aq i besueshëm.
Më kujtohet që, me kalimin e kohës, kur e hetoi se ka shqiptarë që jo vetëm flasin, por edhe punojnë e sakrifikojnë për liri, u largua nga fokusi dhe u strehua dikund (1997-2002), sigurisht, duke pritur ardhjen e ditëve më të mira për vehten dhe shokët e tij.
Pasi shkëmbyem përshëndetjen ashtu si e do zakoni, ndërruam edhe ca fjalë me njëri-tjetrin. Ai më tregoi se tani ishte inkuadruar në kryesinë e xhamisë dhe se ishte i kënaqur me punën atdhetare që bënte së bashku me hoxhën!
– Nuk u durova dot dhe ia thash në sy: më vjen shumë mirë që ju dy, ti edhe hoxha qenkeni bërë më në fund “besimtar”. Tash, pasi keni vendosur të bëni edhe punë atdhetare, sigurisht se do na ndihmoni ta kryejmë punën që na mbeti në gjysmë, më 1999. Kur mund të na prisni? Kur mund t’ju vizitojmë?
– A, jo, jo… – ma ktheu menjëherë! Jo, jo, mos na munoni hiq ju ballistët se na jena hyzmeqar të fesë islame e t’xhematit tonë. Na, n’xhaminë tonë e kemi vendosë mos të mirremi me politikë! N’dashi me ardhë me u falë, jeni shumė t’mirëseardhun, por jo me i folë xhematit për politikë nacionaliste!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...