Published On: 29 Shkurt, 2016

Banka Botërore bën thirrje për vazhdim të reformave dhe punësim në Kosovë

Zëvendëspresidenti i Bankës Botërore për Evropë dhe Azi Qendrore, Cyril Muller ka përfunduar vizitën e parë në Kosovë, e cila është fokusuar në mësimin nga afër të mundësive të Kosovës për rritje ekonomike dhe sfidave për zhvillim.

Ai ka marrë pjesë në diskutimet e lidhura me Diagnozën Sistematike të Vendit, si dhe me Strategjinë për Zhvillim të Kosovës për periudhën 2016-2021 të miratuar para pak kohe.

“Grupi i Bankës Botërore është i përkushtuar për të vazhduar ndihmën për Kosovën në mirëmbajtjen e stabilitetit makroekonomik, në përmirësimin e rrjetit të infrastrukturës dhe mjedisit për biznes, në përmirësimin e menaxhimit të burimeve natyrore dhe në ndërtimin e kapitalit njerëzor, me qëllim të arritjes së cakut afatgjatë të anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe ndërtimit të një vendi prosperues”, ka thënë Cyril Muller.

Gjatë vizitës së tij, Muller u takua me Kryeministrin Isa Mustafa, me ministra tjerë të Qeverisë, si dhe me diplomatë dhe partnerë të zhvillimit. Ai gjithashtu vizitoi edhe termocentralin “Kosova A” si dhe mihjet e tij, me qëllim që t’i kuptojë sfidat teknike, ambientale dhe sociale për tejkalimin e hendekut energjetik të Kosovës.

“Përkrahja për adresimin e mungesës së energjisë në Kosovë është një element i strategjisë më të gjerë të Bankës Botërore për të përkrahur zhvillimin ekonomik, si dhe për të përmirësuar konkurrueshmërinë dhe menaxhimin mjedisor. Duke punuar në sektorin e energjisë, është shumë e rëndësishme për vet Kosovën që politikat e saj t’u përmbahen praktikave më të mira mjedisore dhe sociale”, ka thënë Muller.

Programi aktual i Bankës Botërore në Kosovë është i ndërlidhur me Strategjinë për Partneritet me Vendin 2012–16, e cila, përmes mbështetjes së synimit të Kosovës për integrim në Bashkimin Evropian, e ndihmon vendin që të përshpejtojë zhvillimin ekonomik dhe krijimin e vendeve të punës, si dhe të përmirësojë menaxhimin e ambientit.

Sot, portfolio aktive kredituese e Bankës Botërore është rreth 131 milionë dollarë amerikanë kredi nga Asociacioni Ndërkombëtar për Zhvillim (IDA), pjesë e Grupit të Bankës Botërore, për tetë projekte në fushën e energjisë, arsimit, reformës së sektorit publik, kadastrit, bujqësisë, shëndetësisë, dhe sektorit financiar. Portfolio e zotuar investuese për Kosovën nga Korporata Ndërkombëtare Financiare (IFC), po ashtu pjesë e Grupit të Bankës Botërore, është 15.7 milion dollarë amerikan.

Që nga viti 1999, Banka Botërore ka ofruar dhe/ose menaxhuar në Kosovë rreth 400 milion dollarë amerikan përmes më shumë se 30 operacioneve, përfshirë fondet e mirëbesimit të financuara përmes granteve. Investimi kumulativ i IFC-së në Kosovë është rreth 390 milion dollarë amerikan, shumë kjo që përfshin fondet e mbledhura nga partnerët e IFC-së.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...