Published On: 11 Tetor, 2016

Bajrami: Ligji për Investime Strategjike rrit mundësitë e tërheqjes së investimeve të huaja

Pas miratimit të Ligjit për Investime Strategjike nga ana e Kuvendit të Kosovës, ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami, ka mbajtur konferencë për media.

Ajo ka thënë se ky Ligj i ka munguar për një kohë të gjatë legjislacionit të Kosovës dhe se ai ofron kushte të barabarta në aspektin e tërheqjes së investitorëve të huaj në krahasim me vendet fqinje dhe ato të rajonit.

“Ligji i mundëson Qeverisë që të negociojë drejtpërdrejtë me investitorët e huaj, por edhe ata vendorë. Faktikisht, këtu rritet transparenca për dhënien e aseteve në shfrytëzim, për shkak se janë dy mundësi, njëra është që Qeveria të përgatisë një listë të projekteve, me të cilat ajo mund t’iu qaset investitorëve dhe kompanive serioze. Qasja ose opsioni tjetër të cilin e ofron Ligji është që investitorët e ndryshëm të cilët mund të jenë të interesuar për asete që janë në pronësi komunale, qoftë shtetërore, qoftë shoqërore, mund t’i qasen Qeverisë së Republikës së Kosovës me kërkesë që të bëjnë investime në këto asete”, tha ministrja e Tregtisë dhe Industrisë.

Sa i përket rritjes së transparencës, ministrja Bajrami theksoi se janë paraparë disa hapa të kalimit të negociatave dhe dhënies së aseteve në shfrytëzim.

“Fillimisht aplikacionet ose kërkesat e investitorëve shkojnë tek Agjencioni për Promovim të Investimeve dhe Mbështetje të Ndërmarrjeve KIESA, në kuadër të Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë, e cila sipas ligjit parashikohet që të ketë një ekip të ekspertëve për të trajtuar këto aplikacione. Më pas, në qoftë se aplikacioni, në këtë rast kompania, i përmbush kushtet për të hapur negociata të drejtpërdrejta, ata këtë ia rekomandojnë grupit ndërministror që përbëhet nga pesë ministri dhe kryetari i komunës, në të cilën potencialisht do të zhvillohet investimi. Në qoftë se grupi ndërministror e vlerëson si projekt të vlefshëm, atëherë këtë ia propozon Qeverisë. Me aprovimin e Qeverisë një kërkesë e tillë i kalon Kuvendit të Republikës së Kosovës, i cili pastaj mund të kërkoj nga Agjencioni i Privatizimit kalimin e këtyre aseteve tek Qeveria për dhënien në shfrytëzim”, tha ministrja.

Më tej, ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami, u shpreh se me Ligj janë adresuar të gjitha çështjet të cilat kanë qenë preokupim edhe i organizatave jo qeveritare dhe i spektrit ndërkombëtar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...