Published On: 27 Mars, 2016

Bajram Gecaj dhe kompleksi i kastrimit

  • Nga Hysamedin Feraj

    Në një përpjekje pa shpresë, prandaj të vendosur, që t’i hapë rrugë intelektit në diskursin politik shqiptar solla dallimin ndërmjet koncepeteve “shtet” dhe “qeveri”. Paraprakisht kam konstatuar se nënë e fatkeqësive tona është edhe “bashkimi i mjerimit të intelektit, i aftësisë për përdorimin e koncepteve, me idiotësinë, mbylljen e vetes në privaten, përjashtimin nga interesi publik”. Mbështetja e pikëpamjes time erdhi andej nga e prisja: nga qeveria e Kosovës. Një zëvendësministër, i quajtur Bajram Gecaj, u shfaq menjëherë në publik dhe mori vullnetarisht përsipër me qenë ilustrim i personifikuar i pikëpamjes time, se vërtetë është fatkeqësi “bashkimi i mjerimit të intelekti me idiotësinë” (Zëri, 24.03.2016). Kjo mbështetje pritej të vinte andej, sepse në paaftësinë e saj të gjithanshme intelektuale, qeveria e Kosovës, dhe jo vetëm ajo, e ngatërron gjerësisht konceptin (dhe realitetin) “shtet” me konceptin (dhe realitetin) “qeveri”. E, prej këtej, përfundon se kush e sulmon qeverinë e sulmon shtetin! Për rrjedhojë ky ngatërrim përsëritet gjithandej në botën shqiptare nga mbështetësit e qeverisë dhe ata që Isa Mustafën e njohin si të vetmin autoritet intelektual. Intelekti është aftësia e njeriut me pasë dhe me përdorë koncepte (abstraktë). Kjo është aftësi e rëndësishme që e dallon njeriun nga gjallesa të tjera. Isa Mustafa e dëshmon pafatësinë e intelektit të tij (aq sa mund ta ketë) përsa nuk arrin të shquaj dallimin konceptual ndërmjet koncepteve elementar politik: shtet dhe qeveri. Më tej, Isa Mustafa e dëshmon idiotësinë e tij në shkallën qe e barazon shtetin me qeverinë, dhe qeverinë me veten. Sepse në kuptimin e filozofisë antike “idiot” kupton piëkrisht “privat” (i/e painteresuar për të mirën publike, jo politik). Në barazimin shtet = qeveri = Isa Mustafa, ky e privatizon shtetin dhe qeverinë njëlloj si Lui i XIV në Francë që thoshte: “shteti jam unë”. Shteti jam unë, thotë Isa Mustafa, dhe me silogjizmin më të thjeshte nxjerr përfundimin: prandaj, kush më sulmon mua, sulmon shtetin e Kosovës! Për ta davaritur sadopak këtë paaftësi intelektuale solla ilustrime, ndonëse i ndjerë keq para kolegëve të mi nën Prishtinë e Tiranë, që më duhej të ulesha poshtë te ilustrimet e dallimit ndërmjet koncepteve shtet e qeveri që gjenden në libra fillestarë për mësimin e politikës: “Më vjen zor të përmend këtu se përmbysja me dhunë e Lui të XVI në Francë nuk ishte përmbysje e shtetit francez por e bëri atë model të shteteve modern, se prerja e kokës Charles I, mbret i Anglisë, Skocisë dhe Irlandës nuk ishte shembje e shtetit anglez, se marrja me dhunë e pushtetit nga komunistët në Shqipëri nuk ishte shkatërrim i shtetit shqiptar, etj., etj., etj… Njëlloj, ndërrimi periodik i qeverisve nëpërmjet zgjedhjeve paqësore nuk është rrënim i shtetit. Prandaj barazimi i qeverisë me shtetin, i përmbysjes së qeverisë me përmbysjen e shtetit është veçse manifestimi i qartë i mjerimit intelektual, i idiotësisë kundër qytetarisë dhe i ligësisë së karakterit…”. Me fjalë të tjera, rrënimi me ose pa dhunë, i qeverisë nuk barazohet me rrënimin e shtetit, pikërisht sepse shteti dhe qeveria janë dy gjëra të ndryshme. Mirëpo në mungesë të intelektit, të aftësisë për diskutim në rrafsh konceptesh, nëse ka ose jo dallim ndërmjet qeverisë dhe shtetit, përmbysjes së qeverisë dhe shuarjes së shtetit, zëvendësministri i Isa Mustafës, Bajram Gecaj, zhvendoset në psikologji, në atë rrafsh që është e përbashkëta e njeriut me gjallesat e tjera (së paku me vertebrorët) që kanë ndijime, madje edhe ndjenja si frika, uria, etj. Në këtë rrafsh psikologjik Gecaj lë përshtypjen se vuan nga komleksi i kastrimit, siç e kuptojnë Freud, Lacan dhe psikanalistët e tjerë që i kanë pasuar. Nga ky kompleks i frikës prej kastrimi (që në të vërtetë nxitet nga kultura jonë tradicionale) Gecaj thërret si çunak fshati i lemerisur: “fshihuni se po vjen xharrahi n’katun” dhe do t’jua pres kokën! Mirëpo Gecaj duhet të qetësohet sepse, siç e dëshmon “mendimi” i tij, është kastruar me kohë nga Thaçi e Mustafa dhe nuk ka mbetë asgjë për t’u kastruar më tej. Për qetësim mund t’i shërbej edhe fakti se Lui i XIV që e barazonte shtetin me veten ka vdekur normalisht, pa iu prerë koka. Më tej Gecaj vazhdon me fjali pa kuptim, sepse do të shquaj dallime aty ku nuk ka: “në Kosovë – thotë Gecaj – nuk mund të kenë sukses recetat e vitit 1945 të PKSH-së të themeluar nga Miladin Popoviçi dhe Dushan Mugosha, as “revolucionet e vonuara demokratike” si ai i vitit 1997 dhe as skenarët horror të mesjetës me prerje kokash e djegie njerëzish” (Zëri, 25.03.2016). Gecaj, të them me ndjenjë mëshire se nuk ka dallim ndërmjet, nga njëra anë, Miladin Popoviqit e Dushan Mugoshës që themeluan PKSH-në dhe “revolucionin e vonuar demokratik” të 1997-ës dhe, nga ana tjetër, Aleksandër Vuçiqit që po e themelon përditë politikën e qeverisë tënde, po ta zgjedh presidentin tënd dhe, me ndihmën tënde prej shërbyesi servil, po e themelon Republikën e Serbisë në Kosovë. Vetëm një mendje e kastruar plotësisht shquan dallime të rëndësishëm ndërmjet dëgjueshmërisë së komunistëve shqiptar ndaj emisarëve të Titos dhe dëgjueshmërisë së estabilishmetit qeverisës të Kosovës ndaj paramilitarit dhe ushtarakut të Millosheviqit; vetëm një mendje e kastruar e konsideron nënshtrimin ndaj Titos jolegjitim dhe nënshtrimin ndaj Millosheviçit legjitim. Gjithsesi, ashtu si sot nështrimi i atëhershëm i komunistëve shqiptarë ndaj atyre jugosllavë gjykohet me qartësi nga shqiptarët, ashtu, me qartësi do të gjykohet nënshtrimi i tashëm i qeverisjes së Kosovës dhe e juaja z. Gecaj ndaj ushtarit të Millosheviqit, kryeministrit Aleksandër Vuçiq dhe politikës serbe përgjithësisht për t’ia nënshtruar Kosovën çdo kërkese të Serbisë. Veçse nuk është keq kur nganjëherë mendja të vjen me vonesë, por më mirë është kur mendjen e kemi tani dhe jo gjithnjë vetëm me vonesë. Ndërkaq përpjekja juaj e sotme për ta vonuar me mashtrime mendjen e qartë shqiptare nuk dallon nga përpjekja (dhe arritja) e komunistëve të atëhershëm për ta vonuar me mashtrime mendjen e shqiptarëve të atëhershëm.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...